Här finns tips och guider för Ubuntu.

tisdag 20 februari 2007

Acrobat Reader vs Xpdf

Jag vet att de flesta som konverterar från Windows till Ubuntu tror att Acrobat Reader is "da shit" för att se pdf filer. Jag överdriver inte när jag påstår att Acrobat Reader är ett fruktansvärt långsamt program. Jag själv använder Xpdf för att se pdf filer. Jag tänkte här demonstrera hur snabbt Xpdf fungerar. Denna video är inte på något sätt manipulerad eller så för att ge fördel för Xpdf. Nu har jag inte använt Acrobat reader på väldigt länge. Har bara erfarenhet från Windows och där startar Acrobat Reader otroligt långsamt.


Om du inte kan se filmen ovan så följ min flash 9 guide

För att installera xpdf så är det som vanligt i Ubuntu busenkelt.
Bara att köra

sudo apt-get install xpdf


Välj ”y” när du blir tillfrågad om att installera beroendepaket.
I Firefox/Swiftfoxs verktyg-PDF Download – inställningar väljer du fliken ”Öppning av PDF ” och väljer där ”Använd detta program” och skriv in /usr/bin/xpdf. Tryck slutligen på stäng.
Efter du ordnat detta så kommer du tänka "Herregud, varför har jag använt Acrobat Reader under så många år?"

Andra bloggar om: , , ,

6 kommentarer:

Bengt sa...

Med Acrobat reader 8.0 så blev det snabbt igen...

och helt okej...använde Foxit ett tag...

Bossieman sa...

Ok, hur står det sig gentemot Xpdf?

Bengt sa...

Det är ju dock en annan fråga, men jag gissar att det inte går att fylla i formulär mm i Xpdf...

Så om man ska läsa funkar nog Xpdf säkert bättre...

Bossieman sa...

Jag är inte alls bekant med att fylla i formulär i pdf:er. Men det är klart så stort program som Acrobat Reader så borde det rimligtvis stödja en del funktioner som saknas i lättviktsvarianterna. För min del så är pdf endast relaterat till att läsa pdffiler. Kanske en lösning är att köra på xpdf tillsammans med Acrobat Reader. Använda xpdf för snabb tillgång till läsning och Acrobat för mer avancerade funktioner?

Bengt sa...

Jepp...helt klart. Nu tycker jag dock att Adobe reader i windows är tillräckligt snabbt för att kunna användas även för att bara läsas. Tidigare laddade den ner plugins så att man undrade om man skulle ta en löprundan medan man väntade..

anteus sa...

Har för mig att adobe använder ett bakgrunds program som sitter i bakgrunden (o äter upp RAM :/) och väntar på att man ska starta ett pdf dokument och då dyker den upp snabbt för den har vatt med från när windows starta och sega ner då...adobe blir inte snabbare