Här finns tips och guider för Ubuntu.

söndag 6 maj 2007

Installera och komma igång med Ubuntu Feisty Fawn. Del 2: Program och konfigurering

Denna delen kommer beröra hur man installerar och konfigurerar olika program i Ubuntu. Det finns flera olika sätt att göra detta på, jag har valt att hålla mig helt borta från terminalen då denna guide i första hand är riktad till nybörjare av Ubuntu. Ni som har erfarenheter av Ubuntu och kan mycket kommer förhoppningsvis ändå få ut en del av guiden.

Jag kommer att hålla mig helt till grafiska lösningar, dvs det kommer att bli en ganska stor skillnad på denna guide och min tidigare jag skrivit på flashbacks forum.

Denna delen av guiden kräver följande av ert system.

1. Ubuntu Feisty Fawn 7.04 installerat och fungerande.
2. En fungerande bredbandsuppkopling.


Har du ordnat ovanstående punkter så kommer denna guiden att underlätta avsevärt för dig som är nybörjare.
Det första vi ska göra är att ladda ner fullt språkstöd för Ubuntu. På installationsskivan ryms inte allt språkstöd och det saknas en hel del. Detta ordnar vi genom att göra så här.
Längst upp till vänster av din skärm har du tre menyer. Program, Platser och System.

Klicka nu på System och i menyn som dyker upp väljer du Administration. Då får nu upp en ny meny och välj där Språkstöd.
Här är en bild som visar vad jag just beskrivit.När du valt Språkstöd kommer du bli tillfrågad om ditt lösenord. Skriv in lösenordet och du får nu upp följande.Klicka nu på Installera och språkstödet laddas ner och installeras.När det hela är klart får du uppKlicka på stäng och logga in och logga ut och du är klar. När du efter någon tid har installerat mycket program så är det en god idé att kolla språkstöd och se om det finns översättningar för dina program du installerat. Jag kollar ungefär en gång i månaden och ibland så finns det språkpaket att ladda ner.

Nu gör vi så att vi aktiverar universe och multiverse program. Detta tillåter oss att lätt installera många program som begränsas av upphovsrätt eller juridiska detaljer.

Gå via System till Administration och därefter Programvarukällor. Du möts då efter inslaget lösenord avKlicka i så att det ser ut som på bilden nedan.Klicka sedan på fliken Tredjepartsprogram och därefter Add...
Du får då upp följandeSkriv nu in följande i fältet efter APT-rad:

deb http://www.getautomatix.com/apt feisty main

Klicka sedan på Lägg till källa. Det ska nu se ut så här.Välj nu fliken uppdateringar och klicka i om du vill så attdet ser ut som så här. Detta är inte nödvändigt alls men om du vill ha det absolut senaste så kan du klicka i.Klicka sedan på denna länk och ladda ner den till ditt skrivbord.

Välj sedan fliken Autentisering i programvarukällor och klicka på Importera nyckelfil....I bilden ovan dubbelklickar du på Desktop och därefter på automatix2.key
Du ska nu se följandeNär detta är klart klickar du på fliken Statistik och klickar i om du vill Skicka in statistik.
Klicka sedan på stäng och du möts avKlicka på Läs om och efter ett tag så är du tillbaks på skrivbordet. Ta nu bort automatix2.key filen på skrivbordet. Markera filen och tryck på Delete knappen eller högerklicka och välj Flytta till papperskorgen.

Starta nu upp Pakethanteraren SynapticsDet är med den här applikationen du installerar program du vill ha. med Ubuntu behöver du inte leta upp installationsfilerna själv, Ubuntu gör detta åt dig och konfigurerar även programmen åt dig.

