Här finns tips och guider för Ubuntu.

tisdag 30 januari 2007

Vad är ubuntu för nåt?

Namnet Ubuntu är valt med eftertanke och återspeglar hela filosofin som både utvecklare och användare ställer sig bakom. Ubuntu kan på Zulu och flera andra Afrikanska språk ungefär översättas med ”medmänsklighet” eller ”jag är den jag är på grund av vad vi alla är”.

Ubuntu och människorna inblandade samlas runt en grundläggande filosofi som ska garantera användaren vissa friheter: att mjukvara ska finnas tillgänglig utan kostnad, kunna användas av alla oavsett språk eller eventuella handikapp, samt att människor ska ha friheten att modifiera och anpassa sin mjukvara på vilket sätt de själva vill.

Dessa friheter gör att Ubuntu skiljer sig markant från traditionell, proprietär programvara: verktyg och program i Ubuntu finns tillgängliga helt gratis och användaren har fullständig rätt att ändra på dem tills de uppfyller dennes behov.

De som jobbar med Ubuntu ger följande offentliga löften till sina användare:

  • Ubuntu kommer alltid att finnas tillgängligt utan kostnad och det finns ingen speciell ”företagsversion” som kostar pengar.
  • Ubuntu levereras med komplett kommersiell support från hundratals företag över hela världen. Ubuntu släpps regelbundet och förutsägbart i nya versioner; varje halvår kommer en ny version som får gratis säkerhetsuppdateringar och buggfixar under minst 18 månader.
  • Ubuntu innehåller de bästa översättningar och handikappstöd som rörelsen kring fri programvara kan erbjuda, för att Ubuntu ska vara användbart för så många människor som möjligt.
  • Ubuntu ställer sig helt och hållet bakom principerna bakom fri programvara.

Källa: www.ubuntu.comUbuntus versionsnumrering utgår från det år och den månad då versionen släpptes: version 4.10 släpptes alltså i oktober 2004, 5.04 i april 2005 och 6.06 i juni 2006. Ubuntu ska släppas regelbundet i en ny stabil version varje halvår och den senast släppta versionen är för närvarande 6.10 som kom i oktober 2006.

Version 6.06 är en speciell version då den har extra lång officiell support-tid, 3 år för skrivbordsmiljöer och 5 år för servrar.

Alla Ubuntus versioner har ett allitterativt namn med ett adjektiv och ett djur under utvecklingsperioden. 4.10 var således Warty Warthog, 5.04 Hoary Hedgehog, 5.10 bar namnet Breezy Badger och 6.06 Dapper Drake. Dessa namn används ofta till att referera till den sagda versionen även efter den färdiga versionen är släppt, och vanligtvis förkortat enbart till adjektivet, alltså Breezy eller Dapper.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: