Här finns tips och guider för Ubuntu.

torsdag 2 april 2009

Gmail som standard eposthanterare i UbuntuOBS: Denna guide är testat i Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope samt Firefox version 3.0.8. Om guiden inte fungerar i nyare versioner av Ubuntu/Firefox vänligen skicka epost till mig så att jag kan uppdaterar guiden.

Jag använder Gmail som standard för all min epost. Jag är nöjd med dess utseende och tycker den fungerar precis lika bra som ett separat epostprogram.
Enda nackdelen har varit att när jag t.ex. klickar på en länk för en epostkontakt så startas Evolution. Detta har tvingat mig att kopiera epostadressen och därefter klistra in den i Gmail (Firefox), vilket är tidskrävande och irriterande.

Det går att ordna i Ubuntu så att du hamnar direkt i Gmail när du klickar en länk med en epostadress. Resultatet blir som i bilden nedan när jag klickar en epostlänk.Vill du använda Gmail som standard eposthanterare följer du bara stegen nedan.

Börja med att gå in i Redigera --> Inställningar i Firefox. Ett fönster dyker upp, välj där fliken Program och leta upp mailto och ställ där in så att det ser ut så här.Klicka sedan Stäng. Gå därefter till System --> Inställningar --> Föredragna Program i Ubuntu. Ett fönster dyker upp. Gå till fliken Internet. Du kommer nu se att det står E-postläsare under Webbläsare. Klicka på rullgardinen och välj Anpassat. Fyll i så att det står firefox %s i rutan för kommando. Så här ska det se ut om det är rätt.Klicka därefter på Stäng och du är klar.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Kanon! så enkelt men ändå så långt borta ;)

Bossieman sa...

Verkligen enkelt och fattar inte varför jag inte löst detta tidigare.

Daniel Holm sa...

Fan vad gött. Tack!

Unknown sa...

Bossieman jag har inte möjligheten att välja gmail däremot yahoo mail, kan jag ändra det på något vis? Och tack för alla dina tips dom är guld värda.

Unknown sa...

Bossieman jag har inte möjligheten att välja gmail däremot yahoo mail, kan jag ändra det på något vis? Och tack för alla dina tips dom är guld värda.

fingal12

Andreas sa...

jag fundera på samma sak som Fingal

runningcloud sa...

Japp, också samma som fingal!

runningcloud sa...

Ber om ursäkt! det står ju att du prövat i jaunty. jag kör med 8.10

Unknown sa...

Det har alltid gått i firefox, med ett addon. Better Gmail eller så kanske det heter, googla lite och se! :)