Här finns tips och guider för Ubuntu.

tisdag 5 augusti 2008

Motstånd mot GNU/Linux bland entusiaster


När det gäller debatter och diskussioner om Windows vs GNU/Linux så blir det ofta heta ordväxlingar och sällan försöker meningmotståndarna visa varandra respekt. Alla har sina egna värderingar och åsikter om vad som är 'sant'.
Själv har jag befunnit mig i GNU/Linux hörnan men saknat rejäla argument då jag har väldigt lite kunskap och erfarenhet om Windows. Jag börjar också bli för gammal för att bry mig om vilket operativsystem människor använder.
Jag vet av erfarenhet och av att läsa på olika forum att det onekligen är olika problem som Windows och GNU/Linux människor stötter på.
Den senaste tiden har jag blivit tvungen att tänka om och fundera rejält när det kommer till det som jag länge ansett vara styrkan hos GNU/Linux relativt Windows.
I grunden handlar det om “Hade det inte varit för spelen och photoshop cs3 hade folk valt GNU/Linux”. Ovanstående är ett vanligt argument i debatterna om Windows vs GNU/Linux. Jag har länge trott att det ligger en hel del i citatet ovan men jag har aldrig analyserat påståendet djupare. Kanske för att det har varit en bekväm ursäkt för varför så många använder Windows isf GNU/Linux.
Om citatet ovan vore sant skulle det dels betyda att de som inte spelar och inte använder PhotoShop rimligtviss skulle börja använda GNU/Linux. Det skulle även betyda att användare av Netbooks (Härdanefter kallade BBLL – Billig Bärbar Liten Laptop) skulle hålla sig till GNU/Linux då dessa inte är varken spel eller PS maskiner.
Inget av ovanstående verkar idagsläget vara det minsta sant. Jag tänkte här koncentrera mig på användarna av BBLL:s Det intressanta här är nämligen att de aktivt väljer bort GNU/Linux till förmån för Windows medans vanliga användare runt om i Sverige knappast gör ett aktivt val av operativsystem.

Om jag skulle skapa en 'perfekt' GNU/Linux maskin som har så stor fördel som möjligt relativt Windows skulle jag skapa en BBLL.
Dessa datorer har följande egenskaper:

1. Pris 3000-3500 kr
2. Skärm 7-10"
3. Vikt 0.9-1-3 kg
4. Operativsystem GNU/Linux
5. Lång batteritid
6. Atomprocessor/Celeron M
7. 512MB-1GB Ram
8. 4GB-120GB HDD

Här är ett exempel på en BBLL



Dessa maskiner är gjorda för att vara mycket portabla och billiga. De är inga speldatorer, deras processorer och grafikkort är alldeles för svaga. De är däremot mycket lämpliga till att surfa på nätet, skriva e-post, kolla på en film på tåget eller lyssna på musik.
Dessa BBLL bootar snabbt, runt 20 sekunder, de innehåller allt du tänkas behöva, ordbehandlare, spel, chattprogram o.s.v.
Vidare är de helt immuna mot virus, trojaner och spyware. De är verkligen perfekta GNU/Linux maskiner. Allt som är bra med GNU/Linux representeras på bästa sätt i dessa BBLL maskiner.

Döm om min förvåning när förfrågningar om hur man installerar Windows XP på dessa maskiner dyker upp som svampar på Internet. Dessa människor är i första hand entusiaster av datorer, de är medlemmar på t.ex. Sweclockers eller andra tekniska forum. De importerar maskinerna och diskuterar dem lång innan vanliga Svenssons ens vet om att de existerar.
Varför vill dessa entusiaster använda Windows XP på en dator som är som skapt och optimerad för GNU/Linux?
Det är uppenbart inte p.g.a

1.Spel
2.Photoshop
3.Säkerhet
4.Stabiltet
5.Utrymme
6.Snabbhet

Jag kan inte hitta något annat svar på ovanstående än att man antingen är så van vid XP att man helt enkelt inte vill ta sig tid att lära sig nåt nytt eller så gillar man helt enkelt inte GNU/Linux.
Rent logiskt så innebär det här för mig att det inte handlar om spel eller photoshop eller något annat program som bara finns till Windows i debatterna om Windows vs GNU/Linux. Det handlar om vanans makt helt enkelt. Windowsanvändare vill använda Windows oavsett vilken hårdvara de använder punkt slut. Det samma gäller GNU/Linux användarna.
Det är rena känsloargument som för den här debatten. Bristen på logiska argument lyser med sin frånvaro i debatterna. Tänk er själva in i situationen att du ska köpa en BBLL.
Vad är viktigt för dig i köpet av en sån?

