Här finns tips och guider för Ubuntu.

måndag 8 september 2008

Modifiera Aspire One A110


Acer Aspire One (AA1) är en BBLL (Billig Bärbar Liten Laptop) som kostar strax under 3000 SEK. Den är bestyckad med en Intel Atom processor som snurrar i 1.6 GHz.
Proccessorkraften räcker gott till vardagliga uppgifter, som att surfa, film, musik o.s.v.
Datorn har en långsam SSD på 8 GB samt 512MB RAM. Operativsystemet är en modifierad version av Linux Linpus.
Acer satsar hårt på Linux och blev därför det självklara valet för mig vid valet av BBLL dator.
Linpus på AA1 är ett fullt fungerande operativsystem för vardaganvändaren. Det gick inget vidare för mig att koppla upp mig med mitt 3G modem från 3.
Jag valde istället att installera alpha 4 av Ubuntu Intrepid Ibex med hjälp av denna guiden.
Det finns en väldigt bra wikisida för konfigureringen av Aspire One och Ubuntu. Du finner wikisidan här.
Ubuntu fungerar utmärkt på AA1.
Jag har nu använt Ubuntu på datorn ett par veckor och här är några observationer.

1. 720p material i mp4 format laggar något.
2. Boottiden är lång.
3. Multitasking (Amarok + Miro + Torrents + Firefox) funkar ok.
4. Cirka 2h batteritid
5. Skärmen är underbar.

Jag kommer nedan beskriva hur man kan modifiera AA1 hårdvarumässigt.
Om man vill genomföra dessa modifieringar som beskrivs nedan så behöver du följande.

1. Lödverktyg, dvs lödtång, lödtenn, lödsug, pincett o.s.v.
2. En multimeter.
3. Dubbelhäftande tejp eller annat motsvarande.
4. Skruvmejsel.
5. Kablar.
6. Gorillaarmar med förstoringsglas
7. Lim.
8. Kunskap om elektronik och massor av tålamod och tid.

Hårdvaran jag installerat i min AA1 är följande (allt från DustinHome)

1. 1 GB extra RAM
2. Toshiba 120GB hårddisk
3. Blåtand.
4. HAUPPAUGE TV-tuner.
5. USB-hubb.
6. Huawei 3G modem E220.
7. Antenn till 3G modemet (Oklart i skrivande stund vad jag ska använda).

En varning här. Samtliga komponenter kommer att skalas ner, dvs vi kommer att ta ut elektroniken ur dess chassin och därefter montera in dem i AA1. Garantierna ryker direkt då detta görs. Jag förstörde min blåtandsadapter när jag lödde på den. Bara att köpa ny.
Läs igenom hela inlägget om du tänkt genomföra guiden. Jag har ännu inte löst antennen till 3G modemet och inte heller den interna antennen till TV kortet.

All utrustning fungerar direkt i Ubuntu. TV-kortet kräver dock Intrepid Ibex eller kunskap om hur man fixar firmwiren i Hardy Heron manuellt.
Ge dig inte på att modifiera datorn om du inte vet vad du gör. Du kommer behöva en multimeter, du kommer behöva massor av tid. Har du aldrig lödit så ge dig inte på det här.

Börja med att installera minnet i datorn. Det finns massor av guider för detta, här är en video som visar hur man gör.Efter att jag bytt minne så tog jag ut allt ur datorn så att bara chassit återstod.För att hårddisken ska få plats behöver vi modifiera chassit. Notera skillnaderna i de två bilderna nedan.

Ursprungligt chassiEfter modifiering. De vita partierna är det jag modifierat med hjälp av en tång. Jag har jämnat ut chassit för att hårddisken ska få plats.Koppla ur SSD:n och var försiktig med kabeln.Använd nu fint sandpapper eller liknande för att tunna ut hårddiskkabeln i ena änden (den som ska in i hårddisken). Detta behövs göras för att kabeln är något för tjock. Tunna ut det blåa lagret och prova då och då tills den passar i hårddisken. Bilden nedan visar även hur jag har klistrat på de dubbelhäftande tejpen samt kopplat in kabeln.Placera därefter hårddisken som bilderna nedan visar.Man behöver vara försiktig så att kabeln inte skadas mot det högra kretskortet i datorn.När detta är klart gör vi plats för 3g-modemet.

Ursprungligt chassiEfter modifieringMontera ut modemet ur dess chassi och placera det som på bilden nedan. Använd dubbelhäftande tejp för att få fast den.

Fixera SIM kortet med hjälp av dubbelhäftande tejp och koppla in modemet i en dator och kontrollera att kortet fungerar.

Nu monterar vi ner TV-kortetLöd loss USB kontakten.

Modifiera chassit.
FöreEfterPlacera ut dubbelhäftande tejp samt skär bort från chassits utsida för att få plats med antenningången. Jag använde lim för fixera antenningången. Oroa dig inte för luftflöde och värme, datorn drifs av en Intel Atom som klarar sig med passiv kylning.Jag märkte senare att jag var tvungen att löda loss anntenningången. Jag valde i samma veva att löda fast två separata kablar som jag har planer på att kontaktera till en intern antenn.För att driva det hela behöver vi en USB-hubbMontera ur den ur dess chassiPlacera den på detta sättLöd fast kablar på komponenterna. I fallet med 3G modemet har jag skalat den korta usbkabeln.Koppla in Blåtanden. Antingen såhärEller såhärSå här kan det se ut efter att sakerna är inkopplade i hubbenOvanstående var det lätta, nu återstår det svåra.

För att kunna använda hubben så behöver vi dels ström till hubben och en USB signal till hubben från moderkortet. USB signalen är det riktigt svåra att få ut ur moderkortet. Det finns en oanvänd USB signal i mini PCI express platsen, dvs i samma kortplats som används av det trådlösa kortet. Det handlar om pin 36 och 38 som bär på signalen. Det finns två sätt att fixa ut denna signal. Antingen genom ytterst fin lödning.Eller via den metoden jag valt som ej kräver lödningGenom två tunna trådar som går runt det trådlösa kortet har jag kontakterat pin 36 och 38 och fört runt dem så att de finns tillgängliga för användning.
Det är mycket svårt det här, du kommer att bli tvungen att mäta resistansen mellan trådarna och se att du har rätt värde. Börja med att mäta resistansen mellan pin 36 och 38 och efter du kontakterat trådarna och kontakterat det trådlösa kortet så mäter du igen. Du behöver inte oroa dig för det trådlösa kortet, det använder nämligen inte dessa USB signaler alls.
Jag har god erfarenhet av lödning men lyckades ej med att löda korrekt. Det behövs speciallödverktyg för att lyckas. Komponenterna är mycket små och du måste vara väldigt van för att få till lödningen. En viktig sak här är att täcka de två trådarna ovanifrån då dessa kortsluts annars då du monterar på tangentbordet. Jag täckte dem med papper och det funkade utmärkt.

När detta är klart ska dessa två tunna trådar kopplas in i USB hubbens "in" port. Jag använde två stift från en USB kontakt och lödde fast dem som på bilden nedan. Stiften ska kontaktera USB in på Hubbens kretskort.Därefter lödde jag fast två kablar och förde dem genom kretskortets ena av två hål.Bryt försiktigt loss den svarta klumpen som är den externa strömförsörjningen för hubben och löd fast en kabel för strömen och fixera kabeln.Kontaktera USB signal kablarna med moderkortet.Kontaktera strömkablarna för USBhubben via de två punkterna på bilden nedan samt kontaktera den externa USB strömförsörjningskabeln där jag pekat med pilen.Den externa strömmen för hubben är mycket svår att löda till, har inte lyckats med detta ännu utan använder för tillfället en annan punkt som dock ej är inaktiv när datorn är avstängd.
Ta hjälp av en multimeter för att finna +5V kontakter på moderkortet. Det finns ett flertal +5V men de är mycket svåra att löda, iallafall de jag funnit.

