Här finns tips och guider för Ubuntu.

måndag 6 april 2009

Firefox cache i RAM-minnet istället för hårddisken



OBS: Denna guide är testat i Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope och Firefox version 3.0.8. Om guiden inte fungerar i nyare versioner av Ubuntu/Firefox vänligen skicka epost till mig så att jag kan uppdaterar guiden.

EDIT: Guide som beskriver hur man placerar hela sin Firefoxprofil i RAM-minnet finns här. Utgå från den guiden istället.

Varje gång du besöker en webbsida sparar Firefox ner text och bilder från sidan och sparar det på datorns hårddisk. Detta görs för att spara tid när du besöker sidan igen. Istället för att ladda ner informationen en gång till när du besöker sidan igen så hämtar Firefox den sparade informationen från hårddisken. Detta går som helhet snabbare än att ladda om all information på sidan.
Funktionen fungerar riktigt bra, man kan manuellt ställa in hur mycket information som Firefox maximalt får spara, standardvärdet är 50MB.
Om man har en bärbar dator med en lite långsammare hårddisk och man arbetar med flera cachekrävande program samtidigt så kan man märka att datorn inte hinner med riktigt att läsa och skriva till hårddisken. Man får vänta en liten stund så att hårddisken hinner ikapp.
Det finns möjlighet att ställa in så att Firefox inte använder din hårddisk överhuvudtaget för cachen utan istället sparar informationen i datorn RAM-minne. Det finns tre stora fördelar med att använda RAM-minnet istället för hårddisken.

1. RAM-minnet är mycket snabbare än datorns hårddisk vilket resulterar i att sidorna du besöker renderas snabbare.

2. Din hårddisk belastas inte vilket resulterar i fördelarna av en tystare dator samt att datorns batteritid förbättras något eftersom hårddisken inte används lika ofta. Detta är speciellt värdefullt för er som har SSD-diskar i era datorer.

3. När datorn stängs av töms cacheminnet på hårddisken men det är väldigt enkelt att ta fram denna information igen med hjälp av ett återställningsprogram. Har du däremot cachen i RAM-minnet så försvinner informationen för gott så fort datorn stängs av.

Jag har 4 GB RAM-minne i min dator och har således väldigt mycket ledigt minne som inte används till något.
För att använda datorns RAM-minne istället för datorns hårddisk för Firefox cache börjar vi med att öka cachens storlek. I adressfältet i Firefox skriver du in about:config och trycker enter. Du kommer nu till ett informationsmeddelande, läs igenom det noga och gå sedan vidare. Du hamnar nu i konfigurationsinställningarna för Firefox. I filterfältet skriver du in browser.cache.disk.capacity
Du kommer nu få en träff på sökningen, vilket är just browser.cache.disk.capacity. Värdet till höger om browser.cache.disk.capacity är storleken på cacheminnet för tillfället. Dubbelklicka på samma rad som browser.cache.disk.capacity står och en ruta kommer upp som låter oss ändra värdet. Jag valde här värdet 638000, dvs 638MB. Detta är jättemycket men eftersom jag har så mycket oanvänt RAM-minne så gör det inget att cachen är såpass stor. Välj ett värde som passar ditt system och testa dig fram tills du är nöjd. Med så här mycket cache, ställer vi in så att Firefox ska komma ihåg fler sidor när vi klickar Framåt/Bakåt. Skriv in i filterfältet browser.sessionhistory.max_total_viewers. Dubbelklicka på resultatet och öka värdet rejält. Jag valde här värdet 32.
När detta är klart så ska vi ställa in vart Firefox ska skriva all cache. Skriv in browser.cache.disk.enable och kontrollera att värdet står på True. Om värdet är False dubbelklicka på raden och värdet ändras till True.
Skriv därefter in browser.cache.disk.parent_directory. Får du inte upp något resultat efter sökningen så högerklicka och välj Ny --> Sträng. I rutan som dyker upp skriver du in browser.cache.disk.parent_directory. Dubbelklicka därefter på den skapade strängen. I rutan som dyker upp så skriver du in sökvägen till den mapp på datorn där Firefox ska spara cachen. Jag valde här att skriva in /media/ramdisk
När detta är klart, starta upp ett terminalfönster (Program --> Tillbehör --> Terminal) och skriv in följande för att skapa mappen ramdisk i /media

sudo mkdir /media/ramdisk

Skriv därefter in

sudo gedit /etc/fstab

Ett textdokument öppnas. Lägg till följande rad längst ner i dokumentet.

tmpfs /media/ramdisk tmpfs size=640M,nr_inodes=10k,mode=777 0 0


Notera värdet 640M i raden ovan. Sätt värdet något större än cachestorleken du gav Firefox (638M). Spara dokumentet och stäng ner gedit.

Slutligen aktiverar vi det hela genom att starta om datorn. Efter omstarten, starta Firefox och gå därefter till /media/ramdisk och kontrollera att det skapats en mapp Cache där. Går du in i mappen Cache så ser du precis vad som finns i cachen. Du kan även skriva in i Firefox adressfält about:cache för att få information om cacheminnet.

7 kommentarer:

pompe sa...

Tackar, funkar för mig och jag kör 8.10, med Firefox 3.08. Hoppas min ssd disken på min aspire A110 håller ett tag till nu då...

Joakim Kennedy sa...

Om du vill snabba upp firefox änu mer den här guiden är bra. Lägger allt i ram-minnet plus att den sparar allt ner på disk så inget förloras vid reboot. Snabbar upp firefox riktigt snabbt.
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-717117.html

Unknown sa...

Istället för att mixtra med disk lagringen så är det bara att öka hur mycket firefox ska spara i ram minnet istället. Se inställningen browser.cache.memory.capacity som du kan sätta till "512000" för t.ex. 500MB cache.

Denna cache har mer direkt inverkan än diskens lagringsyta som alltid kommer efter denna inställning.

tomas sa...

jag har testat detta ett tag nu och är inte helt hundra över resultatet (bland annat pga en bugg som gör att firefox vill "återuppta sessionen" varje gång man vill starta programmet).. hur återställer jag inställningarna på enklast möjliga vis?

Anonym sa...

Jag följde din andra guide för att lägga hela sin profil i ramminnet och vill nu ta bort mappen ramdisk i /media, hur gör jag det?

Anonym sa...

Det fungerade riktigt, fint, jag valde också samma värden som du angav i guiden då jag har 4gb ram minne. Jag märkte omedelbart hur snabbt sidorna målades upp i webbläsaren.

I skrivande stund använde jag:

FF 3.10

Ubuntu 9.04 (64-bit)

Tack för tipset, nu blev det mycket trevligare att surfa!

Unknown sa...

Är det möjligt att göra detta med Swiftfox ochså?? Skulle det ge något? Tack för mycket bra pedagogik...