Här finns tips och guider för Ubuntu.

söndag 3 augusti 2008

Linux supported ger fördel?

Häromdagen hjälpte jag en kompis med att köpa ett trådlöst nätverkskort till sin stationära dator. Hittade en modell som heter DWL-G510 från företaget D-linkTill min stora förvåning så är kartongen märkt med en Linuxpingvin.Jag tycker att det börjar gå åt rätt håll det här. Fler och fler tillverkare börjar se att det inte skadar att märka ut att deras produkter är Linuxkompatibla.

När företag i Sverige gör allt för att få konsumenternas pengar så förundras jag varför GNU/Linux så ofta utelämnas.
Tänk vilken fördel den första leverantören av mobilt bredband får om dom sätter en Linux Supported stämpel på sina kartonger. Det roliga är att samtliga leverantörer kan göra det idag utan att ändra något.

Nu håller Sverige på att invaderas av ett flertal olika Linux-baserade smådatorer (bärbara) med en prislapp på under 3 tusen kronor. Redan nu kan man läsa om hur ägare av dessa frågar runt om hur stödet är för Linux, funkar deras mobila bredband, funkar deras kamera o.s.v.

Dessa nya små billiga bärbara datorerna kommer förmodligen att sälja väldigt bra här i Sverige. Frågan är hur länge det dröjer innan tillverkarna av olika tillbehör börjar inse att det faktiskt kan löna sig att märka deras produkter med en pingvin.
Kanske dessa tillverkare av tillbehör skulle ta och titta på marknaden för tillbehör för t.ex. Ipod. Om nåt år kan det mycket väl finnas en väldigt stor mängd små billiga bärbara linuxdatorer i vårt avlånga land.

7 kommentarer:

daniel sa...

roligt att pingvinen dessutom hamnar överst! före vista och xp, typ!

kaninen sa...

Inte att jag tänkte köpa ett trådlöst nätverkskort till min stationära, men har de satt pingvinen på kartongen så åker jag o köper den imorgon :D

Jani sa...

Det här var ju väldigt intressant.

Man får hoppas att detta börjar sprida sig hos tillverkarna.

D-Link har tydligen insett att Linuxmarknaden är någonting som andra företag har förbisett och det ger D-Link en ganska så stor fördel.

Nu gäller det för mig och se om jag kan hitta en PCMCIA versionen av det där kortet, använder Netgear just nu.

micke sa...

Jag antar att företag är rädda för Linuxstämplar på grund av att deras supportpersonal inte är utbildad i Linux, och det finns därför ingen officiell support för Linux. Men det de inte fattar är att vi Linuxanvändare skiter i supporten, vi vill bara veta att varan fungerar. Supporten får vi hellre via nätet.

Bossieman sa...

@micke

Word på det!

Anonym sa...

Det var ju roligt. Jag tror att ett problem kan vara att det finns så många distributioner av GNU/Linux och dessutom många versioner av varje distribution. Windows finns det inte så många varianter av som behöver supportas för tillfället (XP och Vista). Det kan därför bli svårt för en tillverkare att garantera att en produkt fungerar med alla varianter.

Rasmus sa...

anonym: jojo, men det är samma kärna i grunden och det ska (är inte alltid sant) funka på alla distar om en funkar.