Här finns tips och guider för Ubuntu.

fredag 25 april 2008

Intrepid Ibex - Från A till Ö - Del 1 - Inledning

Denna guide och genomgång av Ubuntu Intrepid Ibex och är tänk att vara en startpunkt för den som aldrig använt Ubuntu.
När ni har följt den här guiden (till punkt och pricka) kommer ni ha ett system som ser ut så här:









Även om ni inte alls tycker ovanstående ser bra ut så kommer ni på vägen ha lärt er hur man konfigurerar utseendet och kan sedan själva ändra efter behag.
Jag kommer att skriva denna guide väldigt utförligt och förklara så precist jag kan de olika stegen.
Jag gissar att hela den här guiden tar en eftermiddag i anspråk att genomföra. Ladda upp med snacks och bered dig på några timmars intressant läsning och massor av ny information och kunskap. Det du kommer att behöva för att följa denna guide är följande:

1. En CD-brännare och skivor
2. En bredbandsuppkoppling
3. Mjukvara för att bränna ISO-filer

Om ovanstående är uppfyllt så börjar vi med att ladda ner Ubuntu. Filen är ca 700 Mb stor och du laddar ner filen genom att klicka här. Spara ner filen till något ställe du kommer ihåg och läs vidare under tiden filen laddas ner.

Jag tänkte här ge lite information och synpunkter från användare av Ubuntu och försöka ge en bild av operativsystemet.
De flesta anändare av Ubuntu har kommit i kontakt med Ubuntu via internet, de har läst på forum eller läst någon artikel på sidor som t.ex. IDG. Många användare har även sökt sig medvetet ifrån Windows då det finns en del användare som har haft dåliga erfarenheter av Windows. Sen finns det en stor del som har fått Ubuntu rekomenderat av vänner och bekanta.
Många som börjar med Ubuntu fortsätter med systemet. Oftast tillsammans med Windows XP. Man kan ha både Ubuntu och Windows installerat på samma dator. Om man väljer denna lösningen så erbjuds man att välja antingen Ubuntu eller Windows när man startar upp datorn. Detta är en väldigt smidig lösning för nybörjare.
Den största fördelen med Ubuntu anser många vara avsaknaden av Virus/Trojaner och Spyware. I ett samhälle som är så beroende av internet som vi är idag så är säkerheten mycket viktig. På våra datorer idag har vi oftast mycket personlig inormation. Vi har familjefotografin, vi har arbetsdokument och en väldans massa media i datorerna.
Att ens dator är så säker som möjligt borde vara en självklarhet för alla. Tyvärr så är situationen inte sådan i praktiken idag. Många sitter med utdaterade program som är utdaterade helt enkelt för att något säkerhetshål har hittats i en applikation och användaren har inte uppdaterat programmet i fråga. Hur många användare uppdaterar sina program var och varannan dag? Jag känner ingen användare av Windows som ständigt uppdaterar sina program i datorn.
Vi låser dörren om oss när vi går ner i tvättstugan men datorn kan stå öppen för intrång utan att vi reflekterar på det.

Ubuntu är inte svårt att lära sig men tyvärr så har GNU/Linux ett fruktansvärt dåligt rykte om sig. En arbetskamrat till mig trodde att GNU/Linux var terminalbaserat, att det inte fanns något grafiskt gränssnitt, att det var ett operativsystem för nördar och datorexperter.
Det finns fortfarande mycket förutfattade meningar om GNU/Linux. Det bästa sättet att skapa sig en bild av hur svårt eller lätt Ubuntu är, anser jag vara att helt enkelt testa och bedömma själv.

Många användare av Windows glömmer av att de har haft kanske uppemot 10 års erfarenhet av Windows när de stöter på problem första timmen i Ubuntu. Om du har använnt Windows i 10 år så är det inte så konstigt att du tycker att det är enklare att ordna problem i Windows än i Ubuntu. Inte många Windowsanvändare klagar på logiken att man i Windows klickar på "Start" för att stänga av Windows. För mig är det helt ologiskt och förrvirande men då folk har tvingats att lära sig det så, ses det som en självklart idag.

Ubuntu är inte Windows, det funkar annorlunda, du kan inte tänka att det ska fungera som i Windows för Ubuntu är helt enkelt ett helt annat operativsystem.

