Här finns tips och guider för Ubuntu.

torsdag 29 mars 2007

Fonter och fontstorlek för undertexter till mplayer

När jag spelar upp filmer med mplayer tillsammans med en undertextfil (.srt eller .sub) så tycker jag att texten är alldeles för stor för min 17" 4:3 monitor. Jag får i fullscreen följande utseende.Det går att ändra detta så att man får ett mycket bättre resultat. Jag har konfigurerat så att det ser ut så här.För att ändra storlek och typstil på undertexten i mplayer så kan man göra på följande sätt. Jag kommer att använda fonten impact som finns i paketet msttcorefonts så jag börjar med att installera det paketet. Om du vill använda en font som inte ingår i msttcorefonts så kan du hoppa över detta steget.

sudo apt-get install msttcorefonts

Efter att detta är gjort så öppnar vi upp mplayers konfigurationsfil.

sudo gedit /home/DITTANVÄNDARNAMN/.mplayer/config

Glöm inte att byta ut DITTANVÄNDARNAMN mot ditt användarnamn på datorn.
Du får nu upp ett textdokument som antingen är tomt eller som innehåller dina egna inställningar du gjort.
Lägg till i textdokumentet följande rader

double=yes
font=/usr/share/fonts/truetype/msttcorefonts/impact.ttf
ffactor="10"
sub-bg-alpha="0"
sub-bg-color="0"
subfont-text-scale="2" #Undertextstorlek
subfont-blur="2"
spuaa=4 #Anti-aliasing
subpos=100
subalign=2
sub-fuzziness=2 #Gör så att undertextfilen inte behöver ha samma namn som filmfilen.


Spara filen och kör igång en film. Du finner massor av svenska undertexter på Undertexter.se. Ladda ner undertextfilen och packa upp filen till samma folder som filmfilen.
Nu är det bara att köra igång filmen och mplayer kommer automatiskt använda undertexten. Ändra lite på siffrorna i koden ovan så att de passar dig (glöm inte att spara och starta om mplayer efter varje ändring). Om du vill ha en annan font så ändrar du sökvägen /usr/share/fonts/truetype/msttcorefonts/impact.ttf till fonten du vill ha.

Om du använder gmplayer istället för mplayer så kan du göra en del av inställningarna via mplayers grafiska miljö. Du finner inställningarna genom att först gå till Preferences menyn och sedan klicka på fliken Subtitles & OSD.

Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Genom att lägga till någon följande rader så expanderas videon fönstret med svarta kanter för att passa den givna aspekten. Detta med syfte att placera texten under och inte i bilden.

vf=expand=:::::4/3 #standardskärm

vf=expand=:::::16/9 #bredbildskärm