Här finns tips och guider för Ubuntu.

onsdag 2 maj 2007

Installera och komma igång med Ubuntu Feisty Fawn. Del 1: Installation

OBS: Guide utdaterad! Använd denna istället.

Detta är den första delen av en serie inlägg som kommer att behandla Feisty Fawn. Den första delen kommer att handla om installationen.

Det första du ska göra är att ladda ner Ubuntu och bränna avbilden till en CD-skiva.
Besök Ubuntu Sverige och välj där vilken version du vill installera.
Här är en direktlänk till Desktop varianten för vanliga proccessorer så som Intel och AMD. Om du inte vet vilken processor du har så är det denna du ska välja.
Har du en 64-bitars processor kan du använda (men måste inte) följande version. 64-bitars PC

Under tiden som filen laddas ner så måste du om du inte redan har ett brännarprogram som klarar att bränna CD-avbilder ladda ner ett program som klarar detta. Jag föreslår DeepBurner. Det finns en gratis version av den som du finner här.
Efter installationen av DeepBurner så starta upp programmet och du möts av följande bild.


Välj där Burn ISO image och tryck därefter nästa. Då möts då av följande bild.

Klicka där det är inringat på bilden ovan och leta upp filen ubuntu-7.04-desktop-i386.iso och dubbel klicka på den. Då kommer du mötas av följande bild (Fast sökvägen kommer att skilja sig åt). Välj nu i menyn Recorder och därefter Burn ISO.


Här är en video som visar samma sak som jag beskrivit ovan.Efter detta är klart så har vi en färdig Ubuntu skiva att använda för installation.
Stoppa i skivan i datorn och starta om. Du kommer då förhoppningsvis mötas av följande bild


Om du märker att datorn istället börjar ladda in Windows så behöver du ändra i din BIOS för datorn hur den ska starta upp.
För att ordna så att datorn startar genom att först läsa CD/DVD läsaren istället för hårddisken så trycker du på F2 eller den tangent som det står i början av datorns start för att gå in i Setup eller liknande. Väl där leta upp något som påminner om Bootorder och se till att CD/DVD läsaren hamnar före hårddisken. När detta är klart så spara och datorn kommer starta om och du möts av bilden ovan.

När du möts av bilden ovan så tryck F2 och använd piltangenterna för att välja Svenska. När detta är klart så välj det första alternativet "Starta eller Installera Ubuntu" Bekräfta med Enter tangenten.

Efter en liten stund möts du av följandeNär systemet har laddat helt klart så ser det ut så härFörhoppningsvis så hörde du en inloggningsmelodi när det grafiska gränssnittet startade.
Du kan nu passa på att prova systemet. Kolla runt i menyerna, starta webbläsaren Firefox och få en liten försmak av systemet. Du kommer förmodligen uppfatta det som att det går ganska långsamt. Det beror på att hela operativsystemet körs från datorns RAM minne och inget skrivs till din hårddisk. Efter att du installerat Ubuntu på hårddisken kommer systemet bli många gånger snabbare.
Om du nu vill installera Ubuntu permanent så dubbelklickar du på ikonen Install på skrivbordet.
Då möts du av

Välj språk och tryck därefter Framåt.

Välj tidszon, tryck Framåt därefter.

Välj vilken tangentbordslayout du använder och tryck därefter Framåt.

Välj hur du vill partionera hårddisken. Jag visar hur här hur det går till om du väljer alternativet Manuell.


Du får nu dina hårddiskar. Välj vilken hårddisk du vill använda och tryck därefter på New partition table. Då möts du av

Klicka på New Partition vilket resulterar i

Som ni ser ovan har jag valt ReiserFS (EXT3 går utmärkt med) och valt att ge den storleken 4000mb eller ca 75% av hårddisken och jag har döpt den till "/". Du måste ha en partition som heter "/". Du måste även ha en partition som heter swap och som minst får vara 256 mb.
När du valt hur stor partitionen ska vara så tryck ok. Välj sedan den resterande delen och välj återigen New partition.

Här har jag nu döpt partitionen till /home Detta har jag gjort så att jag har en backup ifall jag skulle vilja ominstallera hela systemet. I /home finns nämligen alla dina inställningar för programmen. Så efter en ominstallation så har jag kvar alla inställningar.
Man behöver inte göra en /home partition om man inte vill. Då kan man helt enkelt bara hoppa över skapandet av /home partitionen. /home hamnar då på "/" partitionen istället.
Tryck ok och välj återigen new partiotion (OBS denna måste vara minst 256mb stor).

Har du 1 gig ram eller mer så behövs knappast mer än 256mb swap. Har du däremot 256mb eller 512mb så bör swapen vara åtminstone 512mb. När detta är klart så har vi dåOm de ovanstående stegen känns krångligt så välj helt enkelt guidad partionering istället för manuell.
Tryck nu Framåt.
Du möts nu av

Om du har Windows installerat på datorn erbjuds du nu att importera inställningar m.m från Windows till Ubuntu.
När du är klar så tryck Framåt.

Fyll i uppgifterna och klicka Framåt.

Kontrollera uppgifterna och tryck därefter Install.

Installationen påbörjas.

När installationen är klar ombeds du starta om datorn.
Efter omstart möts du av

Skriv in ditt användarnamn och därefter ditt lösenord och du möts efter en stund av (om ditt internet funkar)

Klicka på Ikonen.


Klicka på Installera uppdateringar

Ubuntu uppdateras. Efter detta är klart så kommer du eventuellt att ombedas starta om datorn.
Du har nu Ubuntu installerat på datorn.
Del 2 kommer att behandla konfiguration och installation av de vanligaste programmen.

