Här finns tips och guider för Ubuntu.

söndag 23 december 2007

Zepto Znote 6224W + Gutsy Gibbon


Inför valet av en bärbar dator står man inför ett par viktiga frågor som Ubuntu användare.

1. Hur kompatibel är hårdvaran med Ubuntu?
2. Är jag tvungen att betala för en Windowslicens?
3. Pris
4. Prestanda


Den bärbara datormarknaden växer snabbt och kommer väldigt snart gå om försäljningen av de stationära datorerna. De största anledningarna till till detta är förmodligen introduktionen av dubbelkärninga processorer samt vårt behov av att var mobila ständigt.
Om man som jag inte är intresserad av att betala för Windows förinstallerat på laptopen kan man snabbt hamna i problem. Inte någon av de stora kedjorna Mediamarkt, Elgiganten eller Siba erbjuder möjligheten att välja bort Microsofts operativsystem vid köp av deras laptopar.
För att finna butiker som säljer bärbara datorer utan Windows så får man idag verkligen leta för att finna detta. I Göteborg finns GGS-Data och de säljer laptopar med Ubuntu förinstallerat. Idagsläget 12/2007 har de ett flertal datorer med Ubuntu 7.10 installerat till rimliga priser.

Om man söker sig till internet finns ett flertal leverantörer av laptopar utan operativsystem/alternativt till Windows (borträknat Apple). Dock är det väldigt svårt att hitta svenska leverantörer vilket komplicerar det hela.

Inför köpet av en ny bärbar var följande punkter tvugna att uppfyllas för min del (punkterna är rankade i ordning, viktigast först o.s.v.).

1. Inget förinstallerat Windows.
3. Intelbaserad dator samt Santa Rosa Teknologi.
3. Inget ATI grafikkort.
4. Maxpris: 9000 SEK.
5. Minst 1 GB Ram.
6. Minst 1440x900 i upplösning.
7. Max 3 Kg i vikt.

Zepto var återigen de som hamnade högst på min lista. Jag skrev för ett par månader sedan en recension av Zepto Znote 2425W och det har hänt otroligt mycket på den korta tid som gått.

Datorn jag beställde i Juni 2007 hade följande specifikationer

15.4" WXGA display 1280x800
SAMSUNG DVD-RW DL Brännare 6xx4W/6xx5WD/2xx5W/3x15W
nVidia® Geforce Go 7600 256MB
1,73 GHz Intel® Celeron® M 430
1024MB (2x512) DDR2 667/PC5300 SODIMM, Zepto
60GB 7200RPM SATA Hårddisk - Hitachi®
6 Cell Batteri till Znote 2x25W/3x15W
Intel® PRO/Wireless 3945ABG 54Mbit
1.3 Mp webbkamera


Priset för denna var strax över 9000 SEK i Juni 2007.
Datorn jag beställde i Oktober 2007 från Zepto har följande specifikationer.

14,1" WXGA+ 1440x900
1,50GHz Intel® Core™2 DUO T5250 667MHZ 2MB
NVIDIA® Geforce 8600M GT 512MB
6 Cell batteri
SAMSUNG DVD-RW Dual-Layer Brännare
Internal Bluetooth®
2048MB (2x1024) DDR2 667/PC5300 SODIMM
120GB 7200rpm SATA Hårddisk
Intel Pro/Wireless 4965AGN - 300Mbit
Vikt 2.2 Kg


Priset för denna när jag beställde var ca 8100 SEK inklusive moms och frakt (dagspris ca 10000 SEK).
Priset på denna laptop varierar kraftigt beroende på om Zepto har kampanj eller inte.
Att hitta en likvärdig bärbar dator av annan leverantör i samma prisklass verkar omöjligt. Inte ens Dell kommer i närheten av Zeptos prestanda i denna prisklass.

Zepto marknadsför Znote 6224W som en Spel dator. Med ett Geforce 8600 GT 512 MB kort i datorn så ska det inte vara några problem att spela de senaste spelen. Enemy Territory : Quake Wars med inställningarna på max flyter på utan problem i 1440x900 i upplösning.

Beställning/Leverans

Beställningen sker enklast via Zeptos hemsida och påbörjas efter att du konfigurerat datorn efter dina önskemål. Efter att ha använt datorn i två månader nu är det bara en sak jag ångrar med min beställning, och det var att jag beställde 2 GB ram och en T5250 processor. Jag har inte lyckats komma upp i över 28 % användning av ramminnet vilket skulle motsvara 56% om jag hade valt 1 GB istället. Känns som att 1 GB ram är helt bortkastat idagsläget. Skulle lagt dessa pengar på en snabbare processor idag.

