Intrepid Ibex - Från A till Ö - Del 3 - Hårdvara och Installation av program
I denna delen av guiden så kommer vi att gå igenom hur man installerar program, codecs och drivrutiner. Guiden är tänkt som en fortsättning på del 2. Det du behöver ha ordnat innan du läser denna guiden är följande
1. Ubuntu installerat
2. Du har internetuppkoppling (bredband).
Efter denna delen av guiden kommer du att veta
1. Hur man installerar och tar bort program i Ubuntu
2. Hur man installerar drivrutiner som inte finns tillgänglig med öppen källkod för hårdvara .
3. Hur man installerar komplett språkstöd
Efter att du installerat Ubuntu och startat om datorn så ser Ubuntu ut så här
Jag fick efter ett par sekunder en notifiering
Detta innebär helt enkelt att det finns hårdvara i datorn som kräver drivrutiner som inte finns med öppen källkod.
Ubuntu visar vad för hårdvara det finns i datorn som kräver propriertära drivrutiner. Läs noga igenom vad det står och välj sedan den/de drivrutiner som din dator behöver.
Efter att markerat den rekommenderade drivrutinen så klickar jag på Aktivera
Skriv in ditt lösenord. Därefter laddar Ubuntu ner den rekommenderade drivrutinen och installerar och konfigurerar den automatiskt.
När detta är klart behöver jag starta om datorn. Efter omstarten får jag information
Nu är alla drivrutiner som min dator behöver installerade. Det är möjligt att din dator inte behöver några proprietära drivrutiner alls. Du kan lätt kontrollera detta genom att gå via System --> Adminstration --> Hårdvarudrivrutiner. En del datorer kräver flera proprietära drivrutiner för att fungera korrekt.
Normalt sätt behöver du inte installera speciellt mycket drivrutiner i Ubuntu. Min dator, en Zepto Nox behöver endast ha drivrutinen för grafikkortet installerat manuellt. Om jag tittar på drivrutinerna för samma dator för Windows Vista så ser det ut så här
Du ska alltså inte börja fundera på drivrutiner för ljud, nätverkskort m.m. efter en installation av Ubuntu. Kontrollera vad som fungerar och vad som inte fungerar. Testa din kortläsare, din snabbtangenter och övriga relevanta delar. Om de fungerar så behövs inget göras och släpp tankarna på drivrutiner.
Nu har vi kommit så långt att vi har fixat installationen av Ubuntu samt installerat drivrutinerna för hårdvaran som kräver proprietära drivrutiner.
Om du saknade internetuppkopling under installationen av Ubuntu är det möjligt att du inte har fullt språkstöd installerat. Du märker detta genom att det är blandat engelska och svenska i menyerna. För att ordna detta så gå via menyn System --> Administration och välj Språkstöd.
Om du inte har fullt språkstöd installerat så kommer det komma upp ett fönster som informerar dig om detta och du kommer att bli erbjuden att installera fullt språkstöd. Följ bara instruktionerna.
Starta därefter om datorn eller tryck på Ctrl + Alt + Backspace för att bara starta om det grafiska och du kommer sedan att ha fullt språkstöd.
I övre vänstra delen av skärmen så har du tre menyer.
Gå igenom de tre menyerna och försök få en känsla av hur menyerna är strukturerade. Det finns massor av program förinstallerat i Ubuntu. Du har t.ex. Open Office som är en fri variant av Microsofts officepaket. Det finns mediaspelare för film och musik och massor av annat.
Om du vill installera ett program i Ubuntu så är tillvägagångsättet helt olikt t.ex. Windows. I Windows laddar man normalt sätt ner en .exe fil från en webbsida och dubbelklickar därefter på filen och en installationsguide startar.
Innan vi går igenom hur man gör i Ubuntu så finns det ett par saker vi behöver gå igenom.
Börja med att starta upp Programvarukällor via menyn System --> Administration
Här kan du ställa in om du vill ha tillgång till program som t.ex. inte har öppen källkod eller har andra typer av restriktioner. Jag kommer att utgå hädanefter att det är iklickat hos er så som det ser ut på bilderna här ovan och nedan.
När du klickat i så att det ser ut som på bilderna ovan så klickar du på Stäng och du kommer mötas av
Klicka nu på Läs om. Nu kommer Ubuntu att uppdatera programvarukällorna.
Om du vill ha tillgång till ännu fler program så rekommenderar jag att du läser detta inlägget och följer instruktionerna där. Jag utgår från att ni har följt den guiden hädanefter.
Nu är vi helt klara med förberedelserna för kunna börja installera program.
