Här finns tips och guider för Ubuntu.

onsdag 7 februari 2007

Amarok i Ubuntu

Våra kära kollegor som använder Kubuntu har tillgång till en helt fantastiskt bra musikspelare som heter Amarok, kolla in bilden och videon nedan så förstår ni.I bilden ovan ser man hur det ser ut när en låt spelas i grundfönstret. Jag har ett lite mörkare skin än det som är med från början. Föredrar man ljusare så är det mycket enkelt att ställa in det helt efter smak, kolla in min guide hur man ändrar skin om du vill. Videon nedan visar lite hur det ser ut när man kollar upp låttext och information om artisten.


Om du inte kan se filmen ovan så följ min flash 9 guide.

För att installera Amarok i Ubuntu skriv in följande i ett terminalfönster.

sudo aptitude install amarok kcontrol amarok-engines libxine-extracodecs

Om Amarok efter installationen är på engelska så fixar du det genom att göra på följande sätt. Gå via System/Administration och välj språkstöd. Ubuntu kommer ladda ner svensk språkstöd till de program som saknar det.

Nu är det så att Amarok har väldigt mycket funktioner och inställningar som kanske uppfattas som lite knepiga att förstå sig på när man börjar med spelaren. Det finns massor av scripts till spelaren som lägger till olika smarta funktioner. Jag har t.ex. en funktion som gör att jag kan högerklicka på en låt och få möjligheten att se gitarr ackord till melodin som spelas. Det finns hur mycket sånt här som helst. Amarok har också stöd för Last.fm direkt i spelaren. Som ni ser på bilden nedan är det väldigt enkelt att ordna så att Spelaren sköter Last.fm statistiken helt åt dig. Inga externa program behövs.


Glöm inte att du behöver ett Last.fm konto.

För er som inte vet vad last.fm är ger jag här en kort beskrivning.

Varje gång du spelar en låt på din dator så skickas information om artistens namn, album och vilken tid du lyssnade på den till din profil på last.fm.
Du får en egen profil på last.fm där du kan ställa in en hel del häftiga grejer. Ta en titt på min profil där. En väldigt trevlig funktion är att du kan ställa in så att du får rekommendationer på spelningar i närheten av din stad baserat på din profil, eller på nån kompis o.s.v.

Efter ett tag när mycket låtar har skickats till last.fm så kommer du få "grannar" som har blivit dina grannar pga att de har väldigt snarlik musiksmak som dig själv. Detta är grymt smart och man hittar väldigt mycket intressant musik på det här sättet.
Som exempel kan nämnas att en av mina grannar förra veckan hade samma 3 artister som jag själv på top 3 placering och i samma proportioner. Genom att titta igenom personens top 10 lista av artister så hittar man nya artister som förmodligen passar en själv.
Man kan också gå med i olika grupper, t.ex. The Beatles. Det finns hur mycket grupper som helst registrerade.
När man är medlem i en grupp så skickas min musikstatistik till den specifika gruppens musikstatistik. Man kan då t.ex. lyssna på en specifik grupps musiksmak.
Så om jag besöker gruppen Ubuntu Linux så kan jag se att Red Hot Chili Peppers och The Beatles är stora i den gruppen. Jag kan välja att lyssna på en "radiokanal" baserat på vad medlemmarna där lyssnar på.
Om ni går in på länken Ubuntu Linux så ser ni att det finns en "Play Group Radio" och klickar ni på den så kommer en radiostation att spela musik baserat på medlemmarnas musiksmak!! Det finns en väldigt bra funktion i Amarok som streamar musik från last.fm baserat på vad du själv gillar eller vad du själv vill ha musik baserat på. Videon nedan visar hur man i Amarok gör för att spela musik baserat på vissa artister.


Om du inte kan se filmen ovan så följ min flash 9 guide.

Amarok är verkligen en helt fantastisk musikspelare och jag rekommenderar den väldigt starkt.

Om du får felmeddelande av typen:

Inställningsfilen "/home/DITTANVÄNDARNAMN/.kde/share/config/amarokrc" kan inte skrivas.

Inställningsfilen "/home/DITTANVÄNDARNAMN/.kde/share/config/kdeglobals" kan inte skrivas.


så ordnar du detta med följande kommando

sudo chown DITTANVÄNDARNAMN /home/DITTANVÄNDARNAMN/.kde/share/config/


Andra bloggar om: ,

8 kommentarer:

MekApa sa...

Din beskrivning av att installera amarok var lite väl krånglig... Den version som redan finns i ubuntu (dvs bara installer amarok utan att lägga till nycklar och repos) är väldigt uppdaterad den oxå!

Bossieman sa...

För tillfället är det den senasre ja, eftersom Ubuntu precis är släppt, men om 4-5 månader så är det inte säkert att versionen är den nyaste.

bbauto sa...

Scriptet för att visa gitarr ackord verkar häftigt -amatör trubadur som jag är- =o)
Vad heter scriptet? har du fler förslag på scripts? kör Ubuntu 7.04... -TIA- Bengt

Bossieman sa...

bbauto: http://linux.softpedia.com/get/Multimedia/Audio/amaroK-Scripts/Ultimate-Guitar-12246.shtml

Anonym sa...

Tack för tipset om språkstöd. För att det ska fungera måste man dock vara inloggad som root efter vad jag kan förstå.

paro sa...

Jag har nyligen gått med i last.fm. Det är mycket roligt för en musikintresserad. Jag håller med om att den största behållningen är att få lite nya tips på artister.

Jag ser att du "bossieman" har en hel del artister som jag också lagt till.

Just nu använder jag last.fm:s egna program för uppspelning. Jag ska prova Amarok och se om det känns bättre.

Jag måste säga att ljudkvalitén oftast är riktigt bra. Det enda jag kan klaga på att det ibland hackar och att ljudnivån ibland är väldigt låg på vissa låtar.

Anonym sa...

Schysst!

Jag äger (snart) en HP HDX X16-1000 med fjärrkontroll. Funkar det att styra Amarok med den?

Anonym sa...

Schysst!

Jag äger (snart) en HP HDX X16-1000 med fjärrkontroll. Funkar det att styra Amarok med den?