Efter att beställningen är klar så kommer datorn att hemlevereras till dörren av UPS. Trots att det stod att leveranstiden var 15 dagar så kom datorn efter redan en vecka.

Datorn ligger snyggt förpackad i en kartong med handtag.Byggkvalité/Första intryck


Det första jag noterade när jag kände kartongen i famnen var att den var väldigt lätt. Den känns bra mycket mindre och smidigare än övriga bärbara jag testat med undantag av MacBookDesignen är smakfull och känns mycket modern.Skärmen är ljusstark och upplösningen 1440x900 är perfekt för skärmstorleken. Då jag inte ägt så många bärbara datorer så kan jag inte riktigt ge en rättvis bedömning av kvalitén på skärmen. Jag är mycket nöjd med skärmen.

Ljudet i datorn är som på många andra bärbara datorer inget märkvärdigt. Ljudet saknar allt vad heter bas.

Installation av Ubuntu Gutsy Gibbon


Efter att liveskivan startats upp så är det första jag noterar att det inte finns ljud i datorn. Det trådlösa nätverkskortet, Intel Pro/Wireless 4965AGN - 300Mbit fungerar direkt och att ansluta till mitt trådlösa nätverk var bara en fråga om att skriva in nyckeln.
Installationen går snabbt och jag valde att partitionera upp hårddisken så här:Tänk på att du behöver lika mycket swap som RAM om du vill att Viloläge ska fungera.

Efter att installationen var klar och efter att alla uppdateringar var installerade så fungerade följande direkt:

Bluetooth
Kortläsaren
Fn tangenterna
Trådlösa nätverkskortet
Snabbtangenterna för webbläsare och e-post

Följande fungerade inte direkt

Grafikkortet
Viloläge
Ljud

Följande fungerar mycket dåligt

Inbyggd mikrofon

Grafikkortet aktiveras lättast med Hanterare för propriertära drivrutiner. Jag valde dock min guide för de senaste grafikdrivrutinerna. Viloläget löste jag genom att installera paketet hibernate i pakethateraren. Ljudet löste jag genom att följa denna guide. Mikrofonproblemet löses förmodligen i nästa version av Ubuntu. Jag använder ett headset för att spela in ljud vilket fungerar ok.

Intryck efter 2 månaders användning.

Jag är mycket nöjd med datorn, den är för min del total overkill eftersom jag aldrig spelar på datorn. Om du letar efter en liten smidig dator som det ska gå att spela på så är det här definitivt ett intressant val. Datorn kommer att för mina ändamål vara framtidssäker ganska länge. Avsaknaden av HDMI ut är tråkigt, har läst att HDMI ska komma till våren/sommaren 2008 på denna modellen.
Många bärbara datorer som säljs idag byggs på äldre teknik än Znote 6224W vilket ytterligare stärker framtidssäkerheten.

Till nästa lansering av Ubuntu så kommer förmodligen ljudet att fungera direkt och på så sätt göra datorn ännu mer Ubuntu vänlig.

42 kommentarer:

p sa...

Vackert klistermärke mellan Ubuntu och Intel.
God Jul

Anonym sa...

Jaa klistermärket va det inget fel på. Bara en viss knapp på tangentbordet :P

God Jul och keep up the good work Bossi

Anonym sa...

Sitter just ned med en ett år gammal MacBook som jag hoppas håller ett tag till. Jag tycker dock Zepto är intressant och ska fortsätta följa företagets produkter framöver. Vad blir nästa dator för en rackare?

Tack för bra inlägg (och bra blogg i övrigt)!

Anonym sa...

Har själv en Znote 6625WD som också fungerar riktigt bra.

Anonym sa...

Mycket intressant läsning. När min bärbara väl har tjänat ut bör det nog kunna bli en ny bärbar liknande den som du skriver om.

Tack för en bra blogg!

Thomas Tvivlaren sa...

Intressant inlägg och mycket lovande om Zepto som jag har funderat om/kring rätt länge!

God fortsättning!

Daniel Holm sa...

Bra text. Skulle bara kolla, eftersom jag också har en 6224W, om din kortläsare kan läsa att de kort som ska kunna läsas? Min klarar bara av SD verkar det som...

Virres foto blogg sa...

