Här finns tips och guider för Ubuntu.

söndag 28 oktober 2007

Huawei E220 med abonnemang från 3
Ingen har väl missat all reklam på TV för trådlöst bredband under sommaren och hösten 2007.
Jag har införskaffat ett turbo-3g kort från 3 med en teoretisk maxhastighet av 7.2 Mbps.
När man läser på baksidan av paketet man får så ser det till en början mörkt ut för oss Ubuntuanvändare.Men trots detta så är det förvånansvärt lätt att få igång kortet i Ubuntu. Det är uruselt att leverantörerna inte kan lägga till GNU/Linux tillsammans med Windows när modemet funkar utmärkt med detta (samt även OS-X).
Först och främst så ska du koppla bort pinkoden för sim-kortet. Detta görs enklast med hjälp av en mobiltelefon. Fortsätt därefter med att koppla in modemet i en av USB portarna på din dator (SIM-kortet ska vara i och pinkoden borttagen). Starta sedan om datorn. När datorn startat om kommer du mötas av följande.Ubuntu ser modemet som en extern CD-rom och öppnar upp innehållet på skivan. Filerna där är installationsskivor för Windows och är helt ointressanta för oss.Högerklicka på MOBILE_CONNECT på skrivbordet och välj Mata ut.

Gå nu via System --> Administration och öppna upp Nätverk. Nu möts då avMarkera Modemanslutning och tryck därefter på Egenskaper.Klicka i så att det ser ut så härSom password skriver du in password.

Gå därefter till fliken Modem och skriv in så att det ser ut så härGå sedan till fliken Alternativ och klicka i så att det ser ut så härTryck därefter på OK och du serKlicka i Modemanslutningoch tryck därefter på Stäng

Starta nu om datorn. När detta är gjort så högerklicka på MOBILE_CONNECT på skrivbordet och välj Mata ut.
Vänta några sekunder och starta sedan upp Firefox och du bör nu vara online. Om du inte är online så provaOm du vill se signalstyrka och kunna skicka sms m.m. så gör du på följande sätt. Installera programmet kmobiletools via Synaptic (System --> Aministration --> Pakethanteraren Synaptic). Starta sedan upp det via Program --> Tillbehör --> Kmobiletools.
Du möts av några felmeddelanden men klicka dig bara förbi detta och fyll sedan i så att det ser ut så som på bilden nedan och tryck därefter på Apply följt av OK.Nu kan du skicka och ta emot SMS och även se signalstyrkan.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Något jag störs av är att jag måste ha modemet inkopplat från start.Jag måste altså starta om datorn om det skall funka.

Har du också det problemet eller har du lyckats lösa det oxå?

Bossieman sa...

Jag har inte lyckats fixa så att man kan koppla in modemet efter att datorn bootat färdigt. Vet inte heller hur man får bort att den ständigt mountar modemet så att man får upp innehållet på modemet varje gång man startar.

p sa...

Kom ihåg att jag läst nånting om 3:s mobilabbonemang på gnuheter och kikade där.
Hittade två ställen som eventuellt kan hjälpa: Här & här

tidelipop sa...

Kan jag få detta att funka under Kubuntu på nåt sätt också? Nån som vet hur? Hittar inte något modem i nätverksanslutningar, bara eth0.

Motin sa...

Bra initiativ! Men varför varför visar du inte den enklaste vägen? Den fullt grafiska vägen som stöder anslutning när datorn är igång, PIN-kodstöd, sms-mottagning + skickning, signalstyrkavisning mm mm...

Vodafone Mobile Connect Card driver for Linux är ett grafiskt program som stödjer många kort och operatörer, däribland E220 och Tre.

1. Gå till https://forge.vodafonebetavine.net/frs/?group_id=12&release_id=14 och ladda ner senaste .deb-versionen (Exempelvis vodafone-mobile-connect-card-driver-for-linux_1.99.7_all.deb)

2. Koppla in ditt 3g-kort i datorn och låt datorn göra sitt i ca 30 sekunder.

3. Starta programmet från startmenyn i kategorin Internet.

4. Följ anvisningarna för Initial Setup, det enda som du behöver veta specifikt är rätt APN - som är bredband.tre.se för Tre's bredbands abbonemang.