Det som återstår för att få datorn komplett är en extra usb-antenn till 3G modemet samt ordna en intern antenn för TV-kortet. Antennen sitter normalt sett i USB kabeln (för 3G modemet) (EDIT, fel av mig, antennen är intern. Signalen är för låg inuti datorn så extra antenn behovs trots allt) som man använder och måste därför ersättas. Jag har sett att Dustin säljer intressanta antenner. T.ex. har dom dennaAntennen är igentligen till modellerna E612 och E620 men borde enkelt kunna modifieras för att passa E220. Nackdelen med denna är att den säkerligen kommer att tvingas monteras på utsidan. Förslag för antenn mottages tacksamt.
Jag kommer uppdatera guiden när jag löst antennproblemet eller oklarheter i övrigt kräver det.

Uppdatering 14/9/2008: Tog med mig datorn ut på stan i Göteborg och märkte att 3G täckningen var utmärkt. Bor man i ett område med bra täckning så behövs ingen extern antenn.
Batteritiden har gått ner med ca 40 minuter efter att jag installerat allt ovan. Ska fixa switchar för att stänga av olika delar.

22 kommentarer:

rancor sa...

Strålande! Jag hade aldrig orkat göra allt det där. Jag var jättenervös redan vid uppgradering av minnet så jag lämnar detta åt dem som utforskar men det var riktigt najs gjort =)

// rancor

Mathias sa...

As coolt gjort :D! Men lär det inte ha varit billigare att köpa A10 modellen med hårddisk? sen stoppa i allt de andra? eller det här kanske var billigare?

Anonym sa...

Vad ska man säga....grymt på min ära.
En egen liten datorproducent som gör det Asiaterna glömde bort. Imponerande

Fält sa...

Verkligen bra jobbat! Men kunde du inte gömmt 3G modemet i bakom luckan på baksidan? Så hade du sluppit skära så mycket i chassiet. Sen angående antennen så kan man kanske gömma den i ramen till skärmen?

Bossieman sa...

@Fält

Hmm, fortydligande tack, lite oklart vad du menar.

Anonym sa...

Kommer atom processorn orka med tv-kortet??

Anonym sa...

Hur som helst you are great = duktig !

Fält sa...

Nu hittar jag ingen bild, men det finns en lucka på baksidan som ett 3g modem ska sitta i i senare modeller, men det kanske är där du satt ditt modem?

Bejron sa...

Kjell & Co har en del antenner, minst en till just 220.

www.kjell.com och i menyträdet
Telefoni / Mobilteletillbehör / Antenner, antennadapter / Mobilantenner

Misstänker att fält tänker på den varianten som gjorts på eee 701:an med antennen. Frågan är om det finns plats på din.

http://www.sweclockers.com/album/?id=2619

Anonym sa...

Jag fick panik av bara den "lätta" delen.
Grymt imponerande.
Fick en känsla av de personer som skulle kunna ro hem denna moddning är inga duvungar precis.

Till alla som inte är mikroelektronikproffs: Don't do this at home!
*asg*

Janne sa...

Mycket ambitöst!

Själv har jag ett par kvarstående problem med Xubuntu Horny Heron efter att (tycker jag) ha följt tipsen på http://ubuntu.se/wiki/Acer_Aspire_One_med_Ubuntu

1. Ljudet fungerar inte alls.
2. Suspend fungerar otillförlitligt och hibernation inte alls.

Fungerar dom här sakerna för er?

Mike Falconetti sa...

Ahhhh....!!!
Det är fantastiskt att se ett fullblodsproffs i arbete.

Bossieman sa...

@bejron

Tack för tipset!

djkmmo sa...

Jädrar vad det kliar i fingrarna... Du är stygg som frestar en såhär ;).

Patrik sa...

Tackar, hjälpte mig hur jag skulle hitta in i datorn och trycka i mer minne.

mvh
/Patrik

jin sa...