Hej jag har en Zepto data znote 6625WD och håller på att gå över till ubuntu men så funkar inte min SAMSUNG DVD-RW Dual-Layer Brännare sen syns inte på enhetshanteraren inte vad jag kan se. för den funkar i biosen och jag intalerade ubuntu ifrån den. jag kan se en cdrom enhet i "Dator" men när man klickar på den så säger den bara mount: special device /dev/scd0 does not exist
nån idé ?

Bossieman sa...

@Virres foto blogg

Det är samma spelare som jag har och jag har inte det problemet. Ring Zepto och hör med dom.

Anonym sa...

Hur ska kortläsaren fungera? På min 3215w med gutsy händer ingenting när jag sätter i SD-kortet. Måste man aktivera läsaren någonstan?

Bossieman sa...

Kortläsaren fungerar direkt med 6224W, vet ej hur man får igång den på 3215W.

Anonym sa...

Tja!

Jag har en znote 6224w... har dock ett litet problem med min. När jag spelar spel har jag märkt att gpun är uppe 102 grader.
Tänkte kolla med dig om du kan logga din gpun och se vad du får när du spelar. Jag har testat spelen cod4, bf2142 och crysis. som max har de la legat kring 108 grader.

program att kolla temp; ntunes.

mvh
Georgi

Bossieman sa...

@georgi
Har inte alls dom temperaturerna när jag spelar i Ubuntu. Har ej Windows på datorn.

Anonym sa...

Har själv köpt en 6224W och det mesta funkar tillfredställande utom touchpaden.
Har sökt runt lite på nätet men inte hittat något. Några tips?

Bossieman sa...

Vad har du för problem med touchpaden? Min funkar perfekt.

Anonym sa...

hallå igen.

Jag kan inte få touchpaden att funka överhuvudtaget. Allt jag kan hitta är tt det eventuellt kan bero på kärnan. Kör för övrigt gutsy 64-bit. Tänkte testa att köra en 32-bit live cd för att se om den funkar då.

Daniel Holm sa...

Testat så det inte är avaktivetat? Fn+F6 (ller om det är F5, min är på service.)

Anonym sa...

Nu har jag testat med live-cd (och ja, jag har testat Fn+F6 ett flertal gånger). Dock inga framsteg...

Bossieman sa...

@Anonym
Du använder ju 64-bitars versionen. Jag testade själv att ta ner senaste Hardy Heron 64 bitars betan och kan bekräfta att min touchpad inte heller funkar med HH 64 bit. För tillfället är det tonvis med 64 bitars problem.

Unknown sa...

Tjena! Jag har just beställt en 6224W med 2,4Ghz-processorn, 4GB RAM och 320GB hdd.. Den ligger ju ute som ett online-erbjudande just nu.. 9000kr, och det känns ju inte helt fy skam. Dock känns det lite skakigt med ett sådant pangerbjudande. Man vet ju inte hur man ska förhålla sig till dagens internet med alla bluffar och tjuvaktigheter (extra väsentligt då min förra laptop just blev stulen).

Så för att runda upp detta. Vad är era (eventuella) erfarenheter med zepto.se? Någon annan som testat förskottsbetalningen? Och, hurpass trovärdiga är dom egentligen?

Tack Bossieman för en oerhört intressant och vettig blogg. =)

/T0nnan

Bossieman sa...

@Jonas

Härliga specs på din! Zepto är stora och har massor av respekt bland dess användare. De är lika säkert att beställa från Zepto.se som från ikea.se

Daniel Holm sa...

Zepto är ett fantastiskt pålitligt företag. De litar på kunden i den mån att man faktiskt FÅR meka med hårdvaran själv, bara man inte pajjar något. De tar ansvar för alla ev. tillverknings fel osv. De är riktigt bra och ett mycket gott föredömme för andra företag.

Unknown sa...

Va härligt att man kan lita på dem. Det är dock synd att de bara fått ett omdöme på PriceRunner, som är riktigt uselt. Jag ska definitivt utvärdera Zepto där sedan när jag fått min dator.
Min erfarenhet av dem än så länge är att de har en väldigt trevlig support-personal. Så nu ska vi bara vänta på slutresultatet. :)

/T0nnan

Bossieman sa...

@Jonas
När du får datorn rekomenderar jag dig starkt att köra in betan av Hardy Heron och in Gutsy Gibbon. Allt funkar perfa med Hardy Heron.

Unknown sa...

