Här finns tips och guider för Ubuntu.

söndag 28 september 2008

Ändra storlek och rotera bilder via högerklick

Ibland behöver man ändra storlek på en bild snabbt eller bara rotera den. Det är ganska omständigt att öppna upp Gimp varje gång man vill ändra storlek på en bild eller rotera den. Efter denna guide kommer det att se ut så här när du högerklickar på en bild





Det är mycket enkelt att installera detta i Ubuntu. Klicka bara här och följ instruktionerna. När det hela är klart så logga ut och logga in och det är klart.
Du kan markera flera bilder samtidigt och på så sätt omvandla fler bilder åt gången.

fredag 19 september 2008

Snabbtips: Fullskärmsläge med Firefox

Om du har en BBLL så finns det ett enkelt knep för att få mer yta för webbsidor. När du har Firefox startat så kan du trycka på tangenten F11 för att få fullskärmsläge. Detta ger dig en mycket större yta för webbsidorna.





Om du vill att Firefox ska starta i fullskärmsläge så gör såhär. Installera AutoHide. Gå därefter till Verktyg --> Tillägg i Firefox. Markera tillägget Autohide och klicka därefter på Inställningar.

Klicka i det du vill ska synas när du för muspekaren till övre kanten på webbläsaren. Mina inställningar ser ut såhär



Gå nu till en vanlig webbsida och tryck på F11. Du får nu fullskärmsläge och om du för upp muspekaren till övre kanten så får du upp det du markerat i inställningarna. Stäng ner webbläsaren när den befinner sig i fullskärmsläge och den kommer därefter att starta i fullskärmsläge tills det att du stänger ner den i vanlig vy.

måndag 15 september 2008

En snabb titt på Amarok 2


Amarok har länge varit i den absoluta toppen när det kommer till musikspelare och Linux. Nu närmar sig releasen av Amarok 2, en otroligt efterlängtad spelare som jag här kommer att snabbtesta. Spelaren befinner sig i Betastadiet så allt kommer inte att fungera som det ska.
För att installera Amarok 2 lägg till raden

deb http://ppa.launchpad.net/project-neon/ubuntu hardy main
i System --> Administartion --> Programvarukällor och klicka därefter här.

Här är några bilder





Det är väldigt förvirrande och annorlunda jämfört med Amarok 1.4.X. Amarok ser helt annorlunda ut och det är massor av nya funktioner. En ny flik som heter Internet har dykt upp



I fliken finns, Last.fm, Jamendo.com, Magnatune.com, OpmlDirectory, Shoutcast Directory samt MP3tunes.com

Last.fm
är nu mycket mer integrerat i Amarok. Man kan t.ex. nu högerklicka på en artist i din samling och skapa en Last.fm kanal baserad på artisten.
Amarok 2 precis som Firefox 3 använder nu samma tema som du själv använder på datorn, mycket uppskattat. Amarok 2 kommer även att kunna köras i Windows och många Windowsanvändare kommer att bli mycket glada över detta.

Musikvideos kan ses i Amrok 2



Du kan flytta och om-arrangera spellistorna



Snygg presentation av album



Du ska kunna kontrollera Amarok 2 via din mobil och en blåtandsuppkoppling. Amarok 2 ser ut att bli en väldigt bra musikspelare och jag är övertygad om att den kommer att bli ännu mer populär än Amarok 1.X

Spelaren är för tillfället väldigt ostabil och den hänger sig med jämna mellanrum. Det finns knappt några skript att installera ännu och den drar mycket kraft från datorn. När Amarok 2 släpps skarpt är en gåta men förhoppningsvis får vi se den skarp innan året är slut.

söndag 14 september 2008

Zepto Nox + Ubuntu Intrepid Ibex


Zepto har lanserat nya modeller under sommaren byggda på plattformen Montevina från Intel.

De nya modellena är:

Anthea A15
Orion A15
Nox A15
Mythos A15
Nexus A15
Hydra A17

Jag har valt här att titta lite närmare på deras populäraste nya dator, nämligen Nox. Spekulationerna och ryktena kring Zeptos nya modeller har gått heta på olika forum över världen en längre tid men nu är väntan äntligen över.