När Synaptics har startats upp möts du avLäs igenom texten och klicka sedan på stäng

Klicka sedan på Sök som du finner uppe i högre delen av Synaptics.Skriv nu in automatix2 i sök rutan ock klicka sedan på sök.
Du får efter en stund upp följandemarkera automatix2 och högerklicka på den och välj Markera för installation.Du blir nu få information om att andra program behövs även installeras för att installera automatix2.Klicka på Markera och därefter på VerkställDu blir nu tillfrågad en sista gång om du vill verkställa det hela.Klicka nu på Verkställ och installationen av automatix2 påbörjas.Automatix2 är ett väldigt enkelt program för att installera många vanliga program och konfigureringar.
Det går givetvis att installera programmen och göra inställningarna som automatix2 gör manuellt men med hjälp av automatix2 så går det hela väldigt snabbt och smidigt.
När installationen är klar så möts vi avBocka i stäng automatiskt när....... om du vill och klicka sedan på Stäng och du hamnar åter i Synaptics. Stäng nu ner Synaptics och du kommer nu eventuellt att se att det finns upp dateringar till datorn. Det ser du genom att det ser ut så här uppe i högra hörnet av skärmen.Om du ser denna orangea ikon klicka i så fall på den och följ instruktionerna.

Nu ska vi starta upp Automatix. Vi finner Automatix under menyn Program --> Systemverktyg.När du startat upp Automatix möts du av följande.Läs igenom texten och klicka på Yes om du går med på det som står i texten. Efter en stund möts du av ytterligare en informationstext. Läs igenom och tryck OK. Du hamnar nu i Automatix huvudmeny.Här kan du nu i lugn och ro gå igenom de program och alternativ som finns och välja det du vill ha. Jag rekomenderar följande.

Burning and Ripping: GnomeBaker. GnomeBaker är ett mycket bra program för bränning av CD och DVD skivor. Rekomenderas varmt.

Chat Clients: Gaim samt Skype. Gaim är ett program som fungerar ungefär som MSN messenger men har även stöd för andra protokoll, t.ex. ICQ. Många använder även aMSN för sitt MSN konto.

Codecs and Plugins: Allt klickar jag i här. Men om du inte behöver kunna spela DVD skivor på datorn kan du givetvis strunta i att installera dessa.

Commersial Software: Om du vill köra Windowsprogram så som t.ex. Photoshop i Ubuntu så kan du installera Crossover Office Professional eller använda Wine, som jag kommer till senare.

Drivers: Har du ett Nvidia grafikkort i datorn så kan du välja att installera Nvidia Drivers eller använda min guide för Envy, den har även stöd för ATI kort.

Email Clients: Thunderbird 2.0 rekomenderas varmt här. Det är den absolut bästa epostklienten jag känner till.

Eyecandy: Om du vill kan du installera Gdesklets här. Den ger dig möjlighet att t.ex. få en Mac OS-X starterbar. Hur som helst, jag kommer återkomma till Gdesklets i del 3 av guiden så det rekomenderas att installera det redan nu.

File Sharing:
Jag använder Azureus för torrents, här finns även DC++ för er som använder er av det.

Media Players and Editors: Här rekomenderar jag VLC, det är en mycket bra spelare för film.

Miscellaneous: Har du en Windowspartition och vill kunna skriva till den kan du klicka i Automatix read/write NTFS and FAT32 Mounter. Ctrl-Alt-Del rekomenderas för er som är vana att trycka just dessa i Windows när ni vill avsluta ett program som krånglar.

Office: Google Earth är ett nyttigt och väldigt uppskattat program så det rekommenderas.

Programing Tools:
Ingenting jag rekomenderar för nybörjare.

Utilities: Här är Archiving Tools ett mycket bra program för att packa upp och ner filer till diverse format. funkar ungefär som Winrar för Windows. Beagle är en mycket bra sökfunktion för din dator. Du kan läsa mer om Beagle här, där finns även en video som visar hur den fungerar.

Virtualization: Om du tänkt köra windowsprogram i Ubuntu så rekomenderar jag Wine.

Webbrowsers: Här rekommenderas Swiftfox som är Firefox fast gjord specifikt för din processor i datorn.

Om du har tänkt att installera Swiftfox och plugins för den så måste du först instalelra Swiftfox och därefter pluginsen till den för att det ska fungera.
När du klickat i de program du vill använda så klicka på Start uppe i vänstra delen av Automatix fönstret och installationen av programmen genomförs.Vissa av de saker du erbjuds installera med Automatix kan även göras väldigt lätt utan hjälp av Automatix. Flash t.ex. kan installeras genom att gå till en sida som har flashvideo (t.ex. Youtube) och där bara klicka på att installera flash så görs det automatiskt.

Jag utgår nedan från att ni har installerat Flash, Java, mplayer + plugin samt codecs för musik och video.
Nu när vi har installerat Flash m.m. så ska vi kontrollera att de fungerar som de ska. Starta upp Firefox eller om ni valt att användas Swiftfox och ta er till en flashsida och kontrollera att det fungerar. Här har ni en länk till en YouTubevideo. Om Flash inte skulle funka kolla läs vidare här.
Efter vi kontrollerat att Flash fungerar surfar vi vidare till Testsida för Java och där möts ni förhoppningsvis av följande bild.Om Java inte skulle funka för er läs vidare här.

Slutligen kontrollerar vi att vi kan se streamad video över nätet. Klicka dig in på Shreks the third:s Apple trailers sida och du möts förhoppningsvis av både bild och ljud.Klicka nu på det inringade området när filmen visas i Firefox/Swiftfox.Om ni inte möts av videon i Fullscreen utan av dettaså behöver vi ändra lite i inställningarna för detta. Börja med att pausa filmen och högerklicka därefter på filmen. Du får du upp följande.Som ni ser i bilden ovan har jag markerat configure, välj det alternativet och ni får uppKlicka nu på området inringat i bilden nedan i er configure meny.Ni får då upp alternativ att välja på. Testa nu att välja x11 och gör sedan samma sak för Audio Output fältet och testa esd där. Så att det ser ut så här.Tryck därefter på OK. Starta sedan om webbsidan helt. Testa sedan återigen att spela upp filmen i fullscreen. Om det inte funkar så testa med andra video och ljudinställningar tills det funkar för er. När det funkar ska det se ut så här och ni ska ha ljud.Om ni inte får det hela att funka så läs vidare här.

När allt detta är klart så fixar vi ordning några tillägg för Swiftfox/Firefox. Tilläggen tillåter oss att göra surfandet mer personligt och erbjuder massor av möjligheter till att förbättra surfningen. nedan följer ett urval av de tillägg jag rekomenderar.
Jag använder Link Alert för att få information om vad för typ av fil som gömmer sig bakom en länk. När tillägget är aktiverat så ser det ut på följande sätt när jag drar musen över en länk som är en pdf. tillägget stöder massor av filformat.

CustomizeGoogle använder jag för att få bort annonser och skit från googlerelaterade tjänster samt för att få sökförslag medans jag skriver in nåt i Google.PDF download använder jag för att enkelt bestämma vad jag vill göra med pdf filer.
Svensk ordlista för det inbyggda rättstavningssystemet. Funktionen säger sig självt utifrån namnet på tillägget.

Adblock Plus tillsammans med Adblock filterset.G Updater gör att i stortsett all reklam och förbannelse försvinner från webplatserna.
Så här ser stor skillnad är det när man använder de två ovanstående tilläggen jämfört med att inte använda dom.Tab Preview
är en extension till firefox/swiftfox som fungerar som på videon nedan.Tab Preview installeras lätt genom att klicka här.
Dessa är de tillägg jag rekommenderar mest. Jag har en hel del andra tillägg installerade med de är mer specialiserade så jag lämnar dem hän.
Massor av fler tillägg hittar ni här.

Det finns massor av olika program för att spela upp musikfiler. Jag använder Amarok för detta. Du kan läsa mer här om Amarok och vad den erbjuder. Du installerar Amarok genom Synaptics (System --> Administration --> Pakethanteraren Synaptics) . Skriv bara in i sökrutan amarok. Markera sedan amarok i sökresultatet och installera det. En hel del andra paket kommer behövas men de installeras automatiskt åt dig.

För video rekommenderar jag mplayer eller vlc, båda finns att installera via Synaptics eller Automatix.
För att läsa Pdf filer använder jag Xpdf, som är många gånger om snabbare än Acrobat Reader.
Här kan ni se en video m.m. om Xpdf vs Acrobat Reader. Installera genom Synaptics genom att söka efter xpdf.