Haha aa, jag körde ju Hardy Heron på min gamla laptop, en Lenovo 3000 V100, precis innan den blev stulen, och jag blev helt störtförälskad i det direkt. Så det var liksom själva tanken nu. Lite synd är dock att Hardy Heron har en bugg i kernelen där modulen proc_net är trasig. Så man kan inte installera ieee80211.. vilket krävs för att man ska kunna installera drivrutinen till vissa Intel PRO Wirless-kort. Av någon anledning funkade inte mitt kort som det skulle med den inbakade drivrutinen då. Men jag får hoppas att Zepton funkar nu då. Det sitter ju ett liknande i fast med Draft-N-standarden. Men har du upplevt några problem förövrigt? Funkar ljudet och allting som det ska från början? :)

/T0nnan

Bossieman sa...

@Jonas
Allt, verklgen allt funkar för mig med HH. Det enda är Nvidia men restricted manager fixar ju det. Har noll problem med pre-n Intel wireless.

Unknown sa...

Va härligt! Jag längtar så jag nästan börjar klättra på väggarna. Erbjudandet är ju så sjukt bra och att den verkligen är 100% kompatibel med HH. :D

/T0nnan

Daniel Holm sa...

Precis allt funkar med Hardy. Känns så otroligt skönt med att ha ett OS som man inte behöver någon skiva ALLS efter det man installerat det :D

Appropå det med PriceRunner, jag ska nog också lägga ett omdöme om Zepto. De är de mer än värda. Tack för tipset.

Unknown sa...

Haha javisst är det skönt.. har också funderat på det några gånger.. På windows-tiden saknade man alltid installationsskivan och så har det varit med andra linux-os också.. tex. suse och mandrake och domdär.. men inte ubuntu, skivan har liksom ingen funktion efter att det är installerat.. underbart.

Ang. PriceRunner så blev jag nästan chockad. Ett endaste omdöme som ändå var rätt dåligt. Det känndes pinsamt och jag fick ju bilden av att Zepto var ett litet skitföretag som ville blåsa skjortan av mig.. Så skriv du ett omdöme så det ser lite bättre ut iaf. :)

/T0nnan

Jonatan P sa...

Hejsan!
Väldigt intressant läsning må jag säga! Jag är intresserad i en dator med mycket batteritid (kanske en 3215 med lite extra ram..) för universitetsstudier. Datorn du recenserar här är dock också intressant, speciellt med tanke på skärmen.. Ursäkta om du redan nämnt detta i din post, men hur lång batteritid har din 6224?

Upplever du maxupplösingen som användbar på din dator? Jag vet att 1600x1200 på min 19" CRT inte är speciellt trevligt i längden, till exempel.. Som det är nu så har jag 1024x768 på en gammal Lenovo - inte heller trevligt.

Jag har en sista fråga, om någon har orkat läsa såhär långt (ledsen för den långa posten). Hur är Zepto med kampanjer, generellt sett? Jag är intresserad av dator i Augusti '08, och tekniken rör sig ju snabbt framåt.. Jag vill inte sitta med gammal teknik när jag faktiskt inte behöver datorn än. Har Zepto ofta rabatter i form av påskrabbaten de kör med just nu?

Tack än en gång för en mycket intressant post!

Bossieman sa...

@Jonatan Pålsson

Batteritiden är med mitt 6 cells batteri inget att hurra för. Ligger på ca 100 minuter med WLAN aktiverat. Vill du ha längre så köp 12 cells batteriet.

Upplösningen är helt perfekt tycker jag. 1440x900 ger en ytterst skarp bild på 14.1" skärmen.

Zeptos kampanjer är lite av en strategi tror jag. De monterar ju dem manuellt och har säkerligen anpassat monteringen helt efter kampamjerna. Somliga av kampanjerna är mycket intressanta och mycket bra. jag lyckades få min för 8200 kr vilket är ett kap imho.

Det går rykten om iaf 2 nya modeller. En mycket liten modell, jag gissar på 10" samt mer bekräftade rykten om en ny super 17" som ska ta upp kampen med Dell och Asus. Tekonologin är i dagens modeller nyare än i många andra märkens modeller. Penry, 300mbit Wlan o.s.v.
Köper du en idag så lär den inte bli out of date på ett bra tag.

Unknown sa...

