Här finns tips och guider för Ubuntu.

söndag 2 november 2008

Intrepid Ibex - Från A till Ö - Del 4 - konfigurering och utseende del 2/2

Detta är fortsättningen på Intrepid Ibex - Från A till Ö - Del 4 - konfigurering och utseende del 1/2.

Vi ska nu gå igenom hur man ändrar utseendet på ikoner och fönsterramar samt hur man byter teman.
Öppna upp System --> Inställningar --> Utseende.Du kan genom att vänsterklicka på ett av de olika teman för att se hur det blir. Jag har här valt DarkRoomEfter att du valt ett tema så klicka på AnpassaHär kan du själv ställa in specifikt vilken fönsterram och ikoner du vill använda. Alla teman som finns här är standardteman som medföljer. Många föredrar att installera ett eget tema, egna ikoner o.s.v. En mycket populär sida för att ladda ner detta är Gnome-look.org

För att installera ett ikontema från Gnome-look så gör man så här. Leta upp ikoner som du gillar, titta här för topplistan. Jag väljer ikonerna Oxygen-Refit 2 - Black Version 2.0 som ser ut så härKlicka på download på sidan för dina ikoner och ladda ner det till skrivbordet.Klicka därefter på installera utifrån bilden nedanLeta upp temat och öppna det. Du kommer nu se hur temat installeras och när installationen är klar så ser duKlicka slutligen på Använd nytt tema
Resultatet för mig blev dettaProva dig fram och ladda ner olika teman från Gnome-look för att få det utseende du vill ha.
När vi nu ändå är på Gnome-look så ska vi passa på och ladda ner ett inloggningstema som ersätter det lite tråkiga inloggningsfönstret.
Ladda ner ett av GDM-temana från här eller om du är mer intresserad av just Teman baserade på Ubuntu kan du ladda ner ett från Ubuntu-art.org. Jag väljer denna.När du fått ner det GDM-tema du vill ha så öppna upp inloggningsfönsterhanteraren via System --> Adminstration --> Inloggningsfönster och välj fliken LokalKlicka nu på Lägg till... och leta upp GDM-temat och klicka på Installera.Markera slutligen det tema du vill ha genom att klicka i rutan bredvid temat.
Du kan även i Inloggningshateraren ställa in saker som Fjärrinloggning och Automatisk inloggning. Logga ut för att se det nya temat.

När det är klart ska vi konfigurera Firefox för att se streamad video. Det finns många sätt att fixa dett. Man kan om man föredrar Mplayer installera ett paket som heter mozilla-mplayereller om man föredrar VLC installera mozilla-plugin-vlcJag föredrar dock att använda ett tillägg till Firefox som heter MediaPlayerConnectivity.
Det jag tycker är bra med MediaPlayerConnectivity är att jag kan spela filmerna i en separat spelare trots att filmen är inbäddad i webbsidan. Det ser ut så här när jag spelar ett klipp från Tv4Installera MediaPlayerConnectivity och starta om webbläsaren och du möts av en guide

När man sedan besöker t.ex. TV4 så ser det ut så här förstKlicka för att spela upp filmen och VLC startasSom ni kan se i bilden ovan så är VLC inte inbäddad i läsaren. Detta är praktiskt om man vill kunna besöka andra sidor under tiden man tittar.

I del 5 av min guide kommer vi att gå ta en närmare titt på rekommenderade program att installera. Du finner del 5 här.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Fan vad bra blogg du har, ska hänvisa alla som är nyfikna på Ubuntu hit. Oslagbart!

vad har du för tips och ideer till någon som vill bli en ubuntu/GNU/Linux-mästare?

Gnom

Shwan sa...

Fin guide, Jag skulle jätte gärna vilja veta vad det är för programm som sköter systemstatuset på skrivbordet , alltså vad man kan se på denna bild http://3.bp.blogspot.com/_JGCUC3b0VFQ/SQ3AWZCKHgI/AAAAAAAAB6Y/OUBN3MfrDc0/s1600-h/Sk%C3%A4rmbild.png

och vilket program sköter klockan och kalendern?
mvh
Shwan

Bossieman sa...

@Shwan
Läs den första delen, där beskrivs det. Detta inlägget är ju för del 2.

Anonym sa...

Hur fick du nerladdat de därrr ikonerna, jag har försökt i flera timmar utan resultat.

Anonym sa...

Din blogg är informativ och bra men tyvärr tycker jag att ubuntus två senaste uppdateringar gjort ubuntu sämre.
Det superba Stödet för grafikkort är som bortblåst och jag får köra fria drivrutiner utan 3d support.
Gnome är buggit pga av ljudinställningar och wlanet svajar. Men men man får leta vidare efter en dist som passar.

Bossieman sa...

@Anonym
Jag gjorde precis som i guiden. Vad händer för dig?