Om du skulle använda Ubuntu i 10 år hur svårt skulle det vara för dig att lösa ett problem i Ubuntu? Skulle det vara enklare eller svårare än i Windows?
Jag har använt GNU/Linux mycket längre än jag har använt Windows. För mig är de problem jag stöter på i Ubuntu helt triviala och jag löser problemet hur enkelt som helst. Oftast är det jag själv som ställt till det snarare än att det har med Ubuntu att göra. Om jag däremot hamnar framför en Windowsdator eller en Apple dator med problem så känner jag mig många gånger som en total nybörjare.

Andra fördelar användare av Ubuntu ser relativt Windows är bland annat följande:

Automatiska uppdateringar av operativsystemet plus alla installerade program. Detta är en fantastisk egenskap hos Ubuntu. Det innebär helt enkelt att dina program alltid är uppdaterade. Har du väl installerat t.ex. mediaspelaren VLC så kommer den att uppdateras automatiskt när utvecklarna uppdaterar VLC.

Statistiska källor: Ubuntu Sverige samt Flashback

Möjligheten att konfigurera Ubuntu helt efter ens eget tycke. Du kan få systemet att se ut i princip hur du vill. Om man tittar på olika skrivbord som Ubuntuanvändare har så ser man vilken stor skillnad de är mellan användarna













Nackdelarna med Ubuntu är framförallt kompabiliteten med Windows-spel. För den som spelar Windows-spel på sin dator är Windows ett klart bättre alternativ (det säger sig självt). Det finns dock massor av Windows-spel som fungerar mycket bra i Ubuntu. World of Warcraft är ett exempel.

Jag spelar aldrig spel på min dator så för mig är Ubuntu perfekt.
Om du använder din dator i första hand till följande så är Ubuntu ett mycket bra alternativ till Windows eller OSX

1. Internet
2. E-post
3. Skriva och läsa olika dokument (word, excel m.m.)
4. Chatta med kompisar via MSN/ICQ/Jabber m.m.
5. Se på filmer (DVD/avi,mpeg m.m.)
6. Lyssna på mp3/Flac/m.m.
7. Google Earth
8. Bränna musik/film/data

Det finns en gigantiskt stor community kring Ubuntu. I Sverige finns t.ex sidorna www.ubuntu-se.org (officiella) och www.ubuntu.se
Dessa sidor erbjuder support och hjälp för den som är ny. Ubuntu-se har även faddrar, personer som helt gratis hjälper dig att komma igång och hjälpa dig med de frågor och problem du stötter på.

Låt oss nu påbörja installationen av Ubuntu, du finner del 2 av denna guide här.

måndag 14 april 2008

Nya produkter från Zepto

LaptopWorld.dk har en artikel som ger oss en försmak av vad Zepto kommer att lansera snart. Zeptos datorer fungerar bra med Ubuntu och de kan fås utan förinstallerat operatisystem från Mirosoft. Jag tänker inte avslöja allt, men här är lite godis, den nya modellen Notus.



* 800MHz ULV A110 Processor (Diamondville), Intel processor med 400MHz FSB, 512KB L2 cache, TDP 3W
* 1GB onboard ram
* 4200RPM 1,8” harddisk upp til 100GB konfiguration
* 12,1” eller 12” WXGA skärm med 1280x800 upplösning
* 4i1 kortläsare
* 3 USB
* Giga ethernet och wireless, Bluetooth, samt möjlighet för mobililt bredband via 3G.
* VGA ut
* Batteri: Upp til 9h
* Vikt: 1.3 Kg
* Dimensioner: 296 x 209 x 13.5 ~ 29.7mm

Hela artikeln finns här på danska.

måndag 7 april 2008

Processorfrekvensskalning

Med hjälp av processorfrekvensskalning så kan man själv välja i vilken av de stöda frekvenserna för processorn som ska användas. Detta kan vara användbart om man vill t.ex. ha en så lång batteritid som möjligt för en bärbar dator. När du är klar med denna guiden kommer det att se ut något liknande det här.



Varning: Vi kommer att ändra så att en vanlig användare får rättigheter till att ändra processorfrekvensen manuellt.

Börja med att kontrollera vilka frekvenser din processor stödjer genom att skriva in följande kommando i ett terminalfönster

cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies

För mig ger ovanstående

2501000 2500000 2000000 1600000 1200000 800000

Vilket motsvarar 2.5 GHz, 2.0 GHz, 1.6 GHz, 1.2 GHz samt 800 MHz

Efter detta så kontrollerar vi vilka olika körlägen processorn klarar. Det gör vi med kommandot

cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors

Detta resulterar för mig i

conservative userspace ondemand powersave performance

Det jag vill göra nu är att när jag startar datorn och kör på batteri ska datorn köras i läget conservative vilket gör att processorn går så lågt som möjligt men kommer att öka om det verkligen behövs. Om jag väljer powersave så körs processorn på lägsta oavsett belastning. När jag kör på nätspänning vill jag att datorn ska köras på läget ondemand.

Högerklicka på en menyrad och välj Lägg till i panelen...



I fönstret som dyker upp, leta upp Övervakare av processorfrekvensskalning



och klicka på Lägg till. Upprepa proceduren en gång till om du har en dubbelkärnig processor o.s.v.
Då jag har två kärnor så har jag en för varje kärna.
Högerklicka på en av ikonerna som lagts till och välj inställningar och fyll i så det passar dig. Glöm inte att ställa in vilken kärna som applet styr. Så här har jag ställt in den första.



I den andra har jag bara ändrat till CPU 1

När detta är klart så kör vi kommandot

sudo dpkg-reconfigure gnome-applets

Vilket resulterar i




Det är nu vi ger vanliga användare rättigheter att ändra skalningen av frekvenserna. Svara Yes och detta steget är klart.

Kör nu kommandot gconf-editor och ett fönster dyker upp. Välj: apps - gnome-power-manager - cpufreq.



Som ni ser ovan har jag ändrat till ondemand för kabeldrift och conservative för batterispänning.

De värden ni kan skriva in där är alltså något av de som ni får ut från kommandot

cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors

När ni är klara så starta om datorn. Efter omstarten ska ni kunna vänsterklicka på processorokonen/erna och kunna välja manuellt.
Beroende på vilken processor ni har så fungerar det lite olika. Har du t.ex. en lite äldre processor så fungerar säkert inte att köra de olika kärnorna på olika frekvenser.
För mig efter omstarten fick jag meddelande om att min hårdvara inte stödde frekvensskalning. Jag fixade detta genom att köra kommandot

sudo apt-get install powernowd och därefter starta om.

Det finns idagsläget (7:e April 2008) en hel del problem i Hardy Heron angående frekvensskalning och temperaturer. Förhoppningsvis kommer detta att lösa sig men om du kör Hardy Heron Beta så räkna inte med att det här funkar 100%. För mig så ändras inte körläget när jag drar ut kabeln. Datorn står kvar i läget ondemand men om jag startar datorn utan strömkabeln ikopplad så hamnar den i conservative.

tisdag 1 april 2008

GGS-Data - MobiNote M720R, T9300 blue

GGS-Data säljer datorer med Ubuntu förinstallerat. De har ett i mitt tycke bra urval av bärbara datorer. De har även ett gediget sortiment av diverse tillbehör och datorkomponenter för stationära datorer m.m.
Jag kommer här att ge mina intryck på en av deras bärbara datorer - MobiNote M720R, T9300 blue och även jämföra den med min nuvarande Zepto Znote-6224W.






Datorn är en smidig 12.1" laptop med följande specifikationer.

Skärm: 12.1" typ: WXGA (1280x800) Kristallklar Flat Panel TFT-färgskärm
Processor: Intel T9300 - 2.50 GHz Core 2 Duo 45nm 6 MB Level 2 Cache
Minne: 2 x Kingston SODIMM DDR2 667MHz 1GB
Grafikkort: Intel GMA X3100
Hårddisk: 200 GB 7200 rpm
Webbkamera: Inbyggd 1.3 M-pixel, ALi Corporation
Nätverk: LAN - 10/100/1000 Mbit
Trådlöst nätverk: 300 Mbit Intel 4965AGN (802.11a/b/g/Draft N)
DVD/CD: Sony NEC Optiarc DVD±RW AD-5540A, Dubbla Lager
Modem: Azalia 56K Plug & Play Fax/Modem V.90/92
Blåtand: Bluetooth™ integrerad v2.0 + EDR
Ljudkort: Intel High definition audio
Fingeravtrycksläsare
Övrigt
USB: 3 st
1x port
1x VGA ut
1x Hörlursutgång
1x Extern mikrofon ingång
Inbyggd 7-in-1 minneskortläsare
Inbyggd Mikrofon

Fysiska mått: 299(B) x 219(D) x 26.5~35.7(H) mm
Vikt: 1.88 kg (med 4-cellsbatteri)
Garanti: 2år
Jag ville ha 2x1024 MB minne istället för 1x2048 MB samt ha en 7200 rpm hårddisk. Det var inga problem att få detta ordnat och priserna justerades därefter. Jag fick datorn levererad med senaste betan av Hardy Heron installerad och uppdaterad. Mycket uppskattat.
Redan dagen efter beställningen kunde jag hämta ut datorn. Datorn levererades i en kartong med handtag.



