Här finns tips och guider för Ubuntu.

onsdag 27 juni 2007

Zepto 2425W + Ubuntu = Sant?!Det är inte helt lätt för oss GNU/Linux användare att hitta bra bärbara datorer som inte kommer levererade med ett förinstallerat operativsystem från Microsoft. Om man som jag inte använder Windows överhuvudtaget så känns det mindre kul att behöva betala för Windows när man ändå raderar
det så fort man får datorn. Jag har länge varit på jakt efter en laptop utan operativsystem och som har följande:

1. Intelbaserat trådlöst nätverkskort.
2. Intelbaserat ljud.
3. Ett dedikerat grafikkort som är bra.
4. Maxpris 9000 SEK.
5. Widescreenskärm.

Anledningen till att jag vill ha så mycket som möjligt baserat på Intel beror helt enkelt på att Intel kör med öppna koder och är därmed väl lämpade för Ubuntu.
När jag tittade runt i olika butiker här i Göteborg så är det tämligen omöjligt att få det jag eftersöker. Det brister i stort sett alltid på grafikkortet och operativsystemet. Det bästa jag kunde hitta var en dator för 8995:- på MediaMarkt i Göteborg med ett GF 7400 Go kort och Windows XP Media Edition 2005. Det kortet är tämligen 'värdelöst' och hamnar en bra bit under 1000 poäng i 3D mark 06.
Det finns inga stora välkända butiker som säljer laptopar utan operativsystem. De som säljer utan operativsystem har brister när det kommer till grafikkortet.
Så efter att ha snurrat runt en massa på nätet så stötte jag på Zepto. De erbjöd precis det som jag eftersökte. De erbjuder en att konfigurera datorn efter ens egna önskemål och krav. Följande system beställde jag.

Zepto 2425W

15.4" WXGA display 1280x800
SAMSUNG DVD-RW DL Brännare 6xx4W/6xx5WD/2xx5W/3x15W
nVidia® Geforce Go 7600 256MB
1,73 GHz Intel® Celeron® M 430
1024MB (2x512) DDR2 667/PC5300 SODIMM, Zepto
60GB 7200RPM SATA Hårddisk - Hitachi®
6 Cell Batteri till Znote 2x25W/3x15W
Intel® PRO/Wireless 3945ABG 54Mbit
1.3 Mp webbkamera

Pris inklusive moms 27/6/2007 strax under 8400 SEK.

Jag såg ingen anledning att beställa en Intel Core 2 Duo processor då en identisk dator med en 1.80GHz Core 2 Duo endast gav ca 110 poäng extra i 3D Mark 06 (1840 vs 1729). Att betala över 2000 SEK extra för att kunna packa upp/ner filer snabbare såg jag som tämligen meningslöst.

Datorn anlände 10 dagar efter beställning. Nu var dags att se hur bra datorn fungerar tillsammans med Ubuntu (7.04).

Det var lätt att få datorn att boota från CD/DVD spelaren och den välbekanta första menyn dök upp efter ett par sekunder. Tryckte där F2 och valde Svenska och lät sedan systemet starta. Ljudet fungerade direkt och när Gnome laddat klart så dök det upp en notifiering om att systemet använde
proprietär programvara. Det den automatiskt valde att använda var följandeGenom att vänsterklicka på nätverksikonen så såg man alla trådlösa nätverkDet var sedan väldigt lätt att ansluta, bara att skriva in WEP nyckeln och det trådlösa var igång. Efter att systemet installerats och startats om så mötes jag av 72 uppdateringar.Ny kärna kom med uppdateringarna.Efter omstart så funkade fortfarande det trådlösa, trots ny kärna! Mycket trevligt.
Upplösningen 1280x800 fungerade direkt, ingen konfigurering behövdes här trots att grafikkortet inte var aktiverat ännu.
Funktionsknapparna fungerade direkt, dvs Fn + F7 resulterar i att volymen sänks, Fn + F8 att volymen höjs.
Fn + F4 resulterar helt korrekt i att ljusstyrkan på skärmen minskar. Alla Fn-funktionsknapparna fungerar korrekt utan konfigurering. Det finns även ett par funktionstangenter till vänster om tangentbordet för mediaspelare. Trycker jag in startknappen så startar Rythmbox.

Efter att kärnan uppdaterats märkte jag att det trådlösa nätverket var väldigt långsamt, jag nåde aldrig över 100KB/S trots en 28mbits lina. Innan kärnan uppdaterades var det inga problem med hastigheten. Efter en omstart av datorn så försvann problemet dock.

Aktiveringen av grafikkortet gick utan några som helst problem

Efter omstart så var kortet aktiveratBeryl funkade helt perfekt och prestandan var verkligen långt bättre än på min stationära Dell Dimension-5000 med integrerat grafikkort.

Webbkameran, fingeravtrycksläsaren samt 3i1 kortläsaren fungerar dock inte direkt. Jag har inte lagt ner någon tid på att få igång dem men det blir nog inte helt lätt.
Om någon vet om hur man kan få igång dessa så hör gärna av er.
Som helhet så är 2425w ett "bra" Ubuntu-val, det finns en del saker att önska, som att t.ex. kortläsaren ska fungera direkt. Kortläsaren är från ENE Technology Inc och saknar helt stöd i Linux.
Stängs locket på laptopen så går datorn inte ner i vilotillstånd. Det som händer däremot är att skärmen låses och du måste skriva in ditt lösenord för att komma in igen. Väljer jag vilotillstånd manuellt vill det sig inte funka heller. Men efter att ha följt tipsen i denna tråd så fick jag ordning på det.

Andra bloggar om: ,

8 kommentarer:

Karl sa...

Dags att köpa aktier?

Jag blir otroligt sugen på den här burken, den är väl något dyrare än vad jag är ute efter, men det kan få gå!

Girgoo sa...

Det där låter som en riktigt bra bärbar ändå, hur är det med ljudnivån vid desktop/spelande? Hur är skärmen tangentbord osv? Bra att veta om datorn är acceptabel på de övriga punkterna..

För övrigt var det ett bra tips, kan vara smart att välja dator efter mjukvaran, hade själv problem med att ubuntu ej hittade mina hårddiskar på ett visst kontrollerkort.
Jag hade valt en c2d pga dual core men det är upp till var o en o dess budget.

Btw, väntar på en guide om wine! Hoppas det går bra med den nya datorn.

Girgoo sa...

Hur vet du vad de presterar i 3dmark06 direkt?

Bossieman sa...

girgoo:
En kompis till mig har exakt samma burk men med en Core 2 Duo processor på 1.86Ghz. Vi körde 3D-mark 06 på den. Sen när jag fick min (cirka 2 månader sedan) så körde jag 3D Mark 06 på den.

Erik Andrén sa...

Dual core är inget att strunta i om du kompilerar mycket, går rejält mycket fortare.

Bossieman sa...

Erik andrén: Sant!

Anonym sa...

Kanske är dax att byta ditt WEP mot WPA =)

Martin sa...

Fungerade webbkameran?
Jag är sugen på en zepto. Dock med lite roligare upplösning

15.4" (1680x1050)
14.1" (1440x..)

Men jag funderar lite över deras support. Går min hårddisk sönder och jag har garanti hos Dell får jag en ny hemskickad inom ett par dagar. Jag är skeptisk till att få lov att skicka in datorn nämligen.