5. Tryck därefter Connect för att komma ut på internet.

Om det inte fungerar som det ska kan du starta programmet /usr/bin/vodafone-mobile-connect-card-driver-for-linux-debug från en terminal för att se programloggen under körning.

Tack Vodafone-devs för att ni gav världen detta GPL-baserade program!

Anonym sa...

Motins lösning fungerade perfekt för mig. För Tele2 som jag använder är det följande inställningar som gäller:
- Användarnamn: gprs
- Lösenord: internet
- APN: internet.tele2.se

Välj också inställningen 3G Preferred.

Anonym sa...

Funkar för tillfället helt perfekt för mig. Hade ganska stora "problem" i början då det inte funkade över huvud taget. Kom dock hem till mina föräldrar en dag, och vips, så funkade det.
Jag behöver starta upp datorn med modemet inkopplat, men det kan jag lätt leva med. Förstår inte riktigt varför folk ser detta som ett problem. Det är ju inte direkt så att modemet tar stor plats. :)

Har väl för övrigt inga större problem. Kan hända att modemet tappar sin anslutning om jag sätter datorn i hibernate eller vilo-läge, men då är det bara att starta om. Och som tur är så tar ju inte det SÅ lång tid i ubuntu :)

Tack för en underbar guide och keep up the good work!

Folke sa...

Tack för all information hur man använder tele2s trådlösa internet. Det fungerar utmärkt i Ubuntu när man laddar ner version 1.99.7 däremot har jag problem när jag tar en nyare version, kan det bero på att det är första gången jag använder en Linuxdator ???

Anonym sa...

Funkade hyvens för mej att att använda Motins metod (Kubuntu 7.10 + Tele2)
Tack som fan :)

Anonym sa...

Tackar, motins lösning funkar perfekt.

Anonym sa...

Hur ska man veta vad man ska ladda ner på den här sidan? https://forge.vodafonebetavine.net/frs/?group_id=12&release_id=14
Det finns väldigt mycket att välja på.. kan nångåpn förklara för en amatör? Jag tänker använda någon ubuntuvariant, 7.10 och ett modem som heter huawei e220, abonnemang från tele2.

Unknown sa...

Nu har jag oxå fixat det, lätt som en plätt! Tack för denna guide! Jag använde det som verkadwe vara den senaste deb-filen, den som slutar med 1.99.17_i386.deb. Fast den funkar väl bara för intel-processorer?. Har man AMD skulle jag tro man måste välja den som rekommenderas i Motins kommentar, där det står "all" i st f i386. Nån som vet bättre får gärna rätta mig...

Anonym sa...

Det här börjar gå mig på nerverna.

Hade tidigare verioner av Ubuntu och det har funkat fint. Jag avnände då skriptet från http://oozie.fm.interia.pl/pro/huawei-e220/

Jag uppgraderade till 7.10 och det fortsatte att funka. Kunde använda gnome-dialer också.

HD gick i knas och jag laddade en ny gusty 7.10 för AMD64 (det var min förra version också). Och inte fan funkar det med någon guide eller skript. Längst kommer jag med det ovannämnda skriptet, då får jag /dev/ttyUSB1 och /dev/ttyUSB2.

För att vara ärlig så fick jag den att funka EN gång med skriptet på den nya isntallationen, sedan skulle jag jag vara händig och använda vodafone-programmet och sedan dess har det skitit sig STORT.

Uppslag?

Bossieman sa...

@jimboy

Jag har ju en till guide om Huawei E220, har du testat den? http://ubuntu-bossieman.blogspot.com/2008/01/mobilt-bredband-ii.html

Anonym sa...

Jag har inte provat din andra guide (det var nog så jag gjorde förr dock)

Nu funkar det för mig i alla fall. Så här gjorde jag (dock vet jag inte om allt var vitalt, vågar ej göra om eller ta bort nåt - eller kommer att våga det när jag har mer tid kanske).
1. Ladda ner och installera http://oozie.fm.interia.pl/pro/huawei-e220/
2. La till "blacklist option" i filen /etc/modprobe.d/blacklist Jag tror att detta gör att ser till att MOBIL_CONNECT aldrig monteras.
3. Körde genom denna guide.

Det funkar fint att dra ur modemet och stoppa in den igen (behöver inte starta om med modemet i).

Hannulan sa...

Jag letar efter någon som fått 3g-modemet i asus u6sg att fungera/ev inte fått att fungera i Ubuntu. Jag vill gärna ha datorn, men om 3g-modemet inte funkar är det ju inte alls lika intressant. Hur stor skillnad är det mellan olika modem? Finns det något definierat gränssnitt? Skulle ni våga köpa och testa?

Lars Westergren sa...

Angående Motins lösning: Observera att ni MÅSTE skriva i fejkade användarnamn och password när ni skapar profilen. Dom används inte, men det blir en exception i python om dom inte är där (men det felet syns bara i debug mode, kör man vanligt mode verkar den bara hänga sig när man trycker på connect)

Om man gör "edit" på en profil verkar ändringarna inte "ta" heller, iaf inte i beta versionen, så om ni som jag råkar ha en bokstav fel i APN fältet (breband istället för bredband) eller lämnade username/password blankt så måste ni radera profilen och skapa en ny. Annars får ni det informativa "No protocol registered" i en stacktrace oavsett vad ni testar.

Vodafone programmet fungerar också bra i Kubuntu för övrigt.... förutom ovanstående buggar då. ;)

Anonym sa...

Lars: hur raderar jag en profil?

Motins tips funkar så långt för mig som till att den hittar huawei:n, sen fastnar den på "Setting up deivce" har låtit den stå igång på det i en timme som längst, men den kommer verkligen inte längre än så. Vad kan felet vara?

Anonym sa...

visst ladda hem vodafone.. låter ju enkelt men om jag "laddar" hem det till tex vista, eftersom jag ju inte kan ansluta linux ju, plockar ut det till ett usb-modem och sen stoppar i samma usb-modem när jag har linux, mandriva, igång... jaha och sen då? som tvättäkta puckon00b så vet de fan hur jag ska installera skiten i linux, trial and error, trial and error, ....och snart ger jag upp, kommer inte förbi steg ett ens...

Anonym sa...

Vad bökigt allt verkar vara för er. Jag kör linux och Gnome, fast med Foresight som OS. Var inga problem att lägga in modemet där. Kolla om du kan göra samma sak kanske?

Guide här

Anonym sa...

Tack!

Följde denna guiden och allt funkade prima.

bluelemonman sa...

Motin har rätt - Det utmärkta programmet från Vodafone är det enkla sättet att koppla upp sig med mobilt bredband. Jag vill bara tipsa om att man också måste ha en "usb modeswitch" installerad, t.ex. nedanstående från vodafone:

usb-modeswitch_0.9.4_1i386.deb

bluelemonman sa...

Motin har rätt, det enkla sättet att koppla upp sig med mobilt bredband är det utmärkta programmet från vodafone! Jag har tele2, och det fungerar bra.

Jag vill bara tipsa om att jag också behövde installera en s.k. "usb modeswitch", jag tog även den från vodafone:

usb-modeswitch_0.9.4-1_i386.deb

Björn Felten sa...

Jag kan bara verifiera vad ovanstående kommentator säger, Motins how-to fungerar perfekt och otroligt enkelt. Rekommenderas!

Skriver just denna kommentar från Ubuntu 8.10 via min 3G-dongle.

Anonym sa...

Kolla på denna: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=168221

Om man tittar i udevguiden så ser man också detta: "Additional options

Another assignment which can prove useful is the OPTIONS list. A few options are available:

* all_partitions - create all possible partitions for a block device, rather than only those that were initially detected
* ignore_device - ignore the event completely
* last_rule - ensure that no later rules have any effect"

Tillsammans ger de möjligheten att matcha en specifik USBdevice och strunta i den helt. Alltså hindra UDBdonglen från att mounta som en masstorage device eller CDROM ;o)

Hoppas det hjälper.

Anonym sa...

Download Free Casino tyuueooru
Casino Free Game
So, it is vital to be able to find a right online casino website for you if you don't want your online gambling experience to be annoying and regretting.
[url=http://www.nhgaa.org/]Play Casino[/url]
So, it is vital to be able to find a right online casino website for you if you don't want your online gambling experience to be annoying and regretting.
http://www.nhgaa.org/ - Free Casino Gambling
If you end up choosing a not-so-good online casino website, you'll never enjoy the actual pleasure arriving with online gambling.