Pris, batteritid, funktioner, prestanda och säkerhet är förmodligen med på din lista, de är definitivt med på min lista. Skulle du då avinstallera GNU/Linux till förmån för XP? Förmodligen inte, då du är en läsare av en Ubuntu blogg, men hur resonerar Windowsanvändarna?
Hur kommer Svenssons att resonera när de köper en BBLL?

15 kommentarer:

Anonym sa...

Tyvärr tror jag helt enkelt, som du säger, att folk inte har tid och inte vill vänja sig vid något nytt. Frågan är hur man ska lösa detta till fördel för GNU/Linux. Jag tror att vi helt enkelt får fortsätta att sprida och upplysa om fördelarna över Internet och i det sociala livet med vänner och med tiden kommer antalet 'switchers' öka.

Anonym sa...

Jag misstänker att merparten av de som lägger in XP vill kunna göra något som man inte kan med det Linux-system som följer med. T.ex Xandros systemet som följer med eeePc tillhandahåller inte en mIRC klient vilket entusiasten vill ha, kan man då inte Linux ligger ju XP nära tillhands.

Sen så finns det ju som bekant mjukvara som enbart finns till Windows. Köpte en eeePc med XP begagnat av en kille som hade installerat en antal olika program för att kontrollera sina modell-helikoptrar.

Sen att spel inte skulle vara en faktor tror jag inte på, många gammla bra spel fungerar bra. Vet själv att min bror som jag köpte eeePcn till använder den nästan som en gameboy. XP ligger på en extern 2'5" hårddisk och original Xandros på den interna disken då vilket han använder då han inte vill spela. Ifall du vill se fler exempel på spel på BBLL är det bara att söka runt på Youtube så kan du se Warcraft 3, GTA Vice City med flera köras på eeePcs.

I min erfarenhet så bryr sig inte Svensson om vad det är för OS, oftast har man bara en vag aning om vad det är om ens det. Så länge man kan surfa är man oftast nöjd. Därav tror jag att Linux kommer göra framsteg på BBLL fronten då det är betydligt bättre på att ta vara på de begränsade resurserna sen så är det som bekant fritt till skillnad från Windows. MS fick ju rycka XP ur sin tänkta pension för att kunna ta sig in på BBLL marknaden.

Anonym sa...

Jag håller med det du skriver och tror att den stora massan väljer windows för att de känner sig trygga med det, de känner igen menyer och program. Det är otryggt att börja med något som man inte vet så mycket om och dessutom ser lite annorlunda ut.

Anonym sa...

Jag tror det är så att många vill ha standarder för det gör livet enklare. Detta gäller inte bara för t.ex. kontakter på hemelektronik, skruvar, DVD-format, pappersformat etc. utan även för operativsystem.
Om alla använder samma operativsystem så blir det enklare för människor eftersom alla program och alla datortillbehör folk köper är kompatibla med operativsystemet.
Windows har blivit något av en de facto-standard för operativsystem. Jag tror många tänker att Windows fungerar; varför ska jag då byta till något annat när det bara innebär extra krångel eftersom det mesta är gjort för Windows-världen (t.ex. program, tillbehör, Internet-banker etc.)

Anonym sa...

BBLL, ännu en strålande förkortning! *ler*
skulle vilja se en modeutveckling som medger byxorna med benficka som man ha sin BBLL i. Då vore man verkligen ultramobil!

OT: Vad FOSS-världen måste fokusera på här är att ta knäcken på allt ofritt -framför allt flashplayerfrågan.
När man kan presentera ett helt fritt alternativ "out of the box" då..
..får man lov att drömma?

Anonym sa...

Svensson vill ju ha XP av gammal vana. Dessutom betalar nog många hellre en extra slant och får ett färdigpaketerat OS istället för att hålla på och trixa med buggar och annat för att få Linux att fungera bra. Det behöver inte heller bara handla om gammal vana när det gäller OS:et, även annan programvara är ju lätt att få en vana av, chattklienter, brännarprogram osv. Även om det finns alternativ på Linux så kan ju andra Windowsprogram program ändå vara en vanesak, precis som OS:et i sig självt. Själv hade jag använt Linux, dels därför att jag ställer upp på "Open Source"-konceptet och dels för att jag gärna sparar in 500-1000 kr på OS:et (om XP-licensen säljs till vanligt pris blir det en större procentuell andel av datorpriset på en minidator), dels därför att jag tycker fördelarna med Linux överväger nackdelarna trots allt (virusfri mm).

/Ubot på Ubuntu forum

Anonym sa...

