Här finns tips och guider för Ubuntu.

söndag 15 juli 2007

Göra en skrivbordsvideo

När jag gör mina videos så använder jag ett program som heter recordMyDesktop. Med hjälp av programmet kan man skapa sina egna filmer av det som syns på skärmen. Man kan även välja att spela in en del av skärmen eller ett specifikt fönster.
RecordMyDesktop ser ut så här.Det är väldigt enkelt att använda och det finns en del inställningar att göra. Det största problemet med programmet är att det i dagsläget bara fungerar om du kör med 24-bitars färgdjup samt att det kan vara svårt att få igång ljudet.
Jag var själv tvungen att fixa inställningar i alsa-mixer för att få ljud. Men genom att markera mix och ställa in i recordMyDesktop att ljudkortet var hw:0,0 istället för DEFAULT så fick jag det att funka.
Man kan ändra kvaliten på filmen (se bild ovan) men jag rekommenderar er att låta den stå på 100% på både bild och ljud eftersom det tar extra kraft att omkoda kvalitén av videon.
Installerar gör du lättast genom synaptic, sök på recordmydesktop och markera de bägge resultaten för installation.
Efter du är klar med installationen så finner du programmet under Program --> Ljud och Video --> gtk-recordMyDesktop.

Programmet sparar filen som spelas in som en ogg fil i din hemkatalog med namnet out.ogg
Om du vill lägga upp videon på t.ex. YouTube behöver du konvertera filen till ett format som funkar på YouTube. Jag konverterar dem genom ett skript som ser ut så här

#!/bin/bash
#

mencoder -idx /home/DITTANVÄNDARNAMN/out.ogg -ovc lavc -oac mp3lame -o /home/DITTANVÄNDARNAMN/out.avi


Lägg in skriptet i /home/DITTANVÄNDARNAMN/.gnome2/nautilus-scripts och se till att filen är körbar och döpt till nåt lämpligt, t.ex. Konvertera till YouTube. Du kan sedan högerklicka och välja skript --> Konvertera till YouTube och du får en out.avi fil i din hemkatalog.

4 kommentarer:

Mattias Wirf sa...

Bra tips :) Ska testa den här metoden, men tänkte passa på att fråga om du vet hur man konverterar till flera format? Jag har en licens till Quicktime Pro som jag kan använda för att göra podcasts etc, men det vore ju kul att kunna konvertera det här i Ubuntu istället.

Bossieman sa...

Om du lär dig mencoder så kan du konvertera till vad du vill.
Personligen kan jag inte mencoder så bra men jag vet att det är ruskigt bra.

Anonym sa...

Har du testat Istanbul? Är det likvärdigt med du skriver om här?
/Birger

rootroot sa...

good information!

good blog!