Här finns tips och guider för Ubuntu.

söndag 14 september 2008

Zepto Nox + Ubuntu Intrepid Ibex


Zepto har lanserat nya modeller under sommaren byggda på plattformen Montevina från Intel.

De nya modellena är:

Anthea A15
Orion A15
Nox A15
Mythos A15
Nexus A15
Hydra A17

Jag har valt här att titta lite närmare på deras populäraste nya dator, nämligen Nox. Spekulationerna och ryktena kring Zeptos nya modeller har gått heta på olika forum över världen en längre tid men nu är väntan äntligen över.

Jag var övertygad om att datorn inte skulle fungera med Ubuntu då problemen med SantaRosa plattformen tog så lång tid att fixa med Ubuntu. Det var först med version 8.04 som ljudet fungerade OOTB med liveskivan, 10 månader efter lanseringen av Santa Rosa.
Montevina är lanserad nyligen och borde därför inte fungera speciellt bra. Jag brydde mig därför inte om att installera Hardy Heron utan körde in Intrepid Ibex alpha 5.
Till min väldigt stora förvåning så fungerade i stort sett allt. Ljud, kortläsare, mikrofon, webbkamera, blåtand, Fn tangenterna. Det som inte funkade var grafikkortet men det löste restricted manager direkt. Fingeravtrycksläsaren är inte testad men ska fungera enligt Zepto.
Efter lite undersökning så visade det sig att datorn levererats med Intels 4965 AGN kort från Santa Rosa plattformen. Det nya kortet var inte tillgängligt vid beställningen. Så tänk på detta, det nya kortet fungerar förmodligen inte idagsläget men kommer med tiden att göra det. Om ni vill vara säkra så be Zepto skicka ett Intel 4965 AGN kort när ni beställer datorn.

Datorn levererades med följande specifikationer:

Processor: Intel Core2Duo P9500@2.53GHz 6MB L2 Cache
Grafikkort: Nvidia 9600M GT 512MB GDDR3
Minne: 4 GB (2x2GB) DDR2 PC6400 800MHZ
Hårddisk: 200 GB 7200 rpm HDD
Intel 4965AGN trådlöst nätverk
Skärm: WSXGA+ 1680x1050 ZBD
Chipset: Intel® PM45 + ICH9-M
OS:
Windows® XP TM (SP2) (optional)
Windows® VistaTM Premium (32bit) (optional)
Windows® VistaTM Premium (64bit) (optional)
Linux Support
Optisk media: DVD-RW/CD-RW SATA
Anslutningar:
3x USB 2.0
1x HDMI ut
1x Hörlurskontakt
1x Mikrofoningång
1x Line-in
1x Digital ljudutgång (S/PDIF)
1x RJ-45 jack
5i1 Kort läsare (MS/MS Pro/MMC/SD/xD)
Bluetooth 2.0 EDR
Gigabit Ethernet LAN
6 cells batteri
Dimensioner:
360[B]x257[D]x24[H] (mm) 2,8Kg (6 cell batteri)

Datorn har en väldigt stilren design, inget onödigt, bara det absolut nödvändigaste. Ser 'rå' ut, tuff och förtroendeingivande ut. Känns definitivt som en dator riktad i första hand till killar. Tangenterna är sköna att skriva på och är väldigt tysta. Touchpaden är skön och fungerar som den ska.

Materialet är gummiaktigt och jag gillar det inte. Anledningen till att jag inte gillar det har att göra med att materialet absorberar damm och smuts jättelätt. Titta på bilderna nedan så förstår ni.
Jag förstår inte hur Zepto kan missa en sådan här viktig detalj när de designade datorn. Det här problemet har dragit ner mitt totalintryck rejält. Förhoppningsvis så slutar datorn dra åt sig damm med tiden, materialet känns lite "klibbigt" och det försvinner kanske med tiden.

När det gäller prestandan så är den i absolut toppklass. Processorn är overkill för allt en vanlig användare kan tänkas behöva och kostar 3000 SEK. Det är otroligt mycket pengar för en processor. Nåt som förvånande mig var att P9500 processorn fick sämre resultat än T9300 som sitter i MobiNote M720R när jag körde SuperPi. 14.473sek för T9300 och 14.641sek för P9500. Trots 1066MHz FSB (T9300=800MHz) fördel P9500. Även minnena är snabbare i Noxen 800MHz vs 667 MHz.

Grafikkortet har jag inte testat (spelmässigt) då jag inte spelar något på datorn. Det finns massor om information och recensioner av grafikkortet om ni är intresserade, bara att söka på Google. Vi får hoppas att Nvidia inte har klantat till det som de gjorde med 8600 M GT korten.
Ljudet är det bästa jag hört i en bärbar dator, blev riktigt förvånad av den höga ljudkvalitén.

Priset går på strax under 14.000 SEK med specifikationerna ovan (Sept 2008).
Datorn är identisk med Mythos A15 så när som på färgen som är vit istället på Mythos.

Fläkten snurrar väldigt ofta, detta även efter att jag låst processorn på 800MHz och inte gör något med datorn. En BIOS-uppdatering kommer förhoppningsvis att lösa detta framöver.
Batteritiden med Ubuntu är mycket dålig, under 1h 45minuter.
Vikten på 2.8 kg får anses vara normalt för en dator med 15.4" skärm.

Kompatibiliteten med Ubuntu är utmärkt och datorn kommer säkerligen bli väldigt populär bland linux-användarna. Att den kan beställas utan Windows är standard för Zepto och gäller även Noxen.

Som vanligt med Zepto konfigurerar du datorn efter egna önskemål när du beställer. Det finns numera även olika typer av skärmar att välja på. Skärmen är av hög kvalité och upplösningen 1680x1050 är utmärkt på en 15,4" skärm.

Fördelar:


* Fungerar utmärkt med Ubuntu
* Bra skärm
* HDMI
* Snabb
* Bra grafikkort
* Går att få utan Windows
* Går att konfigurera efter önskemål
* Utmärkt ljud

Nackdelar:

* Dålig batteritid
* Högljud
* Suger lätt åt sig damm, svår att hålla ren
* Något dyr
* Avsaknaden av tillval av 3G.

Zepto har på deras hemsida skrivit tydligt att datorn fungerar med Ubuntu. De erbjuder ingen support för Ubuntu men det kommer nog med tiden.Att Zepto tydligt visar sitt stöd för Linux är viktigt. Vi Linuxanvändare borde belöna detta. Jag tror att vi gör det, Zepto är populära bland Linuxanvändarna och Noxen stärker Zeptos position som den leverantör som ger underbara Linuxkompatibla datorer.

Letar du efter en speldator med snabb processor och bra grafikkort är Noxen en dator du kommer bli nöjd med. Letar du efter en ännu bättre speldator så ta en titt på Zeptos monster Hydra A17.

Datorn beställs via Zeptos webbplats www.zepto.se eller från Zeptoexperten.

1 kommentar:

Sara sa...

Nåja, vem säger att designen skulle vara mer uppskattad av killar? Den rena svarta designen passar mig perfekt som tjej, less is more ; )