Jag var övertygad om att datorn inte skulle fungera med Ubuntu då problemen med SantaRosa plattformen tog så lång tid att fixa med Ubuntu. Det var först med version 8.04 som ljudet fungerade OOTB med liveskivan, 10 månader efter lanseringen av Santa Rosa.
Montevina är lanserad nyligen och borde därför inte fungera speciellt bra. Jag brydde mig därför inte om att installera Hardy Heron utan körde in Intrepid Ibex alpha 5.
Till min väldigt stora förvåning så fungerade i stort sett allt. Ljud, kortläsare, mikrofon, webbkamera, blåtand, Fn tangenterna. Det som inte funkade var grafikkortet men det löste restricted manager direkt. Fingeravtrycksläsaren är inte testad men ska fungera enligt Zepto.
Efter lite undersökning så visade det sig att datorn levererats med Intels 4965 AGN kort från Santa Rosa plattformen. Det nya kortet var inte tillgängligt vid beställningen. Så tänk på detta, det nya kortet fungerar förmodligen inte idagsläget men kommer med tiden att göra det. Om ni vill vara säkra så be Zepto skicka ett Intel 4965 AGN kort när ni beställer datorn.

Datorn levererades med följande specifikationer:

Processor: Intel Core2Duo P9500@2.53GHz 6MB L2 Cache
Grafikkort: Nvidia 9600M GT 512MB GDDR3
Minne: 4 GB (2x2GB) DDR2 PC6400 800MHZ
Hårddisk: 200 GB 7200 rpm HDD
Intel 4965AGN trådlöst nätverk
Skärm: WSXGA+ 1680x1050 ZBD
Chipset: Intel® PM45 + ICH9-M
OS:
Windows® XP TM (SP2) (optional)
Windows® VistaTM Premium (32bit) (optional)
Windows® VistaTM Premium (64bit) (optional)
Linux Support
Optisk media: DVD-RW/CD-RW SATA
Anslutningar:
3x USB 2.0
1x HDMI ut
1x Hörlurskontakt
1x Mikrofoningång
1x Line-in
1x Digital ljudutgång (S/PDIF)
1x RJ-45 jack
5i1 Kort läsare (MS/MS Pro/MMC/SD/xD)
Bluetooth 2.0 EDR
Gigabit Ethernet LAN
6 cells batteri
Dimensioner:
360[B]x257[D]x24[H] (mm) 2,8Kg (6 cell batteri)

Datorn har en väldigt stilren design, inget onödigt, bara det absolut nödvändigaste. Ser 'rå' ut, tuff och förtroendeingivande ut. Känns definitivt som en dator riktad i första hand till killar. Tangenterna är sköna att skriva på och är väldigt tysta. Touchpaden är skön och fungerar som den ska.

Materialet är gummiaktigt och jag gillar det inte. Anledningen till att jag inte gillar det har att göra med att materialet absorberar damm och smuts jättelätt. Titta på bilderna nedan så förstår ni.












Jag förstår inte hur Zepto kan missa en sådan här viktig detalj när de designade datorn. Det här problemet har dragit ner mitt totalintryck rejält. Förhoppningsvis så slutar datorn dra åt sig damm med tiden, materialet känns lite "klibbigt" och det försvinner kanske med tiden.

När det gäller prestandan så är den i absolut toppklass. Processorn är overkill för allt en vanlig användare kan tänkas behöva och kostar 3000 SEK. Det är otroligt mycket pengar för en processor. Nåt som förvånande mig var att P9500 processorn fick sämre resultat än T9300 som sitter i MobiNote M720R när jag körde SuperPi. 14.473sek för T9300 och 14.641sek för P9500. Trots 1066MHz FSB (T9300=800MHz) fördel P9500. Även minnena är snabbare i Noxen 800MHz vs 667 MHz.

