Här finns tips och guider för Ubuntu.

fredag 10 april 2009

MPlayer med stöd för flerkärniga processorerOBS: Denna guide är testat i Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope. Om guiden inte fungerar i nyare versioner av Ubuntu vänligen skicka epost till mig så att jag kan uppdaterar guiden.

En film kodad med H.264 i upplösningarna 720p/1080p kräver mycket processorkraft för flyta på utan problem. Om du brukar använda MPlayer samt har en flerkärnig processor får du mycket bättre flyt i filmerna om du kompilerar senaste versionen av MPlayer med stöd för flerkärniga processorer.

Vi börjar med att installera kompileringsberoenden som krävs för MPlayer. Skriv in i en terminal

sudo apt-get build-dep mplayer

Vi fortsätter sen med att installera git-core och ett GUI för mplayer.

sudo aptitude install smplayer git-core

Skapa mappen src i din hemmapp

mkdir ~/src && cd ~/src

Ladda ner och kompilera den senaste versionen av MPlayer med stöd för flerkärniga processorer.

git clone git://repo.or.cz/mplayer && cd mplayer && git checkout origin/mt && git submodule init && git submodule update && ./configure && make


Under tiden du väntar på att ovanstående blir färdigt, starta upp SMPlayer (Program --> Ljud och Video --> SMPlayer).Tryck därefter Ctrl + P, du kommer då till inställningarna för SMPlayer. Markera Allmänt som finns längst upp till vänster i raden för de olika sektionerna i inställningshanteraren.

I första fliken General skriver du in i fältet för Select the MPlayer executable:

~/src/mplayer/mplayer

Gå därefter till fliken Video och ändra Output driver till xv
Nu är vi klara med inställningarna under kategorin Allmänt. Markera nu istället Prestanda. I fliken Performance ställ in så att Loop filter står på Enabled. Om du märker att du fortfarande har problem med att spela upp filmer kan du ändra till Skip (always) för att inte belasta processorn riktigt lika mycket. Du får inte samma kvalité men bättre flyt i uppspelningen.

Efter detta är klart markera Avancerat och gå till fliken Options för Mplayer. Skriv in i raden för Alternativ följande

-lavdopts threads=N

I raden ovan byter du ut N till en siffra motsvarande antalet kärnor som SMPlayer ska använda vid uppspelning av filer. Jag har en Core2Duo P9500 och väljer att byta ut N till två för att använda bägge kärnorna. Min rad ser alltså ut så här

-lavdopts threads=2


Nu är vi klara med inställningarna för SMPlayer. Tryck Vekställ följt av Ok och stäng ner SMPlayer.

När datorn har slutfört kompileringen av MPlayer och inga fel påträffats finns nu en färdig version av mplayer klar att testas i home/dittanvändarnamn/src/mplayer/

Testa nu den nya versionen. Starta upp SMPlayer. SMPlayer lyckades inte identifiera vilket versionsnummer av MPlayer jag kompilerat vilket resulterade i att jag mötes avJag valde alternativet som i bilden ovan följt av Ok.

Testa att spela upp en 720p/1080p film kodad i H.264
Du ska nu ha mycket bättre flyt i uppspelningen. Du kan jämföra genom att först spela upp filmen med din gamla MPlayer och därefter med SMPlayer.
Om du är helt nöjd med den nya versionen av MPlayer och vill ersätta din gamla MPlayer med den nya skriver du in i en terminal

cd ~/src/mplayer/ && sudo make install

Du kan därefter radera mappen src i din hemmapp om du vill. Ändra även till /usr/local/bin/mplayer istället för ~/src/mplayer/mplayer i SMPlayer.

2 kommentarer:

Daniel sa...

Tackar så mycket. Funkade mycket fint.

Anonym sa...

Funkar bara om x264-filen är kodad med slices. Vilket inte verkar vara standard.