När detta är klart så fixar vi Gaim. Gaim är ett multichatprogram och jag visar här hur man får igång sitt MSN konto i Gaim.
Du hittar Gaim under Program --> InternetNär Gaim har startats upp möts du avKlicka på Lägg till och välj Protokoll MSN och fyll i dina uppgifter.Tryck sen på Spara och ni serTryck nu på Stäng och klicka på den gula gubben uppe i högra hörnet och ni fårOm ni vill att Gaim ska starta automatiskt när ni loggar in så gör ni så här.
Gå in i System --> Inställningar --> SessionerNi får då uppKlicka nu på Ny och fyll i så det ser ut så härTryck sedan på OK och slutligen på stäng och när ni loggar in hädanefter startar Gaim upp automatiskt. Ni kan använda denna metod för de program ni vill ska starta automatiskt när ni loggar in.


Efter ni har konfigurerat och fått igång:

Flash/Java/streamad musik och film i Firefox/Swiftfox
Amarok för musik
Mplayer eller VLC för Video
Gaim eller aMSN för MSN

så har ni ett Ubuntusystem som bör vara fullt fungerande för allmänt användande.
Denna guide är inte färdig. Jag tar gärna emot förslag på mer saker som ska finnas med i guiden så uppdaterar jag den allteftersom.

I del 3 kommer jag att behandla utseendet på systemet.

Andra bloggar om: ,

12 kommentarer:

Anonym sa...

Du gör ett jävligt bra jobb. Tack för det!

Olle sa...

Otroligt bra guider, jag undrar om du hade kunnat skriva en svensk guide på hur man som bäst installerar spel med wine såsom Starcraft / warcraft 3 hade uppskattats enormt!

Bobby sa...

Superbra guide för en gammal windowsanvändare, Ubuntu 7.04 är alltså helt eneklt supernice! Jag skulle bli glad om du kunde ta upp hur man gör för att få monitorupplösningar som inte stöds från början. Jag har t ex en 20" Dell widescreenskärm med upplösningen 1680x1050, fick det att funka tillslut, men det kanske är andra som har samma problem (min är fortfarande inte centrerad horisontellt, ligger en halv centimeter till höger)

Anonym sa...

Tack så hemskt mycket för en väldigt bra sida. Den har hjälpt mig mycket.

/Patrik

Felix sa...

Jag vet inte exakt hur mycket tid den här sidan har sparat mig, men det är en otrolig hjälp iaf. Tusen tack.

Bossieman sa...

Tackar för allt beröm jag fått via bloggen och epost. Känns verkligen toppen när så många lyckats komma igång m.h.a. denna guide.
Tack!

Anonym sa...

Så där ja, då var det förmodligen sista gången jag startade windows på den här PCn. Tusen tack för suveräna instruktioner

Patrick Eriksson sa...

wow,
tusen tack för hjälpen! Denna instruktion är mycket pedagogiskt skriven. Jag vet för jag har skrivet ihop några...
Den är helt klart ett måste för en Ubuntu-nybörjare som jag.

Tack för allt slit och min sparade tid!

Patrick

cristian sundberg sa...

kanske ha med i en guide hur man fixar typ utorrent och DC++
(vet att dom inte finns i linux/unbuntu)
men såna liknande program för bitorrent och DC

många som laddar ner en massa och det vill man ju kunna i linux också jag vet inte just nu tror jag väntar med linux tills nån gjort en guild till hur man fixat BT och DC i unbuntu

//crisun

Lennart sa...

Tack för bra guide. En punkt att lägga kan vara en nit som jag gick på. Se till att ha tillgång till nät under installationen annars missar man bl a nVidia drivers. Jag gav upp och fick installera om. Man måste alltså besvära sig med att mata in nyckeln två gånger om man har trådlöst.

jonas sa...

tack för en bra guide men har problem me o lägga till nyckeln vet du va de kan va för fel?

Bossieman sa...

Jadu, denna guiden är ju tokgammal så det är inte så konstigt om det inte funkar spm det ska. Bättre att kolla min nya guide om 8.10