Här finns tips och guider för Ubuntu.

tisdag 10 juli 2007

Ubuntu är inte Windows!

Kära läsare. Många nya användare tenderar att ta över Windowstänket till Ubuntu när de byter till Ubuntu. Några av de frågor jag fått:

1. Jag har varit inne på Nvidias hemsida och hittat en fil för drivrutinerna till Linux men jag fattar inte hur jag ska installera filen jag laddar ner. Varför är det inte lika lätt som i Windows?

Svar: Ubuntu använder ett helt annat sätt att installera drivrutiner/Program än Windows. I Ubuntu finns Hanterare för inskränkta drivrutiner som ordnar detta auto åt dig. Genom att gå till System --> Administration --> Hanterare för [...] så erbjuds du en möjlighet att helt auto installera drivrutinerna för ditt grafikkort.

2. Var inne på VLC:s hemsida för att fixa VLC men jag fattar inget, får ner en .gz fil och vet inte hur jag installerar den?

Svar: I Ubuntu finns verktyg för att ordna detta helt automatiskt. Gå in i System --> Administration --> Pakethanteraren Synaptic.

Sök där på VLC och välj att installera det. Väldigt enkelt.

3. Hur fixar jag virusskydd?

Svar: Du behöver inte detta då 99,9% av alla virus är utvecklade för Windows. Hur otroligt det än låter så är detta sant.

Jag vet hur svårt det är att tänka annorlunda när man väl har ett visst "tänk" inne men om ni lär er hur Ubuntu fungerar kommer ni se att det i många fall är extremt enkelt att fixa programinstallationer i Ubuntu.
Lek lite med synaptics, säk på olika saker i Synapticoch ni får upp massor av intressanta resultat av sökningen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

hej

Hittar inte System -> Administration -> Hanterare för... när det gäller drivrutiner.

Vad heter det i den engelska versionen? Är det restricted drivers manager?

Fin blog!!!

Bossieman sa...

Ja, i den engelska versionen heter den restricted manager.

Anonym sa...

Hej. Vad bra att du tar upp detta. När jag pratar med folk om Linux i allmänhet (och Ubuntu i synnerhet) så får jag ofta frågan:

"Men är det inte mycket svårare än windows?"

Mitt standardsvar är i alla fall att det inte är ett dugg svårare, men annorlunda. Vill man ha något som är likadant som windows, förstår jag inte riktigt varför man funderar på att byta!

En liten poäng till Ubuntus sätt att hantera program är ju att det inte enbart är enkelt att installera program. Det är ju även jättesmidigt att uppdatera dem! Allt sköts från ett enda ställe. I windows måste alla tredjepartsprogram (och man måste ha många sådana i windows) uppdateras enskilt. Inte särskilt smidigt alls...

Anonym sa...

Varför inte lägga in en kopia av "Linux is NOT Windows" / "Linux är inte Windows"? Där förklarar de skillnaderna mellan Windows och Linux så att alla förstår det.

Engelska: http://linux.oneandoneis2.org/LNW.htm

Svenska: http://linux.oneandoneis2.org/LNWswedish.htm

Alexander sa...

Upptäckte just din blog o den e "got damnit asbra"!!! Äntligen någon som lägger ut bra "howto's" med bilder o allt :-)

Super!

Anonym sa...

RIchard sa...
Varför inte lägga in en kopia av "Linux is NOT Windows" / "Linux är inte Windows"? Där förklarar de skillnaderna mellan Windows och Linux så att alla förstår det.

Engelska: http://linux.oneandoneis2.org/LNW.htm

Svenska: http://linux.oneandoneis2.org/LNWswedish.htm

den 11 juli 2007 15:27

-----------------------------------

hehe, detta var kul att läsa. Även om jag inte hunnit läsa hela än…
Jag måste dock säga att det kan vara åt det andra hållet oxå.
Jag har jobbar som systemadministratör (windows)i många år. Lite då och då kommer en klurig användare med en totalt trasig dator och säger... Du Frederik; jag flyttade filerna från ett bibliotek till ett annat och nu funkar inget längre?
Vad har då användaren gjort? Jo flyttat alla filer från C:\program files\xxxx till en annan folder. PRECIS som man gör i MAC :-)
Även om detta vad ett MAC exempel an jag tänka mig att det fins en massa Linuxanvändare som försöker köra windows som linux.

Personligen har jag gått från Windows till Linux och är riktigt nöjd, men jag viste också att jag skulle få problem lite här och där, särskilt med commands i terminalen som är det som skiljer sig mest i mina ögon.

Hur som helst, kul läsning!