Rädslan för det okända? Teknik intresserade som aldrig provat GNU/Linux tillräckligt länge för att lära sig hantera det nya operativsystemt känner sig kanske dumma. Windows kan de innan och utantill men framför en linux burk är de nybörjare. Men varför då inte ge Linux en chans på åtminstånde den nya BBLL? Allt man kan önska få ut av en sådan dator kan man ju få med linux. Men om man är van med windows så är det klart att man grejar det med det os man är van vid mycket snabbre och lättare.
Alla borde ge linux en rejäl chans, det växer ju så det knakar. Användarvänligheten är ju hästlängder bättre jämfört med för fem år sedan. Man kan ju bara gissa hur det kommer att se ut om fem ytterligare år...

Oskar

Anonym sa...

"Ubuntu närmar sig kontorsanvändarna"

står det på TechWorld. Det kanske kan vara en väg att gå. D v s via företagen som börjar använda olika Linuxdistrubutioner.

Anonym sa...

"Ubuntu närmar sig kontorsanvändarna" skriver TechWorld.

Det kanske är så det skall gå till. Att man vänjer folk med en Linuxdist via arbetet.

Anonym sa...

Jag själv upplever att jag gärna trixar med serverinstallationer, och optimerar inställningar i olika conf-filer på en server, men när det gäller desktop, så är jag glad när jag inte har för många olika valalternativ, installerar jag en desktop vill jag att den ska funka grundläggande saker som grafik, ljud, nätverk tycker jag ska funka från start, saknade drivrutiner till tillbehör som skrivare, och olika usb-dongles kan jag acceptera så länge grunden är stabil och bra. men just nu är min mac osx installation stabilare och enklare än min ubuntu, mitt nvidia 8800 får min burk att ibland gå tillbaka till default inställningar när jag gör systemuppdateringar och det finner jag smått enerverande.. (obs har en powermac g5 och en ny pc kör inte os:en på samma maskin. och har inga fan-boy tendenser apple vs linux ) :

Anonym sa...

Nu just är det så att jag hoppar mellan tre olika operativsystem. Mac för grafik på jobbet, windows hemma för spel, och ubuntu på laptopen för allt annat.

Tyvärr hamnar jag i kategorin där photoshop övervinner GNU/Linux Ubuntu. Visserligen använder jag ubuntu väldigt ofta hemma när jag inte jobbar. Men kräver man Photoshop och liknande avancerade industri standard program i arbetslivet har man inte stora valmöjligheter. Förstår ändå inte varför man skulle välja att köra Photoshop i windows miljö när Mac versionen är smidigare. Speciellt om man kör i dual screen miljöer.

Om nu Adobe skulle skapa photoshop för linux skulle jag direkt köpa det och byta permanent till Ubuntu eller liknande distro. Windows kommer man nog att tvingas att använda i flera år framåt om det nu är spel man vill använda datorn till.

Men som sagt, jag tror det stora problemet är vanan av windows och ovissheten, folk har noll koll på operativsystem. Om de använder windows på jobbet som de flesta gör så är det bara naturligt för de att använda det hemma också. Så jag hoppas på att företagen börjar satsa på linux för då måste Adobe och andra företag anpassa sig efter behovet tillslut.

Det som gör att jag väljer linux bortsett från säkerheten. Är möjligheterna. Vet inget annat operativsystem där du har sådan kontroll över tjänster och utseende som du har i olika linux distros. Sedan att min ubuntu laptop flyger fram i jämförelse med vista som jag blir tvungen att dual boota emellanåt, skadar inte heller.

Anonym sa...

Bra pekfinger. Jag har länge förvånats över just det att man installerar xp (dessutom före tinyxp) på datorer, som fungerar bäst med annat.
Men drivers och bekvämlighet är förmodligen ledorden.
Dessutom verkar Mac-os x ha tagit över rollen i världen, som en exklusiv betal opensource variant.

Anonym sa...

Jag tror det är tid och bekvämlighet som är största orsaken. Och förstås att vanans makt är stor.

Utifrån mitt eget perspektiv, som småbarnsförälder. Så har jag fan inte tid att sitta och googla, läsa i forum och lägga ner åtskilliga timmar på detektivarbete för att få allt att funka. E-legitmation som bara funkar IE, kunna remote-styra windows-burken på jobbet, mm. mm.
Visst, allt går säkert, men...

Kör ubuntu på htpc:n och det funkar bra och så, men det är ju riktigt mycket, terminal-skrivande, kompilerande, letande, testande, osv.

Att tro att folk i allmänhet ska orka med det jobbet, när de istället kan installera xp/vista och på sin höjd dubbelklicka på några drivrutiner... det känns lite väl naivt.

Bara att inse att det är för folk som har detta som särintresse. Än så länge iaf.Och det är nog inget som lär ändras över en natt. Tyvärr.

Anonym sa...

@Anonym
Vi har verkligen annorlunda syn där. Jag menar det har hänt mer än en gång att min dotter har sabbat sin Windowsdator helt. Hon tar emot allt på MSN, hon får virus, hon får trojaner, jag får ominstallera då och då. När hon använder Ubuntu existerar inte dom problemen alls.