Grafikkortet har jag inte testat (spelmässigt) då jag inte spelar något på datorn. Det finns massor om information och recensioner av grafikkortet om ni är intresserade, bara att söka på Google. Vi får hoppas att Nvidia inte har klantat till det som de gjorde med 8600 M GT korten.
Ljudet är det bästa jag hört i en bärbar dator, blev riktigt förvånad av den höga ljudkvalitén.

Priset går på strax under 14.000 SEK med specifikationerna ovan (Sept 2008).
Datorn är identisk med Mythos A15 så när som på färgen som är vit istället på Mythos.

Fläkten snurrar väldigt ofta, detta även efter att jag låst processorn på 800MHz och inte gör något med datorn. En BIOS-uppdatering kommer förhoppningsvis att lösa detta framöver.
Batteritiden med Ubuntu är mycket dålig, under 1h 45minuter.
Vikten på 2.8 kg får anses vara normalt för en dator med 15.4" skärm.

Kompatibiliteten med Ubuntu är utmärkt och datorn kommer säkerligen bli väldigt populär bland linux-användarna. Att den kan beställas utan Windows är standard för Zepto och gäller även Noxen.

Som vanligt med Zepto konfigurerar du datorn efter egna önskemål när du beställer. Det finns numera även olika typer av skärmar att välja på. Skärmen är av hög kvalité och upplösningen 1680x1050 är utmärkt på en 15,4" skärm.

Fördelar:


* Fungerar utmärkt med Ubuntu
* Bra skärm
* HDMI
* Snabb
* Bra grafikkort
* Går att få utan Windows
* Går att konfigurera efter önskemål
* Utmärkt ljud

Nackdelar:

* Dålig batteritid
* Högljud
* Suger lätt åt sig damm, svår att hålla ren
* Något dyr
* Avsaknaden av tillval av 3G.

Zepto har på deras hemsida skrivit tydligt att datorn fungerar med Ubuntu. De erbjuder ingen support för Ubuntu men det kommer nog med tiden.



Att Zepto tydligt visar sitt stöd för Linux är viktigt. Vi Linuxanvändare borde belöna detta. Jag tror att vi gör det, Zepto är populära bland Linuxanvändarna och Noxen stärker Zeptos position som den leverantör som ger underbara Linuxkompatibla datorer.

Letar du efter en speldator med snabb processor och bra grafikkort är Noxen en dator du kommer bli nöjd med. Letar du efter en ännu bättre speldator så ta en titt på Zeptos monster Hydra A17.

Datorn beställs via Zeptos webbplats www.zepto.se eller från Zeptoexperten.

fredag 12 september 2008

Hauppauge WinTV Nova-T USB-stick


Hauppauge WinTV Nova-T USB-stick är en liten TV-mottagare som fungerar mycket bra i Ubuntu (Intrepid Ibex). Trots detta lyser Linux-kompabiliteten med sin frånvaro på kartongen. Kortet fungerar perfekt i Kaffeine. Priset är lågt, under 350 SEK. Man får med en liten antenn och en liten fjärrkontroll som jag ej gett mig på att få att fungera.
Letar du efter ett litet TV-kort som fungerar i Ubuntu så är detta ett utmärkt val.

måndag 8 september 2008

Modifiera Aspire One A110


Acer Aspire One (AA1) är en BBLL (Billig Bärbar Liten Laptop) som kostar strax under 3000 SEK. Den är bestyckad med en Intel Atom processor som snurrar i 1.6 GHz.
Proccessorkraften räcker gott till vardagliga uppgifter, som att surfa, film, musik o.s.v.
Datorn har en långsam SSD på 8 GB samt 512MB RAM. Operativsystemet är en modifierad version av Linux Linpus.
Acer satsar hårt på Linux och blev därför det självklara valet för mig vid valet av BBLL dator.
Linpus på AA1 är ett fullt fungerande operativsystem för vardaganvändaren. Det gick inget vidare för mig att koppla upp mig med mitt 3G modem från 3.
Jag valde istället att installera alpha 4 av Ubuntu Intrepid Ibex med hjälp av denna guiden.
Det finns en väldigt bra wikisida för konfigureringen av Aspire One och Ubuntu. Du finner wikisidan här.
Ubuntu fungerar utmärkt på AA1.
Jag har nu använt Ubuntu på datorn ett par veckor och här är några observationer.

