Här finns tips och guider för Ubuntu.

söndag 22 februari 2009

Återinstallera program efter ominstallation

När jag gör en ominstallation av datorn efter att något gått helt åt skogen så är alla mina inställningar kvar för samtliga program (Jag har en separat /home partition) men jag måste ominstallera alla program jag hade innan. Detta brukar ta sin stund, jag försöker komma ihåg vad jag installerat men jag glömmer massor av program jag tidigare har installerat.
Det finns ett väldigt enkelt sätt att ominstallera samtliga program efter en nyinstallation.
Börja med att starta upp synaptics via System --> Administration --> Pakethanteraren Synaptic på datorn som har alla program redan installerat.
När Synaptic har startat så klicka på knappen Status.Du kommer nu se uppe till vänster följandeVänsterklicka nu på det näst översta alternativet Installerat. Efter en liten stund kommer du se att samtliga program du installerat finns i huvudfönstret. Vänsterklicka på ett av dessa paket (valfritt) så att det blir markerat. Tryck därefter Ctrl + a för att markera allt. Det ska se ut så här om du gjort rättGå nu till Arkiv --> Spara markeringar som. Du kommer därefter att få döpa filen till något namn, lämpligvis något i stil med "Installerade paket Februari 2009". Viktigt: Glöm ej innan du sparar filen att klicka i rutan Spara fullständig tillstånd, inte bara ändringarSpara filen till ett säkert ställe, en USB-sticka eller i din hemkatalog om du har en separat /home partition. Efter detta är klart så stäng ner Synaptic. Dubbelklicka därefter på filen du precis skapat och ett textdokument kommer dyka upp med en lista på alla installerade program. Efter att vi har verifierat att programmen står i textdokumentet så är det dags att göra vår ominstallation.
Efter att ominstallationen är klar så starta upp Synaptic och gå nu till Arkiv --> Läs markeringar och leta upp filen vi skapade tidigare och ladda in den. Klicka slutligen på Verkställ för att påbörja installationen av programmen.
Har du desutom en separat /home partition så behöver du inte ens konfigurera om programmen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Skitanvändbart!
Ännu ett bra tips man.

Keep 'em coming..

Anonym sa...

Yez! Har sökt efter en lösning på just detta ett bra tag nu. Tack!

Har du möjligtsvis förslag på hur detta kan göras direkt från terminalen, med wget eller liknande? Vore ju underbart :)

Anonym sa...

Är det samma som att köra: sudo dpkg --get-selections > program.lst

och sedan köra:
sudo dpkg --clear-selections && sudo dpkg --set-selections < program.lst && sudo apt-get dist-upgrade

Anonym sa...

Hur blir det med program du måste komplimera själva? ex vmware workstation?

Anonym sa...

Kan man på något sätt spara "programvarukällor"?

Synaptic spara ju bara en text fil med "paketets namn" och ordet "install"

Men jag är nog nöjd med hur det är nu i och för sig. Toppen.