Thank you for this post, it's really great mod.

(sorry, I can't write in Sweden, read this post using Google Translator)

Pyztola sa...

Du vågar rätt.
Men gör fel. Tyvärr grabben så har du förbryllat med tanken av att modda en låda.

Varför montera en HDD på 120 GB på en så liten dator?. HDD är av den sort som är inte snabbare än 4200 RPM.

Du har inte gjort något som inte går att köpa extra förutom TV-tuner. Det var fult gjort. Egentligen så kan man hålla på hur mycket som helst med lådan och proppa i så många grejer du bara orkar, men i slutändan har du förstört lådans konstruktion, en processor som inte är gjort för sånt, inte ens med överklocking.

3g Modemet kunde inte vara sämre "installerat". Då måste man praktiskt taget montera ner hela maskinen för att komma åt kortet, för att inte prata om öppningen du gjorde på vänster sida.

poängen med modding i sig är att datorn ska fungera bättre inom vissa ramar. Att datorn ska se antingen lidakan eller vässad ut. Inte att förstöra utseende med skönhetsfel.

Jag beklagar grabben, men jag har sett bättre, och själv gjort bättre. Vill man ha en bättre datorn, så köp då den dyrare varianten istället.

Här är det en länk med det du behöver göra för att få till en riktigt snyggt datorn med många fina delar som knappt syns.

http://tnkgrl.wordpress.com/2008/08/14/modding-the-acer-aspire-one-bluetooth/

Till sist om priserna: datorn som billigast: 2390 kr + HDD 1295 + 3g Modemet 1295 + BT dongel 249 kr= 5229. Jag har inte räknat RAM minnet, eller USB-hubben, eller tv-kortet.

Anonym sa...

Pyztola, din kommentar är riktigt sur...

Det här är ju en cool modd, apropå priset har väl många löst skäp liggandes i lådor hemma, allt från hårddiskar till 3g-kort.

ash sa...

Pyztola... HAHAH är du seriös eller.. vad yrar du om? förstöra utseende med skönhetsfel? shit, du har säkert aldrig lyckats modda något själv, förmodligen haft sönder allt med tanke på vilken besserwisser du verkar va. Poängen med moddning är just att lägga till häftiga, roliga och onödiga saker. Undrar vad dina moddar går ut på.. på sin höjd byta batteriet och klistra fast ett Ninja Turtles-klistermärke på baksidan av skärmen.

PS.
VAD vill du ha sagt med "Till sist om priserna"???? vill man ha extra funktioner så kostar det mer, oavsett om man moddar själv eller köper färdiginstallerat. Skillnaden är att man själv får välja vad som ska sitta i datorn. inte för att det spelar nån roll för dig.. klistermärken är billiga.

Anonym sa...

Jag tycker att det här var bra gjort. Det här handlar om kreativitet och skapande. Jag har själv gjort allt från bockade plåtlådor till kretskort med egna konstruktioner och jag har då aldrig tjänat några pengar på det. Men unika har det blivit.

Och du Pyztola, Jag tror inte du har skapat något eget någongång, för jag ser ju att du inte förstått poängen med det. Om du nu själv "har gjort bättre" kan du väll lägga upp en länk till något eget skapat. Vi är nog många som är intresserade.

// peli

Anonym sa...

Hey mizta Pyztola, först gör man en snyggare mod, gör detaljerad beskrivning och lägger upp på hemsida.

Sedan VISAR man hur saker kan göras snyggare.

Fin mod - fick mig dock att tänka till två gånger om att lägga in en hårddisk i en A110, om man måste modifiera chassi o kabel. Konstigt att Acer gjort chassit lite olika beroende på om de är A110 eller A150.

Marcus Westerlund sa...

heej

undrar om du vet vart man kan få tag i hårddiskar nu? eller vilka diskar passar i acern a110 osv? någon som vet mer? maila på mackowest@gmail.com

/ Marcus W