Här finns tips och guider för Ubuntu.

lördag 26 maj 2007

Installera och komma igång med Ubuntu Feisty Fawn. Del 3: Utseende

Det finns många olika sätt att förändra utseendet på Ubuntu, jag kommer här visa några olika metoder för ändamålet.
Vi börjar med inloggningsbilden som i sitt ursprung är väldigt tråkig.Börja med att besöka Gnome-Look och välj där GDM Themes i övre vänstra delen av fönstret. Välj därefter highest rated och välj där ut en som du tycker ser bra ut. Jag väljer som exempel Doe GDM. Klicka på download och spara ner filen till skrivbordet. Du ska nu ha filen 52791-Doe-GDMTheme.tar.gz
på skrivbordet.

Gå nu via System --> Adminstration till Inloggningsfönster.Du möts nu avKlicka på Lägg till och leta upp filen.Markera filen och klicka sedan på Installera.
Markera därefter det nya tematoch tryck därefter på stäng. Logga ut och du möts avEtt bra mycket trevligare inloggningsfönster imo.

Logga nu in igen och ta bort filen du laddade ner, den behövs inte längre. Vi fortsätter nu med att ändra skrivbordsbakgrundsbilden. Leta upp en bild du vill ha. Jag kan rekommendera sidan Thundafunda, där finns en hel del fina bilder. När du hittat en bra bild högerklicka på bilden och välj 'Spara bild som' och spara ner bilden till skrivbordet. Spara sedan undan bilden till en mapp någonstanns där du vill ha bilder. Högerklicka sedan på skrivbordet och välj Byt skrivbordsbakgrund.Du möts nu av
Välj nu alternativet Lägg till bakgrundsbild.
Leta upp bilden du laddade ner och markera bilden.Tryck därefter på Öppna.Avsluta med att klicka på Färdig.

Som ni ser finns det 2 paneler, en i den nedre kanten samt en i den övre. Jag föredrar att bara ha en panel så jag kommer att ta bort den nedre och fixa iordning den övre så att den ser lite bättre ut.
Börja med att högerklicka på den nedre panelen och välj där Ta bort denna panel.Högerklicka därefter på den övre panelen och välj Egenskaper.I rutan som dyker upp välj fliken Bakgrund och ställ in som på bilden nedan eller ändra efter eget behag.


Högerklicka nu återigen på panelen och välj Lägg till i panelen...I rutan som dyker upp markera Fönsterlista och klicka därefter på Lägg till.Avsluta genom att trycka på Stäng. Notera det markerade området i bilden nedan.Ta nu tag i "stapeln" och dra den åt vänster tills du når frågetecknet så att det ser ut som så här.Du kan nu upprepa stegen ovan för att lägga till olika grejer i panelen, t.ex. papperskorgen.

För att få tillgång till massor av olika teman och ikoner så tar vi hjälp av gnome-art.
Här är lite bilder på gränssnittet för programmet.

Programmet är enkelt att använda. Det spar mycket tid jämfört med att ladda ner teman/ikoner separat var för sig via en webbsida. Programmet laddar ner från http://art.gnome.org/
Med programmet kan du enkelt installera: Bakgrundsbilder, Programteman, Fönster teman, Ikoner, Login fönster, Splashscreen, GTK+ teman
För att installera Gnome-art så gör du så här.
System --> Administration --> Pakethanteraren Synaptics
Installera där programmet gnome-art.

Efter installationen finner ni Art Manager och Splash Screen under System --> Inställningar

I filmen nedan visar jag hur det går till att använda programmet för att installera ett nytt ikontema.Mina favoritikoner finns inte med i programmet så jag visar här hur man manuellt instalelrar ett ikontema.
Börja med att gå till Gnome-look och klicka där på Icon Themes, du hittar länken till vänster på sidan. Leta nu upp ikoner du gillar och ladda ner filen till Skrivbordet. Jag väljer här OSX 3.3.
När du laddat ner ikontemat ovan så ska du ha filen OSX3.3.tar.gz på skrivbordet.Öppna upp temahanteraren, den hittar du så här, System --> Inställningar --> Tema. Du får då uppVälj nu Anpassa och klicka på fliken IkonerVälj nu Installera och leta upp OSX3.3.tar.gz filen och dubbelklicka på den vilket resulterar iKlicka nu på Använd nytt tema.