Anonym sa...

Skriver enbart min egen åsikt (om det ens är en åsikt).
Min första dator var beg. företagsdator med Win3.1 En kompis som hade börjat plugga datateknik visade mig hur DOS funkade och hjälpte mig när det körde ihop sig. Jobbade och lärde mig genom 95 och 98, 2000 och Millenium, hade även en Mac en kort stund. När Win XP kom, tyckte jag det var tråkigt, man kunde knappt göra något själv, allt var färdigt. Lärde mig att även XP gick att rucka på. För ca. 10 år sen frågade jag min vän om Linux. "Ja, vill du köra Photoshop och Pagemaker (då fanns inte InDesign) så ska du nog inte fundera på det". Han hade rätt, och även utan Adobe var Linux en pina.
För 2-3 år sen började jag kolla på Linux. Mycket strul, knappt med handböcker och framför allt dåligt skrivna för folk som använt Win i hela sitt liv (nåja, halva i alla fall). Info på nätet var till 99% skrivet för de som redan visste/kunde. Provade massor med distar. Alltid samma sak: funkade ljudet så var det strul med bilden, ficka man igång grafiken så gick inte skrivaren, på nätet såg man en del, annat gick inte att titta på osv. osv. För att inte tala om "sudo", "sudo su" osv. Hade jag kunnat kombinera 3-4 olika distar, hade jag kanske fått ihop allt. Har en rejäl hög med cd-skivor med GNU/Linux på. Fr.o.m. Hardy Heron tycker jag att problemen försvann. Inte för att jag blivit så mycket duktigare (det har jag faktiskt inte blivit, än idag när jag gör något efter anvisningar på nätet kan jag knappt komma ihåg hur jag gjorde veckan därpå). Men OS har blivit SÅ MYCKET BÄTTRE! Sista stöttesten var mobila bredbandet. Jag tillbringade nog sammanlagt en vecka effektiv tid bara med att läsa på nätet, ladda hem och testa. Och oftast svära, ibland jubla! Nu klickar jag på ikonen och är uppkopplad, den enda information som datorn kräver av mig är i vilket land jag vill surfa och vad min leverantör heter. Och det tror jag är vägen till framgång för Linux. När du får ett mail från någon av dina vänner och kan öppna bilagan och titta på det han/hon har sänt. Utan att först surfa i 45 minuter, ladda hem i tio och installera i en kvart. Att det funkar bara så där och att det funkar med alla de format som folk vanligtvis använder. Vad hjälper det att jag har stöd för .ogg när jag inte kan titta på min DVD-skiva som jag fick i julas?
Har en gammal burk med Xubuntu 9.4. Fungerar kanon med allt (för mig, men det gäller att det fungerar för alla med det de kan tänkas behöva). Problemet börjar vända. Min Linux kan se vad som finns på mitt USB-minne från Win, men Win vill bara formatera min Linux-sticka. I Xubuntu kan jag läsa ALLA mina dokument, I Win blir det ibland bara en tom sida. Min flickvän kan inte ha Linux. hon har handelsbanken, deras program funkar inte i Linux. Hon fick en gammal laptop, Win gick inte att köra på en, det blev som sirap. Där finns nu Puppy. Jag har inte hört något om den, förutom när jag visade henne hur USB-stickan fungerade och hur hon skulle kopiera dokument till hårddisken. Sedan dess är det tyst. Med tanke på att hon släpar med sig den på föreläsningar så har hon nog inte gett upp. Troligen funkar det som det ska, jag vet inte för jag har, som sagt, inte hört något om den.
Jag tror visst att folk kan vänja sig vid något nytt, särskilt om det är bättre. Och för att säga emot mig själv: för 10 år sen betalade du en tv-licens, stoppade sladden i väggen och kunde spela in ett program på video medan du tittade på ett annat, medan ungarna tittade i sitt rum på Boli Bumpa. Idag måste du ha TRE olika burkar för detta (duo kort eller vad de heter räknar jag inte med, då måste du dessutom betala dubbla abonnemang från en och samma leverantör, hur mycket bättre är det?). Ändå vande vi oss, det är ju fortfarande Tone i rutan som visar svensk väderkarta på norska. Jag tror att Linux-tid kommer, ge det bara tid. Och någon med kapital för att backa upp det hela. När ICA-Stig ställer sig upp i TV-reklamen och säger "det är Linux som gäller, bättre, säkrare och snabbare än Win", då kommer Linux att segla fram. Hoppas det blir Ubuntu, men oavsett vad det blir, så blir det ett system som sköter sig självt, är lättmanövrerat och klarar av allt som Win gjorde och lite till.