En väska i svart skinimitation ingår i priset.



I väskan finns



Laddare, batteri och modemkabel



Det ingår även: Hörlurar, Ubuntu 7.10 skiva, putsduk samt manualer.

Datorn ligger väl skyddad när jag tar upp den.



Skyddsplast finns runt skärmen och tangentbordet



När jag tagit bort allt skyddsplast så finner vi direkt nedanför touchpaden SPDIF, hörlur och mikrofoningångar.



Till vänster om dessa finner vi kortläsaren samt dioder för WLAN m.m



Fortsätter vi till vänster runt hörnet återfinns 2 USB portar samt PCI Express kortplatsen



Därefter blåsuttag samt Mini Firewire



Sedan har vi VGA, LAN samt strömkontakten.



Baksidan saknar kontakter. På högra sidan finner vi CD/DVD brännaren



Till höger om brännaren har vi en USB kontakt samt modem och stöldögla.



Här är lite övriga bilder på datorn

Touchpad samt fingeravtrycksläsare



Powerknapp plus snabbtangenter



Ubuntu



Mer Ubuntu



GGS MobiNote M720R vs Zepto Znote 6224W







Datorn är extremt snabb måste jag säga. Super Pi ger följande

leif@ubuntu:~/super_pi$ ./super_pi 20
Version 2.0 of the super_pi for Linux OS
Fortran source program was translated into C program with version 19981204 of
f2c, then generated C source program was optimized manually.
pgcc 3.2-3 with compile option of "-fast -tp px -Mbuiltin -Minline=size:1000 -Mnoframe -Mnobounds -Mcache_align -Mdalign -Mnoreentrant" was used for the
compilation.
------ Started super_pi run : tis apr 1 21:25:23 CEST 2008
Start of PI calculation up to 1048576 decimal digits
End of initialization. Time= 0.252 Sec.
I= 1 L= 0 Time= 0.644 Sec.
I= 2 L= 0 Time= 0.736 Sec.
I= 3 L= 1 Time= 0.728 Sec.
I= 4 L= 2 Time= 0.732 Sec.
I= 5 L= 5 Time= 0.736 Sec.
I= 6 L= 10 Time= 0.728 Sec.
I= 7 L= 21 Time= 0.732 Sec.
I= 8 L= 43 Time= 0.732 Sec.
I= 9 L= 87 Time= 0.740 Sec.
I=10 L= 174 Time= 0.728 Sec.
I=11 L= 349 Time= 0.732 Sec.
I=12 L= 698 Time= 0.732 Sec.
I=13 L= 1396 Time= 0.728 Sec.
I=14 L= 2794 Time= 0.732 Sec.
I=15 L= 5588 Time= 0.736 Sec.
I=16 L= 11176 Time= 0.724 Sec.
I=17 L= 22353 Time= 0.712 Sec.
I=18 L= 44707 Time= 0.692 Sec.
I=19 L= 89415 Time= 0.640 Sec.
End of main loop
End of calculation. Time= 14.473 Sec.
End of data output. Time= 0.088 Sec.
Total calculation(I/O) time= 14.561( 0.688) Sec.
------ Ended super_pi run : tis apr 1 21:25:38 CEST 2008
leif@ubuntu:~/super_pi$


Här kan ni jämnföra med andra Ubuntuanvändares resultat. Om ni vill läsa mer om hur T9300 står sig i Ubuntu finns ett mycket bra test på Phoronix.com

I jämförelse kan nämnas att min Zepto får resultatet 32.338 sekunder. Det ger att M720R presterar 2.24 gånger snabbare resultat. I Zepton sitter en 1,50GHz Intel® Core™2 DUO T5250 667MHZ 2MB processor.

Jag vet inte hur mycket processorn spelar roll för Compiz Fusion men med den här laptopen så är Compiz Fusion extremt bra. Jag får inga slowdowns alls som jag kan få ibland med min Znote 6224W, detta trots en många gånger om kraftfullare grafikprocessor i Zepton.