1. 720p material i mp4 format laggar något.
2. Boottiden är lång.
3. Multitasking (Amarok + Miro + Torrents + Firefox) funkar ok.
4. Cirka 2h batteritid
5. Skärmen är underbar.

Jag kommer nedan beskriva hur man kan modifiera AA1 hårdvarumässigt.
Om man vill genomföra dessa modifieringar som beskrivs nedan så behöver du följande.

1. Lödverktyg, dvs lödtång, lödtenn, lödsug, pincett o.s.v.
2. En multimeter.
3. Dubbelhäftande tejp eller annat motsvarande.
4. Skruvmejsel.
5. Kablar.
6. Gorillaarmar med förstoringsglas
7. Lim.
8. Kunskap om elektronik och massor av tålamod och tid.

Hårdvaran jag installerat i min AA1 är följande (allt från DustinHome)

1. 1 GB extra RAM
2. Toshiba 120GB hårddisk
3. Blåtand.
4. HAUPPAUGE TV-tuner.
5. USB-hubb.
6. Huawei 3G modem E220.
7. Antenn till 3G modemet (Oklart i skrivande stund vad jag ska använda).

En varning här. Samtliga komponenter kommer att skalas ner, dvs vi kommer att ta ut elektroniken ur dess chassin och därefter montera in dem i AA1. Garantierna ryker direkt då detta görs. Jag förstörde min blåtandsadapter när jag lödde på den. Bara att köpa ny.
Läs igenom hela inlägget om du tänkt genomföra guiden. Jag har ännu inte löst antennen till 3G modemet och inte heller den interna antennen till TV kortet.

All utrustning fungerar direkt i Ubuntu. TV-kortet kräver dock Intrepid Ibex eller kunskap om hur man fixar firmwiren i Hardy Heron manuellt.
Ge dig inte på att modifiera datorn om du inte vet vad du gör. Du kommer behöva en multimeter, du kommer behöva massor av tid. Har du aldrig lödit så ge dig inte på det här.

Börja med att installera minnet i datorn. Det finns massor av guider för detta, här är en video som visar hur man gör.



Efter att jag bytt minne så tog jag ut allt ur datorn så att bara chassit återstod.



För att hårddisken ska få plats behöver vi modifiera chassit. Notera skillnaderna i de två bilderna nedan.

Ursprungligt chassi



Efter modifiering. De vita partierna är det jag modifierat med hjälp av en tång. Jag har jämnat ut chassit för att hårddisken ska få plats.



Koppla ur SSD:n och var försiktig med kabeln.



Använd nu fint sandpapper eller liknande för att tunna ut hårddiskkabeln i ena änden (den som ska in i hårddisken). Detta behövs göras för att kabeln är något för tjock. Tunna ut det blåa lagret och prova då och då tills den passar i hårddisken. Bilden nedan visar även hur jag har klistrat på de dubbelhäftande tejpen samt kopplat in kabeln.



Placera därefter hårddisken som bilderna nedan visar.







Man behöver vara försiktig så att kabeln inte skadas mot det högra kretskortet i datorn.



När detta är klart gör vi plats för 3g-modemet.

Ursprungligt chassi



Efter modifiering



Montera ut modemet ur dess chassi och placera det som på bilden nedan. Använd dubbelhäftande tejp för att få fast den.





Fixera SIM kortet med hjälp av dubbelhäftande tejp och koppla in modemet i en dator och kontrollera att kortet fungerar.





Nu monterar vi ner TV-kortet







Löd loss USB kontakten.





Modifiera chassit.
Före



Efter



Placera ut dubbelhäftande tejp samt skär bort från chassits utsida för att få plats med antenningången. Jag använde lim för fixera antenningången. Oroa dig inte för luftflöde och värme, datorn drifs av en Intel Atom som klarar sig med passiv kylning.







Jag märkte senare att jag var tvungen att löda loss anntenningången. Jag valde i samma veva att löda fast två separata kablar som jag har planer på att kontaktera till en intern antenn.