Andra bloggar om: , ,

19 kommentarer:

Bobby sa...

Suveränt, iochförsig så har jag lyckats installera Ubuntu, men jag ser verkligen fram emot de nästkommande guiderna! Mycket bra!

Anonym sa...

Att du orkar... Tack för att du orkar!

Anonym sa...

Som alltid bra info !

Anonym sa...

Tack för all bra info i denna blog. Lätt att förstå!
Uppgradera nyligen från Ubuntu 6.10 till 7.04. Det fungerade utan problem.
Flyttade också över en extra HD till min Ubuntu burk. Eftersom den kom från windows funka den naturligtvis inte.
Lösningen fanns hos Automatix2-ett klick och HD:n fanns med i systemet.
Har dock problem med mplayer. När jag försöker spela en video får jag detta felmeddelande: Error opning/initializing selected video_out (-vo) device.
Förnärvarande har jag installerat VLC,Filmuppspelare och Mplayer. Krockar dom med varandra ?
Vilka video player skall man ha!?

Bossieman sa...

grimswag: Du behöver ändra vo i din /home/dittnamn/.mplayer/config fil.

testa att sätta vo=x11 eller vo=xv

Patrik sa...

Följde din guide när jag skulle installera 6.10 och den här ser ut att vara minst lika pedagogisk och lättanvänd. (Fuskade när 7.04 kom ut och drog in en Kubuntuinstallation). Skulle vilja önska, om man får, en liten överblick av olika filsystem dock. T. ex. reiserFS 3&4, ext2-4. Vilka fördelarna med journalförande är o. dyl.
Keep it up Bossieman.

Bossieman sa...

Patrik: Ska fixa detta.

Anonym sa...

Väldigt bra nybörjarguide. Jag väljer dock att fortsätta med Edgy för det fungerar bra för mig och jag vet att jag kan råka ut för problem om jag uppdaterar (vet bl.a. att kortläsaren i min dator inte är kompatibel med Feisty rakt av och att det finns en "avmountningsbugg" för externa hårddiskar som inte finns i Edgy). Av guiden kan jag dock se att Feisty verkar vara VÄLDIGT likt Edgy. Jag märker också att jag redan kan det mesta i guiden och det känns bra att jag redan har lyckats lära mig så mycket :) .

buddy jesus sa...

Bra guide! :) En tanke bara: Från var någonstans importeras windowsinställningarna om guiden utgår ifrån att man sopar sin partitionstabell och börjar från grunden?

Mitt tips är att ta med screenshots och instruktioner från en DualBoot-situation där man bara har en enda hårddisk. :)

Annars, mycket bra och grundlig genomgång av installationsförfarandet.

Oscar sa...

Verkar som en bra guide, med undantaget att jag inte får steget att partitionera HDDn att fungera något vidare väl. Jag har tidigare partitioner för windows, så den partitionen jag kan välja "new partition table" på är bara 8 MB stor. När jag väljer att använde en guidad partition så ändrar den automatiskt storleken på min stora partition, men detta verkar antingen ta vrickat lång tid eller inte fungera alls. Jag har setat och väntat i 30 min och inte fått upp 1%. Skulle vara trevligt om man fick en guidning på hur man löser det!

Bossieman sa...

Oscar, det tar grymt lång tid att partionera om Windowsdisken då all info måste sparas. Låt den bara vänta så hoppar den från 0% till 100% i ett steg. Kan ta upp till en timme.

Alexei sa...

Klockren guide, satt och försökte installera Ubuntu från CDn och sökte frenetiskt efter någon hjälp med den manuella biten. Skitbra med bilder och allt!

Anonym sa...

Tack för en grym guide! Tack vare denna laddar jag just nu hem Ubuntu, och imorgon ska jag försöka mig på att installera det. Har gjort några försök med olika varianter av Linux, men alltig gett upp pga allt krångel, som jag inte orkat kämpa mig igenom. Hoppas det går bättre den här gången. Jag tror faktiskt det!

// Rickard

Anonym sa...

hej lite bättre info om vilken iso man ska välja skulle du kunnat lagt till på din sida

klistrat från "http://ubuntu-se.org/drupal/?q=node/59"

"64-bitars PC: För datorer baserade på arkitekturerna AMD64 eller EM64T (dvs. Athlon64, Opteron, EM64T Xeon). Denna behövs inte för alla (inte ens de flesta) processorerna från AMD -- endast 64-bitarsversion"

men denna arkitektur infattar den min (Intel Duo core 2 E6850 3,0 GHZ) ???

eller är det bara AMD det är skrivit ganska luddigt enligt mig!

//crisun

Bossieman sa...

Har du en core 2 duo funkar 64 bitars. Men 64 bitars rekomenderas endast till erfarna användare.

Jojje sa...

Tack för en jättebra guide!
Har dock en fråga. Jag har följt din guide hela vägen men när jag startat om efter installationen är allt på engelska. Har jag missat något eller behöver jag göra något nu i efterhand för att få det på svenska? Hela installationsguiden var på svenska.

Tacksam för svar.

Bossieman sa...

@Jojje
I del 2 förklaras och löses din fråga.

jojje sa...

jag antar att du menar att jag ska installera språkstöd? Men jag har testat detta, utan resultat.

Bossieman sa...

@jojje
Det låter ju helt sjukt. Om det inte finns språkpaket på engelska utan bara svenska så ska systemet inte ens kunna vara på engelska.