Här finns tips och guider för Ubuntu.

torsdag 30 oktober 2008

Intrepid Ibex - Från A till Ö - Del 2 - Installation

Detta är del två av min guide för Intrepid Ibex - Från A till Ö. Del 1 finner du här.
Del 2 kommer att behandla installationen av Ubuntu.
Om du läst del 1 så har du förmodligen redan påbörjat nerladdningen av Ubuntu.
Under tiden som filen laddas ner så måste du om du inte redan har ett brännarprogram som klarar att bränna CD-avbilder ladda ner ett program som klarar detta. Jag föreslår DeepBurner. Det finns en gratis version av den som du finner här.
Efter installationen av DeepBurner så starta upp programmet och du möts av följande bild.



Välj där Burn ISO image och tryck därefter nästa. Då möts då av följande bild.



Klicka där det är inringat på bilden ovan och leta upp filen ubuntu-8.10-desktop-i386.iso och dubbel klicka på den. Då kommer du mötas av följande bild (Fast sökvägen kommer att skilja sig åt). Välj nu i menyn Recorder och därefter Burn ISO.



Här är en video som visar samma sak som jag beskrivit ovan.



Efter detta är klart så har vi en färdig Ubuntu skiva att använda för installation.
Stoppa i skivan i datorn och starta om. Du kommer då förhoppningsvis mötas av följande bild



Om du märker att datorn istället börjar ladda in Windows så behöver du ändra i din BIOS för datorn hur den ska starta upp.
För att ordna så att datorn startar genom att först läsa CD/DVD läsaren istället för hårddisken så trycker du på F2 eller den tangent som det står i början av datorns start för att gå in i Setup eller liknande. Väl där leta upp något som påminner om Bootorder och se till att CD/DVD läsaren hamnar före hårddisken. När detta är klart så spara och datorn kommer starta om och du möts av bilden ovan.
Välj det språk som du vill använda. Jag kommer att framöver utgå från svenska som valt språk. Efter du valt Svenska så väljer du alternativet
Prova Ubuntu utan att göra ändringar på din dator, detta alternativ tillåter oss att testa Ubuntu utan att för den delen installera det.
Bekräfta med Enter-tangenten och Ubuntu börjar laddas in.
Det kommer nu att ta ett tag innan systemet är färdigladdat. Eftersom systemet inte använder datorns hårddisk, utan läser allt från cd-skivan så kommer du uppfatta det hela som ganska långsamt. Men efter att du gjort en permanent installation så kommer systemet att vara mycket snabbare.
När systemet har laddats klart så möts du av Ubuntus skrivbord som ser ut som på bilden nedan



Som ni ser på min bild ovan så får jag en påminnelse om att det finns trådlösa nätverk i närheten. Om du vill se bilden i större upplösning så är det bara att klicka på bilden så kommer den upp i full upplösning.
För mig fungerade i stort sett allt med skivan. Jag hörde en ljudslinga när skrivbordet startade, mitt trådlösa nätverkskort fungerade, inga problem har upptäcks och det innebär för min del att det är väldigt lite arbete med att få systemet att fungera. Att använda liveskivan så här ger oss en försmak av vad som fungerar och vad som inte fungerar efter en installation. Det är för min del viktigt just att internet fungerar så därför vill jag se till att detta fungerar som det ska.
Jag vill även prova att ansluta mitt trådlösa bredband för att se att det fungerar



Jag kopplar in min dongle i datorn och efter ett par sekunder så möts jag av



Jag klickar nu på nätverksikonen och väljer konfigurera



Nu är det bara att följa guiden



Jag har Telia som leverantör



Allt ser bra ut, jag låter namnet vara Telia, du kan ändra till valfritt namn här om du vill



Nu är anslutningen skapad



Jag klickar återigen på nätverksikonen och letar upp Telia



Nu håller den på att ansluta



Och nu är det klart



Så där ja, jag har internet, ljud och allt ser ut att fungera perfekt. Så nu vill jag installera Ubuntu och jag kan göra detta på följande sätt.

1. Starta upp Windows och stoppa därefter in skivan och du kommer att mötas av



Välj Kör umenu.exe och du möts av



Välj nu Demo och full installation



Fyll i uppgifter och tryck på installera

2. Dubbelklickar på ikonen Installera



Jag kommer att i guiden följa alternativ 2. Efter att du dubbelklickat på Installeraikonen så möts du av en guide som hjälper dig med installationen.



Välj språk och tryck därefter Framåt.



Välj tidszon, tryck Framåt när du är klar.



Välj vilken tangentbordslayout du använder och tryck därefter Framåt.



Välj hur du vill partionera hårddisken. Från början så föreslår Ubuntu att installera sig bredvid Windows på hårddisken. Om du tycker detta är en bra lösning och du vill göra det så enkelt som möjligt så är det det här alternativet du ska välja.



Du kan inte ångra storleksändringen på hårddisken så tänk dig för hur du vill att proportionerna ska vara.




Jag har inte Windows på min dator så för mig så kommer det att bli en annan situation. Jag kommer här att visa hur man partionerar upp hårddisken manuellt. Det finns stora fördelar med att göra partioneringen manuellt. Den största fördelen är att du kan göra så att du inte förlorar några inställningar och nerladdat material om du väljer att ominstallera systemet.




Bilden ovan visar hur det ser ut på min dator. Jag väljer här alternativet Manuell



Efter att jag markerat Manuell trycker jag Framåt och möts av



Välj Ny partitionstabell



Tryck Fortsätt



Markera det lediga utrymmet och välj Ny partition



Bilden ovan visar oss alternativen vi kan välja. Det första vi ska göra är att skapa en partition för själva operativsystemet. På denna partition ligger alla program och systemfiler. Partitionen behöver inte vara stor. 8000 MB räcker gott.



Jag installerar Ubuntu på en laptop och väljer att använda filsystemet JFS för rootkatalogen. Rootkatalogen har benämningen "/" som ni kan se i bilden ovan. Om du är osäker på vilket filformat du vill använda så använd EXT3. När du är klar klicka på OK



Nu ser vi i bilden ovan hur den första partitionen är definierad.



Markera ledigt utrymme igen och klicka på Ny partition.



Den partition vi nu skapar är vårt "Hem". I denna partition finns alla dina inställningar för samtliga program, här finns dina olika teman, dina bilder, dokument och allt nerladdat material. Denna partitionen ska vara så stor som möjligt. Gör partitionen så stor att det endast finns kvar så mycket utrymme som du har mängd RAM-minne i datorn. Vi kommer att behöva den mängd ledigt utrymme på hårddisken om vi vill kunna använda Viloläge på t.ex. en laptop. Tryck Ok när du är klar



Upprepa proceduren och välj nu den delen som är ungefär lika stor som ditt RAM-minne. Jag har 4GB RAM och som ni ser är det ungefär den mängd jag har kvar på min hårddisk.



Filsystemet bli här Växlingsutrymme (Swap). Tryck Ok när du är klar och du ska ha en liknande bild som denna



Vi är nu klara med själva partioneringen och vi fortsätter nu genom att trycka Framåt



Fyll i dina användaruppgifter och välj ett lösenord. Tänk på att välja ett lösenord som är starkt, använd inte Anakin, hemligt, ditt personnummer eller nåt sånt. Tänk på att det är din dator, tänk på att du kanske har känslig information på dator.

Om du installerat Ubuntu tillsammans med Windows kommer du att erbjudas att importera inställningar från Windows i nästa steg av installationsguiden.
Därefter får du bekräfta uppgifterna och sedan påbörjas installationen.



När installationen är klar möts du av



Del tre av guiden hittar du här och kommer ta över efter det att du startat om datorn och loggat in första gången i Ubuntu.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Detta hör till det bästa som skrivits på internet den senaste tiden!

1000 tack för ett suveränt jobb, och jag tror det är många fler än jag som otåligt inväntar del 3 där man kanske får redan på lite om trådlösa nät i 701......

Anders Dahlgren sa...

När du presenterar de två alternativen så bör du förtydliga att det rör sig om två olika sätt som man kan installera unbunu på. Som det ser ut nu, kan en nybörjare redan gå bet där...
Skriv så här:

"Så där ja, jag har internet, ljud och allt ser ut att fungera perfekt. Så nu vill jag installera Ubuntu på hårdisken och jag kan göra detta på följande två alternativ.
Alternativ 1 -Från windows: Starta upp Windows...
Alternativ 2 -Från linux: Dubbelklickar på ikonen Installera ...

Sen så kan du ju lägga in en förklaring vad det är för skillnad på det två olika sätten.

Larsåke Savander sa...

Jag har läst del ett och två men fattar ändå inte. Jag har Ubuntu installerad på min laptop men vill ha Mint istället, hur gör jag för att installera Linux när det redan finns Linux på hårddisken? Jag har laddat ned flera versioner av Mint men det finns bara Linux4win.exe i nedladdningarna och min Linux läser inte exe filer.
Larsåke i Östersund