Klicka därefter på fliken Fönsterram och leta upp en fönsterram du vill ha eller använd programmet jag nämnde tidigare för ändamålet.
Testa dig fram med programmet ovan tills du hittar det du vill ha.
Du kan även ladda ner färdiga teman från Gnome-look, du finner dem där under länken Metacity.
Jag laddar ner som exempel Humanoid-OSX
Du ska då ha en fil som heter Humanoid-OSX-Metacity.tar.gz på skrivbordet.öppna nu återigen upp Temahanteraren (System --> Inställningar --> Tema) och välj nu i fönstret som dyker upp Installera tema. Leta upp filen och dubbelklicka på den. Det ser nu ut så härÅterigen nu i temahanteraren så väljer vi fliken Kontroller och väljer där Clearlooks, klicka därefter på fliken Färger.Klicka på den ljusblåa rutan och du får upp ett nytt fönster där du själv kan ställa in färg på det som visas i t.ex. menyerna. Jag använder nedanstående inställning.Detta resulterar i följande utseende i t.ex. menyernaNu fixar vi ordning en starterbar likt den som finns i OS-X.
Det kommer att resultera i dettaBörja med att starta upp gDesklets, Program --> Tillbehör --> gDesklets. Om du inte ännu har installerat gDesklets så gör det nu med hjälp av automatix.
När du startat upp Gdesklets, så välj i menyn till vänster (Toolbar/Launchers) och dubbelklicka på StarterBar till höger.

Placera ut den i den nedre delen av skärmen. Nu kan du dra från Program menyn applikationer ner till den och släppa så hamnar applikationerna där. Eller gör som i videon, högerklicka på deskletsen och välj "New starter". Du får då upp följande.

Gör sedan som i videon nedan för att lägga till ett program.


För att få samma typ av animation som i videon högerklicka på deskletsbaren och välj configure desklets och se till att fönstret som dyker upp ser ut som så här

Glöm inte att lägga till gDesklets så att det startar varje gång datorn startas. För att ordna det följ min guide.
Det kan vara ganska tidsödande att leta upp ikoner som är snygga så jag ger er här några ikoner som funkar bra i menyn.

Här finns fler ikoner att ladda ner.
Så här kommer det nu att se ut när jag valt några program till starterbaren.Det finns en hel del grejer att lägga till med gDesklets, testa dig fram.
För att slippa se denna ikonenså högerklicka på den och välj configuration. Du får då uppAvboka det som är inringat i bilden ovan och avsluta sedan med Stäng. Nästa gång gDesklets startar upp så är ikonen borta.
Du kan nu även ta bort genvägarna bredvid System menyn om du lagt till dem i gDeskletsbaren. Högerklicka på genvägarna och välj Ta bort från panelen.Nu har vi fått ett mycket trevligare utseende på systemet.Jag hoppas ni funnit denna delen av guiden hjälpsam för er. I nästa del kommer jag behandla Tips & Trix.

9 kommentarer:

Anonym sa...

suveränt som alltid! tack /Bengt
www.bengtsjoberg.se

Anonym sa...

Jag har inte installerat ubuntu ännu utan har börjat läsa in mig på hur jag på smidigaste sätt skulle skapa en dual-boot maskin med windows och ubuntu. Din blog fick mig att ändra mig. Jag skiter helt i Windows och installerar ubuntu ikväll!

Bossieman sa...

Hur har det gått med Ubuntu för dig, funkar det somd et ska?

Anonym sa...

Tackar! Du gör mitt liv 100 gånger enklare!

Patrick Eriksson sa...

Wow igen,
kan inte bärja mig tills 4:an kommer ut :-)! Du gör ett ooootroligt bra jobb för oss alla andra vilket gör att vi kan komma igång snabbare. Fru och dotter tackar oxå :-)!
Patrick Eriksson

Anonym sa...

Tack!! :)

Henrik sa...

Tack! Du har hjälpt mig väldigt mycket.

Janky sa...

Tack som fan :D blev snyggt som shiiit ;)

Jacob sa...

Tack för din blogg!
Har nu börjat komma in lite i ubuntuvärlden. Fick precis min mobil att fungera som modem, och nu hitta ja en bra guide att styla upp ubuntu också..
=)