Här finns tips och guider för Ubuntu.

söndag 2 december 2007

Ljudeffekt när du öppnar/stänger din bärbara dator

Följande video visar hur resultatet kan bli efter denna guide.Börja med att installera mplayer via terminalen (sudo apt-get install mplayer) eller synaptic (System --> Administration --> Pakethanteraren Synaptic). Leta därefter rätt på två ljudfiler som du vill använda. En för att spelas upp när du stänger locket och en för när du öppnar locket. I videon ovan så använde jag denna sida för att generera ljudfilerna.
Ladda ner filerna när de är genererade. Jag valde att göra det med kommandot wget i en terminal. Kolla på länken som genererats när ljudet spelas upp.Markera länken och högerklicka och välj kopiera. Öppna nu upp ett terminalfönster och skriv in wget följt av mellanslag och klistra sedan in länken. Tryck därefter Enter och filen laddas ner till din /home katalogGå nu till din hemkatalog och leta upp filen och högerklicka och döp om filen till antingen opening.wav eller closing.wav beroende på vad du ska använda ljudfilen till.

När du är klar med detta så ska du alltså ha två filer, en med namnet closing.wav och en med namnet opening.wav i din hemkatolog.
Vi flyttar nu filerna till rätt ställe med hjälp av följande kommandon

sudo mv closing.wav /etc/acpi/
följt av sudo mv opening.wav /etc/acpi/.

När detta är klart så skriver du in följande i terminalen

sudo gedit /etc/acpi/lid.sh

Ett textdokument öppnas nu upp och du lägger ni in följande text i filen direkt efter första radens #!/bin/bash

grep -q closed /proc/acpi/button/lid/LID/state
if [ $? = 0 ]
then
mplayer /etc/acpi/closing.wav;
else
mplayer /etc/acpi/opening.wav;
fi


Spara filen och stäng ner gedit. Testa nu att stänga locket på datorn. Om allt funkar så ska du höra ljudfilen för closing. Öppna sedan locket och du ska höra ljudet för opening.

3 kommentarer:

Max sa...

Underbart!
Nu låter min bärbara som en ljussabel! :P

Bossieman sa...

@max
Nice, klart roligt trix.

Anonym sa...

jag får den bara att spela upp ljud när jag stänger, inte när jag öppnar. går det fixa?