Datorn är rejält byggd men då den är så liten så känns den ömtålig. Jag tar i den försiktigt, rädd för att den ska gå sönder. Skum känsla. Tangentbordet är för mina smala fingrar inga problem och det är en skön känsla i dem när man skriver.

Ljudkortet i datorn är detsamma som i Zepton, dvs ett Intel 82801H (ICH8 Family) kort. Det trådlösa kortet är även det identiskt med det i Zepton, dvs 300 Mbit Intel 4965AGN (802.11a/b/g/Draft N).

Datorn kräver inga propriärtära drivrutiner överhuvudtaget. Kameran funkar med Skype. Fn tangenterna likaså.
Ljudet i datorn är klenare än i Zepton och här finns absolut ingen bas överhuvudtaget. Den inbyggda mikrofonen fungerar utmärkt i Skype.
Datorn är glansig och skärmen likaså. Min zepto är helt matt och jag personligen föredrar en matt skärm. Då datorn är glansig så ser man väldigt tydligt fettfläckar och liknande.
Dess snabba processor gör den lämplig för program som Matlab och Mathematica.
Vad jag har kunnat läsa mig till så är processorn den snabbaste som finns i en 12.1" laptop idag (April 2008).
Datorn är bra mycket tystare än min Zepto som jag finner "högljud" och där fläkten snurrar konstant. Fläkten i M720R går igång då processorn belastas lite hårdare men annars så är datorn tyst.
Man kan beställa datorn med 3.5G UMTS/HSDPA inbyggt för trådlöst bredband via 3G nätet och som ska fungera med Ubuntu.
Datorn innehåller en fingeravtryckläsare som inte är aktiverat när datorn levereras. Jag har inte lagt ner nån tid på att försöka få igång den men om jag lyckas så uppdaterar jag bloggen

De negativa aspekterna av datorn som jag funnit är batteritiden som räcker i knappt två timmar med det medföljande 4-cells batteriet. Det finns även ett 8 cells batteri att köpa till om man vill ha längre batteritid. Avsaknaden av TV-out och VGA kontakt istället för en HDMI är andra nackdelar.
En annan nackdel är avsaknaden av att kunna stänga av blutoothadaptern. Jag hittar ingen snabbtangent för detta och hittar heller ingen fysisk knapp för det.
Har du stora händer kan tangentbordet bli ett problem då hela datorn isig är så liten.
De positiva aspekterna är framför allt snabbheten. Datorn är helt underbar när det kommer till att t.ex. packa upp rar filer, det går bra mycket snabbare än på min Zepto. Min Zepto packade upp en 3614 MB fil i formatet rar på 10 minuter och 5 sekunder. M720R slutförde samma process på 3 minuter och 24 sekunder. Detta ger en kvot av 2.97, dvs det tar endast en tredjedel av tiden att packa upp filer på M720R jämfört med Znote 6224W. Det är med andra ord en gigantisk skillnad mellan en 1,50GHz Intel® Core™2 DUO T5250 och en 2,50GHz Intel® Core™2 DUO T9300.

Datorn är snygg, väger lite och är väldigt portabel. Tangentbordet är utmärkt och touchpaden fungerar som den ska. Jag drog upp känsligheten lite då jag tyckte den var lite långsam.
Modellen finns i flera olika färger, vit, silver, blå, rosa, gul och svart.
Priserna börjar vid 9895 SEK inklusive moms.

Slutord: Datorn är den lättaste jag haft nöjet att få känna på och testa. Det är den i särklass snabbaste datorn (inklusive stationära datorer) jag suttit framför. Det kan tyckas att processorn T9300 är lite väl overkill i en 12.1" laptop. Det ligger en hel del i det, min Znote 6224W är overkill för allt jag gör. En fördel är att datorn får bra mycket längre livslängd med en T9300 processor. Att den klarar av tunga beräkningar om man har behov av det är ju en bra bonus det med. Det ska bli intressant att se hur datorn fungerar i framtiden, hur lång tid det tar innan datorn är oanvändbar. Datorns svagaste del är grafikkortet som finns i bärbara datorer ner till 3000 kronors klassen.

Uppdatering 3/4/2008: Fick tips om att Fn + F12 styr blåtandsadaptern och det stämmer bra. det saknas dock en symbol för detta på tangentbordet.