Här finns tips och guider för Ubuntu.

måndag 21 januari 2008

Snabbtips: Kopiera i Ubuntu

Hur många gånger har man inte markerat en text för att därefter trycka Ctrl + c följt av Ctrl + v ?
Detta tips kommer säkerligen förvåna många före detta Windows användare.
I Ubuntu så utgår systemet från att om du markerar en text så vill du kopiera den. Ubuntu kopierar texten automagiskt åt dig.
För att klistra in texten så trycker du bara på musens mittknapp/hjul eller om du saknar mittknapp/hjul så trycker du på bägge musknapparna samtidigt för att klistra in.
Ett väldigt användbart tips som jag använder dagligen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns ett plugin till firefox som gör exakt samma sak:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/383

Fast kan ibland vara lite irriterande då man vill att det man hade förut ska ligga kvar i copy. Föresten, går det ha flera saker i kopieringsfunktionen? alltså 2 olika texter som du vill kopiera in på olika ställen.

PS

Anonym sa...

Bra tips!!
Det blir ganska många insparade knapptryckningar under en arbetsdag!

Anonym sa...

Ja, det är smidigt när man har vant sig vid det, jag upptäckte det själv av en slump för några år sedan tror jag.

Nackdelen är just om man som jag gärna markerar saker i tid och otid, t ex medans man läser, eller att något som man kopierat eller till och med klippt ut, som är viktigt, försvinner genom att man av misstag markerar en annan text.

En annan problematisk situation är om jag vill skriva in en ny adress eller söka på något nytt i firefox (swiftweasel). Då är det enklaste egentligen att sätta markören sist, hålla inna shift och trycka home, och sedan skriva, men skall man klistra in något nytt då fungerar detta inte längre.

Kan någon något mer om kopieringar i linux och om man kan komma runt de problemen (jag antar inte?) så får dom gärna kommentera här. :)

Anonym sa...

Jag hade uppfattningen att det man kopierade med ctrl-c låg i en separat buffer från det man markerat.

Så att man fortfarande har kvar samma gamla urklipp för ctrl-v-funktionen även om man markerar något. Men det stämmer inte alltså?

(Jag menar på Linux alltså. Hur det är med Firefox på Windows har jag ingen aning om.)

Bossieman sa...

@Micke
Det är bara att testa. Kopieringen med markering följt av mittenknappen är det jag pratar om här. Ctrl+c och Ctrl+v lär fungera precis som i Windows tror jag. Men det har väl inget med själva markering plus mittknappen att göra, bara ett annat sätt att kopiera....

Anonym sa...

Ännu ett tips i detta sammanhang; använd en clipboard manager som sparar allt du klippt ut med ctrl-c eller markerat med musen. Till Gnome finns "glipper" som verkar vara liten och smidig.

På min windowsinstallation kör jag en clipboard manager som heter "Ditto".

Sparar mig massor av tid varje dag!

Tack för en jättebra blog!

Tompa