För att driva det hela behöver vi en USB-hubb



Montera ur den ur dess chassi



Placera den på detta sätt



Löd fast kablar på komponenterna. I fallet med 3G modemet har jag skalat den korta usbkabeln.



Koppla in Blåtanden. Antingen såhär



Eller såhär



Så här kan det se ut efter att sakerna är inkopplade i hubben



Ovanstående var det lätta, nu återstår det svåra.

För att kunna använda hubben så behöver vi dels ström till hubben och en USB signal till hubben från moderkortet. USB signalen är det riktigt svåra att få ut ur moderkortet. Det finns en oanvänd USB signal i mini PCI express platsen, dvs i samma kortplats som används av det trådlösa kortet. Det handlar om pin 36 och 38 som bär på signalen. Det finns två sätt att fixa ut denna signal. Antingen genom ytterst fin lödning.



Eller via den metoden jag valt som ej kräver lödning



Genom två tunna trådar som går runt det trådlösa kortet har jag kontakterat pin 36 och 38 och fört runt dem så att de finns tillgängliga för användning.
Det är mycket svårt det här, du kommer att bli tvungen att mäta resistansen mellan trådarna och se att du har rätt värde. Börja med att mäta resistansen mellan pin 36 och 38 och efter du kontakterat trådarna och kontakterat det trådlösa kortet så mäter du igen. Du behöver inte oroa dig för det trådlösa kortet, det använder nämligen inte dessa USB signaler alls.
Jag har god erfarenhet av lödning men lyckades ej med att löda korrekt. Det behövs speciallödverktyg för att lyckas. Komponenterna är mycket små och du måste vara väldigt van för att få till lödningen. En viktig sak här är att täcka de två trådarna ovanifrån då dessa kortsluts annars då du monterar på tangentbordet. Jag täckte dem med papper och det funkade utmärkt.

När detta är klart ska dessa två tunna trådar kopplas in i USB hubbens "in" port. Jag använde två stift från en USB kontakt och lödde fast dem som på bilden nedan. Stiften ska kontaktera USB in på Hubbens kretskort.



Därefter lödde jag fast två kablar och förde dem genom kretskortets ena av två hål.



Bryt försiktigt loss den svarta klumpen som är den externa strömförsörjningen för hubben och löd fast en kabel för strömen och fixera kabeln.



Kontaktera USB signal kablarna med moderkortet.



Kontaktera strömkablarna för USBhubben via de två punkterna på bilden nedan samt kontaktera den externa USB strömförsörjningskabeln där jag pekat med pilen.



Den externa strömmen för hubben är mycket svår att löda till, har inte lyckats med detta ännu utan använder för tillfället en annan punkt som dock ej är inaktiv när datorn är avstängd.
Ta hjälp av en multimeter för att finna +5V kontakter på moderkortet. Det finns ett flertal +5V men de är mycket svåra att löda, iallafall de jag funnit.

Det som återstår för att få datorn komplett är en extra usb-antenn till 3G modemet samt ordna en intern antenn för TV-kortet. Antennen sitter normalt sett i USB kabeln (för 3G modemet) (EDIT, fel av mig, antennen är intern. Signalen är för låg inuti datorn så extra antenn behovs trots allt) som man använder och måste därför ersättas. Jag har sett att Dustin säljer intressanta antenner. T.ex. har dom denna



Antennen är igentligen till modellerna E612 och E620 men borde enkelt kunna modifieras för att passa E220. Nackdelen med denna är att den säkerligen kommer att tvingas monteras på utsidan. Förslag för antenn mottages tacksamt.
Jag kommer uppdatera guiden när jag löst antennproblemet eller oklarheter i övrigt kräver det.

Uppdatering 14/9/2008: Tog med mig datorn ut på stan i Göteborg och märkte att 3G täckningen var utmärkt. Bor man i ett område med bra täckning så behövs ingen extern antenn.
Batteritiden har gått ner med ca 40 minuter efter att jag installerat allt ovan. Ska fixa switchar för att stänga av olika delar.