Här finns tips och guider för Ubuntu.

lördag 7 juli 2007

Leopard dock i Ubuntu

Denna guide är utdaterad. Följ denna istället.

Jag har tidigare här visat hur man kan få en OS-X dock i Ubuntu m.h.a. gDesklets. Det nya OS-X, Leopard har uppgraderats till följandeNu kan man få detta i Ubuntu. Videon nedan visar Leopard docken i Ubuntu.Du behöver Beryl/Compizfusion för att det här ska fungera korrekt. Detta är verkligen experimentellt och problem kan uppstå. Så VARNING, detta är experimentellt och rekomenderas inte att installera för nybörjare.
Installerar gör du genom att ladda ner de tre .deb filerna från denna sidan och sedan dubbelklicka på dem för installation. Börja med filen libawn-svn*, därefter libawn-svn-dev* och slutligen avant-window-navigator*.
Efter att installationen är gjord så öppnar vi upp Program --> Systemverktyg --> Konfigurationsredigerare. Ändra till värderna så att de blir som i bilden nedan.Lägg därefter in avant-window-navigator i din startup session. Efter detta är gjort tryck Alt + F2 och skriv in avant-window-navigator och tryck på Kör.... Nu kan du dra applikationer från Gnome-menyn till docken för att lägga till dem.
Det finns en del inställningar för docken för den som vill. Du hittar inställningarna via Program --> Tillbehör --> Avant Window Navigator. Där kan du ändra färgen m.m.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Fungerar den som docken i OS X? D.v.s., om man startar ett program kommer det upp en liten pil (eller liknande) som visar att programmet är igång, och om man klickar på programmets ikon igen hamnar programmet i fokus, det startas inte en ny instans.

Och kan man gömma hela program så att ingenting är minimerat, utan om man klickar på programikonen igen kommer alla dess fönster fram och får fokus? Till sist, kan man minimera fönster till docken, de få gånger man vill göra det istället för att gömma hela programmet?

Bossieman sa...

De enda av de funktionerna du nämner är minimeringen till docken i denna versionen.

Anonym sa...

Trist, det är ju väldigt onödigt om allt den fungerar som är en programöppnare och taskbar. Att kunna gömma ett helt (flera) program är en väldigt bra funktion.

Om man öppnar ett program som inte ligger i docken, hoppar det dit tillfälligt, men försvinner sedan efter att man har stängt av programmet?

Det här verkar inte alls vara samma sak som docken i OS X, tyvärr.

Bossieman sa...

Det här är ett rent experimentellt projekt som bygger på en patchad avant . Det har bara gått lite mer än 1 månad sedan projektet startades.
Om ett år kommer utvecklingen kommit mycket längre. Vi får se hur långt det nåt när Leopard släpps.

"Om man öppnar ett program som inte ligger i docken, hoppar det dit tillfälligt, men försvinner sedan efter att man har stängt av programmet?"

Japp.

Onödigt är ju klart att det är, det är ju ren kosmetika. Sen kommer ju fler och fler funktioner till och plugins finns det ju massor av.

För min del så räcker det gott med albumsomslag och bilder på de jag chattar med. Några andra funktioner har jag inte sett nått behov av.

"Det här verkar inte alls vara samma sak som docken i OS X, tyvärr."

Du får ge det lite tid, sen springer Linux om som vanligt.

Anonym sa...

"Du får ge det lite tid, sen springer Linux om som vanligt."

Fast det jag pratar om har alltid funnits i OS X-docken. Leopard verkar mest bjuda på ett nytt utseende och lite annat trams (när det handlar om docken). Så om någon försöker härma dockens funktionalitet borde de ha lyckats för länge sen.

Bossieman sa...

Det finns ju många olika typer av docks som erbjuder imitering av OS-X docken. Sen väljer ju Linuxfolket själva vilka funktioner de vill ha och inte ha, vilket Apple folket inte kan i samma utsträckning.

Den här versionen baserad just på Avant är för tillfället bara visuellt lik och erbjuder inte de funktioner som görs i OS-X. Vill man ha exakt samma funktionerna i OS-X dockan så ska man kanske rikta in sig på att köpa en Apple dator eller helt enkelt lägga till funktionerna man saknar, t.ex. de du nämner om att gömma programmen. Det går ju att ordna enkelt med skript, pilarna är ju heller inget problem.

Jag tror säkerligen att vi kommer få se t.ex. stacks till flera olika docks framöver.
Det är ju en fråga om valfrihet och utveckling som ständigt sker inom GNU/Linux.
Det här är ju bara ett exempel på valfrihet som erbjuds, de som vill kan få en dock som ser likadan ut som den i OS-X, du kan t.o.m. få ett system som ser identiskt ut med OS-X om du vill.

"Så om någon försöker härma dockens funktionalitet borde de ha lyckats för länge sen."

Det är utseendet i docken som är intressant för min del, dess funktioner med pilar och och gömda program är inget som intresserar mig. Stacks skulle jag gärna se och det kommer säkerligen också att utvecklas.

Fredde sa...

Pilarna finns redan, om du tittar på en programstartare som används så ser du att det finns en liten pil längst ner. Om inte så finns det en installning för det.

Anonym sa...

ett problem uppstod när jag installerade och startade compiz-fusion. Terminalen är helt vit samt att alla fönster saknar listen med förnsternamnet, minimera, maixmera och stäng.

Är det något du skulle kunna hjälpa mig?

Bossieman sa...

Du behöver ha igång composite och konfigurerat ditt grafikkort rätt.

bbauto sa...

Jag vill börja med att tacka för en lagom lättsam blogg, som är enkel och pedagogisk att följa, och som säkert tilltalar många nybörjare såsom mig, till skillnad från många forum där man mest går in på "Bits and Bytes".
Jag har egentligen en alldeles för dålig dator/grafikkort för att laborera med Beryl etc. Men kunde inte låta bli att pröva! =o) Det fungerade bra men blev otroligt långsamt (vilket jag hade räknat med pga gammal hårdvara). Jag kunde dock inte dra ned Iconerna direkt från Program-menyn, utan va först tvungen att högerklicka på programmet och lägga till det på skrivbordet. Sedan kunde jag lätt dra in och släppa på OS X-menyn. Prövade också dina tips för Screenlets, fungerade också bra men hur får du till Opaciteten mellan bakgrund och Screenlet/Desklet?? Jag vill ju ha klockan svävande ovan bakgrundsbilden, som det är nu får jag en ful svart ram runt Iconen! -TIA- Bengt

Bossieman sa...

bbauto: Vad kör du med för grafikkort?

bbauto sa...

Detta är en gammal P3 dator med S3 Virge DX/GX grafik. =o)

Anonym sa...

Först så vill jag tacka för en bra blogg :) Men nu till saken, jag har ingen Konfigurationsredigerare där det står att den ska finnas. Vart kan den finnas, eller hur får man fram den :)

Bossieman sa...

Skriv in följande i en terminal gconf-editor