Tjena! Dags att uppdatera er om mitt inköp av Zepton.. Kanske ska börja med att säga att Zepto hörde av sig och frågade om jag ville ha en vit design-dator istället, då de svarta var slut. Vilket var mycket uppskattat. Nu har ju datorn kommit och jag har haft den i nästan en vecka.. två dagars leveranstid var inte så illa.. Det första intrycket var ju att "WOW! Detta är kvalitet!". Denna dator är ju helt otrolig, och till det priset. Det enda negativa var att de hade satt i fel nätverkskort i den, ett Zpro2, vilket jag inte lyckats få igång under Linux. Men tack vare den riktigt fina servicen så ska datorn en sväng över sundet igen. Jag får ju ge en stor eloge till Zeptos svenska support som var mycket hjälpsam och skickade länkar till guider på nätet om hur man skulle få igång kortet. Dessvärre utan resultat.

Mvh.
/T0nnan

Anonym sa...

Hej!

Jag nappade också på erbjudandet med Z6224 med 4GB RAM etc. Allt funkar klockrent med senastre betan av Hardy Heron förutom att jag inte ser mer än 3 av mina 4 GB RAM. 64-bitars-versionen funkar riktigt dåligt så den känns inte som något alternativ just nu. Serverkerneln har tydligen också suport för mer än 3 GB minne, men när jag installerar den slutar ungefär all annan hårdvara fungera som den skall. Inte för att jag i dagsläget verkligen behöver 4 GB minne, men man vill ju ändå kunna använda allt man har i datorn. Är en liten guide för att kompilera om kerneln för detta för mycket att hoppas på?

Anonym sa...

Glömde skriva och tacka för en mycket bra Blog!

Unknown sa...

@ Mats

Jag kör ju förvisso 64-bitars-versionen och den funkar prima.. Jag är helnöjd, så jag tycker nästan att du borde använda den istället för att kompilera om kerneln, om du nu inte är så insatt på de bitarna. Jag själv har inte mycket erfarenhet på den punkten heller, tyvärr. Dock skulle jag gladeligen kompilera om min kernel om jag finner någon som har optimerat den riktigt bra för denna datorn. Och jag lovar att skriva ett inlägg här om jag så finner någon riktigt vältrimmad sådan. :)

Mvh.
/T0nnan

Anonym sa...

Jonas!

Jag har verkligen ingen framgång alls med 64-bitarsversionen. Live CDn vill inte ens boota ordentligt, ser läsaktivitet på CDn länge men får bara en svart skärm. Det enda lilla livstecknet är "Kernel alive" sedan svart skärm. Alternate CDn funkar att installera från, men sedan går det precis lika dåligt att boota från hårddisken som från live CDn. 32-bitarsversionen funkar å andra sidan klockrent, bortsett från minnet då.

Unknown sa...

@ Mats

Umm, låter mysko. För mig har det funkat alldeles utmärkt hela tiden, så är du säker på att du har den senaste versionen av HH och att skivan funkar som den ska? Annars kan du ju testa att ladda ner senaste versionen av Gutsy-64 och köra en dist-upgrade. Btw. Testa att köra en cd-check från boot-menyn från cd:n.

Mvh.
/T0nnan

Anonym sa...

Det är mycket mysko! Dessutom verkar det som om jag får dra på mig dumstruten, för jag gav den en ny chans igår och då gick det faktiskt bra. Desktop CDn vägrade fortfarande boota, detta trots färsknedladdad image och nybränd skiva. Däremot funkade det fint att installera från alternate install CDn, nu verkar allt funka fint i 64 bitar.

Unknown sa...

@ Mats

Härligt, kul att höra att det gick bra :)

Mvh.
/T0nnan

Magnus sa...

Snyggt klistermärke, Powered by Ubuntu! Var får man tag på såna. Måste ha till min nya zepto!

Anonym sa...

Har precis beställt en Zepto 6224W :)

Ubuntus klistermärken kan du köpa för en liten peng här:

http://www.ubuntuforeningen.se/fusebutik/catalog/1/klistermrken

Canonical har också en web-shop med tröjor, muggar, kepsar, klistermärken mm:

https://shop.canonical.com/product_info.php?products_id=125&osCsid=5452f03a5de70577099af2df07bfc0fc

Gabriel sa...

Ok, kanske lite utdaterat inlägg men jag försöker ändå. Har kört Gutsy 64-bit på min 6224W med hyfast resultat det senaste året, enda problemet har varit touchpaden.

Nu updaterade jag till Jaunty och sedan dess har det varit massor av problem. Först "error 2" i grub + att root-partitionen inte gick att montera vid körning av livecd. Sedan efter ominstallation av Jaunty kunde jag inte komma in på de trådlösa nät. Och efter ett par timmar "error 2" igen osv.

Är lite lost och tänkte att du hade kanske någon erfarenhet av Jaunty + 6224W:n eller idéer?