Ett mycket populärt och och omtyckt program bland Windowsanvändarna är mediaspelaren VLC
För att installera VLC i Ubuntu så gör man så här.
Gå till menyn Program och klicka längst ner i den menyn där det står Lägg till/Ta bort.... Du möts då av
Ändra i fliken upptill så att det står Alla tillgängliga program så som i bilden ovan.
I sökfältet skriver du nu in VLC
Efter någon sekund så kommer sökresultatet upp och vi kan nu se att VLC finns tillgängligt. Vänsterklicka nu i boxen till vänster om VLC och du ser
Klicka på Aktivera och du bör se
Nu klickar du på Verkställ ändringar nere i högra hörnet av fönstret och du möts av
Klicka slutligen på Verkställ för att påbörja installationen av VLC
När installationen är klar så möts du av
Nu är det klart och för att starta upp VLC så är det bara att göra som på bilden nedan
Nedan är bilder på hur VLC ser ut i Ubuntu.
Det är väldigt enkelt som ni ser att installera ett program i Ubuntu. VLC kommer att uppdateras när det släpps en ny version av VLC automatiskt. Hela operativsystemet och programmen du installerar uppdateras automatiskt vilket är en mycket bra egenskap hos Ubuntu.
Ett annat mycket vanligt och lätt sätt att installera program i Ubuntu är via Pakethateraren Synaptic.
Skillnaden mellan Lägg till/Ta bort och Pakethanteraren Synaptic är att i Lägg till/Ta bort så finns grafiska program med en fin och enkel interface. Den är väldigt enkel men räcker gott för de flesta användare. Pakethateraren Synaptic (hädanefter endast kallad Synaptic) är långt mer avancerad och ger oss långt fler paket att installera. Synaptic innehåller inte bara rena program utan även beroenden och annat. Starta upp Synaptic och du kommer att mötas av bilden ovan.
Vi ska nu installera de vanligaste codecsen och programvara som inte är fri. Det handlar om Java och Flash t.ex.
Det finns en sökruta precis som i Lägg till/Ta bort. Det går alldelles utmärkt att installera VLC via Synaptic istället för att använda Lägg till/Ta bort.
Klicka nu på knappen Sök och skriv in som på bilden nedan
Klicka på sök och efter en liten stund får du upp
Vänsterklicka i rutan brevid ubuntu-restricted-extras och markera som i bilden nedan.
Du får nu upp vilka program och beroenden som kommer att installeras. Klicka nu på Markera
Leta nu upp där det står verkställ upptill i fönstret och klicka där
Påbörja nu installationen genom att trycka på Verkställ som i bilden ovan
Nerladdningen påbörjas.
När filerna är nerladdade börjar Ubuntu installera och konfigurera paketen.
Godkänn Licensen för Java
När installationen är klar så ser det ut så här
Nu har vi installerat de vanligaste icke fria programmen samt codecs.
Du kan även installera program på likande sätt som i Windows genom att ladda ner ett program. På sidan GetDeb finns massor av program att ladda ner till Ubuntu. Istället för att dubbelklicka på en .exe fil som i Windows så dubbelklickar man på en fil med ändelsen .deb istället.
Du kan själv prova på att installera program i Synaptic genom att söka på ett program. Om du t.ex. vill installera Skype så söker du helt enkelt på det i Synaptic och markerar det för installation och Ubuntu sköter resten åt dig.
Det är förståeligt att det kan verka krångligt och väldigt ovant att installera program i Ubuntu om man aldrig gjort det innan. Men efter ett tag så kommer ni lära er älska hur Ubuntu hanterar installationer av program. Vill man ha ett schack spel är det bara att söka efter chess i synaptic och välja bland alternativen.
Om man vill avinstallera ett program så fungerar det på precis samma sätt med skillnaden att man markerar programet för borttagning i stället.
I del 4 av guiden behandlar vi konfigureringen och utseendet av Ubuntu.
4 kommentarer:
Är sugen på att göra ett nytt försök med ubuntu. Det senaste sprack när jag inte fick igång streaming o sånt genom xboxen. Finns det nåt smidigt sätt att få igång såna nätverk m nya ubuntu?
Bra guide det här. Ville bara tipsa om en bra Linux(mestadels)-show som går på nätet: Category5.tv. Ladda ner ett program som heter "Miro" och sök på Category5.tv där. De sänder live varje vecka från Kanada. Men orkar man inte vara uppe mitt i natten så kan man ladda hem avsnitten i efterhand via Miro.
Hur gör man om man behöver uppdatera drivrutiner för att få internet att fungera?
bra guide!
Skicka en kommentar